Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomůze Ukrajině „Marshallův“ plán?

Při sledování dění posledních měsíců u našich bývalých východních sosedů jsem vzpomínal na vzácné lidi a přátale, které jsem na Ukrajině potkal. Setkal jsem se s nimi při cestách v době mého působení jako koordinátora humanitární a rozvojové pomoci Arcidiecézní charity Olomoc. Pomáhají dětem na ulici, často závislým na drogách, seniorům žijícím v bídě či propuštěným vězňům. Co asi oni a jejich svěřenci prožívají v poslední době, kdy se celá země dostává do hospodářské nouze? Jak moc jejich každodenní životy ve svých důsledcích ovlivní události na Majdanu, diplomatické snahy velmocí či okupace Krymu ruskými vojsky? Co pro ně znamená, že se Ukrajina stala geopolitickým hracím polem mezi západem a východem, na němž chce Rusko ukazovat svou moc a vliv a západ projevuje svou vyčerpanost a neakceschopnost? Perspektiva těchto ohrožených skupin je jistě odvislá od celkové nálady v zemi a ekonomické síly „většinové“ společnosti poskytnout prostředky na sociální pomoc.

Od pádu východního bloku uplynulo téměř čtvrt století a vývoj v zemích do něj zahrnutých šel často obdobným směrem. Nabízí se srovnání s uspořádáním poválečné Evropy v tehdejším rozložení sfér vlivu po druhé světové válce, kdy se za stejný časový interval po jejím skončení psal rok 1970. Celá západní Evropa zažívala díky Marshallovu plánu hospodářský vzestup. Nemohla by se nabízet obdobná cesta i pro Ukrajinu?

Podmínkou pro úspěšnou realizaci Marshallova plánu v takovém „Západním“ Německu bylo radikální vyrovnání se s minulostí národního socialismu, jejímž symbolem se stal Norimberský proces. S dědictvím komunismu se postsocialistické země hned po pádech totalitních režimů, tedy v eurofiích svobody, nevyrovnaly, a s odstupem čtvrt století k tomu už asi nedojde. V otázkách orientace na západ či východ symbolizujících zde politické režimy stojí Ukrajina, stejně jako další postsocialistické země včetně naší, na neustálém rozcestí. Vlády zkratkovitě a symbolicky označované jako proruské se střídají s vládami proevropskými. Nejtěžším dědictvím komunizmu je vedle tohoto přešlapování na místě morální likvidace národa, která se projevuje v nestabilním podnikatelském prostředí plném korupce, kde stát neplní jednu ze svých základních rolí, dělat pořádek. To je pak pro lidi s vizemi rozvoje země v demokratickém prostředí naprosto demotivující. Vzpomínám na jednu z cest, kdy jsme na hraničním přechodu na sto metrech čekali 8 hodin a ukrajinští celníci dávali před námi přednost osobním autům převážejícím ve svých nádržích naftu; v případě předání úplatku by jsme si čas přejezdu zkrátili. Toho času na hranicích jsem ale nikdy nelitoval.

Spojené státy americké byly schopny uvolnit a vynaložit velké prostředky na obonovu poválečné západní části Evropy takté proto, že v Evropě potřebovaly silného spojence a uvědomovaly si, že právě akcelerace západoevropské ekonomiky může napomoci těm šťastnějším evropským národům žijícím v západním bloku přestat ohlížet se zpět, k čemuž by je vedlo také vzrůstající sociální napětí. Srovnávejme srovnatelné - Německá spolková republika byla pro nás výkladní skříní kapitalizmu a demokracie, jejíž protiváhou byla Německá „demokratická“ republika. O tom, jak na poli rozděleného Německa tento souboj probíhal, můžeme vidět na indikátoru kvality života v dodržování základních lidských práv a svobod: Berlínská zeď se přelézala směrem na západ. O HDP a podobných ukazatelích ani nemluvě. Západ, který zde dnes zosobňuje především Evropská unie, ale nemá dostatečnou ekonomickou sílu postsocialistickým zemím skutečně pomoci a ty se musí navíc vyrovnávat s nevydařenými transformacemi svých ekonomik.

