Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme lili zvon

Bývalo dávnou tradicí, že se zvony odlévají v místě, ve kterém slouží. I to je jeden z důvodů, proč se zvoníci spolu s dalšími přáteli pustili do odlití zvonu přímo ve městě, kde působí. Zvon sv. Františka v Zábřeze slouží už rok.

Myšlenka odlití zvonu v Zábřeze vznikla před mnoha lety, dlouholetá příprava představovala studium všech dostupných pramenů a zdrojů či provádění teoretických výpočtů zvonového žebra. Technologie výroby zvonu je totiž středověkého původu, proto se vycházelo i ze starých spisů.

 

Detail vyzdívání jádra

 

Formování falešného zvonu
Reliéfní výzdoba ze včelího vosku - ukřižovaný Kristus
Nanášení třetí vrstvy

Výroba zvonu probíhala tradičním způsobem. Pomocí první formovací šablony bylo vytvořeno jádro, druhou šablonou pak falešný zvon, na který byla aplikována výzdoba ze včelího vosku. Třetí vrstvu představuje plášť. Forma byla vyrobena z jílovité hlíny, plev, chlupů, zadělávána pivem – přesně podle starých receptur. Před litím byla celá forma vypálena.

 

Forma byla následně zakopána do zemně a nedaleko ní byla vystavěna pec.

 

Zvon byl odlit 17. 11. 2015. Zvonovina se začala tavit ve 4:00 ráno, v 15:00 byl zvon již odlit. Zvonovina je druhem bronzu o přesném složení 78% mědi a 22% cínu. Z licí jámy byl zvon vytažen 21. listopadu. Po otlučení hliněné formy a hrubém očištění bylo jasné, že zvon se zdařil a bude moci být zavěšen do horního kostela sv. Barbory.

 

 

Hmotnost zvonu odlitého ze zvonoviny činí 199 kg a jeho ladění je e2.

Zbývalo vyrobit dubovou hlavu (provedl Stanislav Badal, jeden z členů naší party) a opatřit ji kováním (od Pavla Kopřivy, taktéž jednoho z kovolijců), ten vyrobil i ocelové srdce z měkké kujné oceli.

Zvon byl po slavnostním požehnání arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským Mons. Janem Graubnerem o zábřežských hodech zavěšen 27. září 2016 na věž kostela sv. Barbory vedle památného zvonu z roku 1614.

Zasvěcení zvonu nebylo zvoleno náhodou. Zvon nahradil stejnojmenný zvon, který byl před 100 lety zrekvírován, zabaven k válečným účelům. Naposledy zazvonil 28. září 1916 v 9:30 hodin (nový zvon se z věže poprvé ozval přesně 100 let poté). Od té doby bylo ve zvonové stolici prázdné místo.

Původní zvon byl zřejmě gotického původu a pocházel ještě z původního kostela sv. Kříže, ze kterého se dochoval dnešní presbytář kostela sv. Barbory. Na připomínku zasvěcení kostela sv. Kříže je dominantním prvkem výzdoby zvonu Kristus na kříži. Ukřižovaný souvisí i s životem sv. Františka, ať již se jedná o jeho povolání v polorozpadlém kostele San Damiano či stigmatizaci (oltářní obraz stigmatizace sv. Františka visí v kostele sv. Barbory). Ke středověku, ve kterém byly v křesťanských klášterech objeveny principy tvorby zvonového žebra a odlévání zvonů, odkazuje i latinský nápis na čepci zvonu psaný gotickou minuskulí o rex gloriae veni cum pace (Ó Králi slávy přijď v pokoji), který byl jedním z nejčastějších nápisových legend na středověkých zvonech. Text vychází ze starozákonních textů a na zvony zvoucí k modlitbě a odměřující čas byl zvolen proto, že odkazuje na naplnění času. Druhou stranu krku zdobí reliéf sv. Františka obklopeného Božím stvořením představující modlitbu sv. Františka z Assisi, Píseň bratra slunce. Její první slova Laudato si zvolil v loňském roce, kdy byl zvon ulit, papež František za název sociální encykliky s tématem vztahu člověka k přírodě (sv. Františka prohlásil roku 1979 sv. Jan Pavel II. patronem ekologů). Nakonec i způsob získání prostředků na nákup bronzu na odlití zvonu prostřednictvím sběru druhotných surovin ke správnému hospodaření se Zemí a úctě k ní odkazuje. Zvoníci totiž získávali prostředky na nákup zvonoviny právě tímto způsobem. Na výrobě zvonu se tak podílela řada dárců. Byl odlit do země, po které chodíme, ze které žijeme a do které jednou budeme uloženi.

 Ve zvonařství je výsledek práce vždy velmi nejistý, i u zkušených zvonařů, kteří získali poznatky dlouhodobou praxí a předáváním z generace na generaci, bylo každé lití prováděno s pokorou a doprovázeno modlitbou za zdar díla.

U odlitého zvonu

Odlitím zvonu přímo v Zábřeze chtěli zvoníci získat pro město výjimečný zvon, a to nejen použitím vlastního těžkého žebra a výzdobou, ale současně vytvořit dílo se silným vztahem k místu, ve kterém bude sloužit. Odlévání zvonů v místech jejich zavěšení je navíc středověkou tradicí, kterou se podařilo připomenout.

  

 

Zvon