V rozvoji brání Ukrajině ještě jedna věc. Velká část produktivní ukrajinské populace vyjíždí vydělávat na západ – na Ukrajině práce není, či je špatně placená. Nejde jen o negativní jev exportu práce jakožto výrobního prostředku z této země. Podstatné dopady se projeví až v příštích generacích, neboť absencí otců v zemi odnesou rodiny a děti, byť na tento fenomén nejsou makroekonomické ukazatele citlivé. Druhou stranou mince je skutečnost, že západ s řízenou migrací z Ukrajiny ve svých strategiích cíleně počítá. Ta by měla vyrovnat populační propad, časovanou bombu, o které se ale v naší české stárnoucí společnosti moc nemluví. Nízkou míru reprodukce by měla nahradit řízená migrace, Evropa bude mít zájem především o lidi vzdělané, kteří ale budou na Ukrajině chybět. Pokud bude chtít západ Ukrajině skutečně pomoci, pak podporou projektů směřujících k udržení poctivých a pracovitých mladých lidí s vizemi v této zemi. Úspěšnost bude záviset na schopnosti ukrajinců vytvořit demokratické stabilní prostředí bez korupce, ve kterém se omezené prostředky zvenčí efektivně využijí. Při cestách na Ukrajinu jsem viděl velký potenciál, který tato obrovská země označovaná jako obilnice Evropy má. Byť je rozvoj země díky socialistické a postsocialistické minulosti a mocenským nárokům jejich východního souseda značně limitován, musí být zájmem Evropské unie na východě silného souseda a partnera mít, a to nejen jako nějakou nárazníkovou zónu. Na pomoc zvenčí se ale tato země moc spoléhat nemůže.

Autor: František John | úterý 4.3.2014 14:15 | karma článku: 9,88 | přečteno: 478x
  • Další články autora

František John

Radniční cymbál v Brně odbíjí půl tisíciletí

Velký hodinový dodnes funkční cymbál brněnské radnice má v letošním roce 500 leté jubileum. Ve svém nápisu sice neobsahuje autorské určení, na základě srovnání jej ale můžeme začlenit do díla brněnského zvonařského rodu Haubiců.

26.10.2021 v 11:45 | Karma: 11,42 | Přečteno: 208x | Diskuse| Brno

František John

Roušky v boji proti koronaviru – je už jasno?

Pokud bychom vyhlásili anketu hledající symbol současné doby, zvítězila by pravděpodobně rouška. Tento „obyčejný“ kus textilie může jako výstižný symbol vyprávět.

6.4.2020 v 9:47 | Karma: 11,97 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

František John

Máme se bát koronaviru 2019-nCoV?

S obavou i profesním zájmem sleduji epidemii koronaviru 2019-nCoV v Číně. Zatím se zdá, že se jeho šíření i přes razantní opatření vymklo kontrole.

27.1.2020 v 15:27 | Karma: 35,92 | Přečteno: 8392x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

František John

Ztratí olomoucká radnice svůj hlas?

Budova olomoucké radnice prochází náročnou a velmi potřebnou rekonstrukcí. V rámci obnovy krovu věže je zvažováno, že hodinové cimbály nebudou navráceny do věže a přestanou tak plnit svou roli.

10.1.2020 v 12:53 | Karma: 17,49 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

František John

Suchý a kůrovcem napadený, nikoliv modrý les

Několik let trvající sucho je spolu s nedostatečnou a včasnou reakcí na klimatické změny lesním hospodářstvím hlavním důvodem kalamitního stavu v lesích. Na druhou stranu je současná krize varováním.

25.6.2018 v 13:16 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno 

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1111x
Renesanční člověk s všestranným zájmem o vše krásné. Starosta města Zábřeh.

Seznam rubrik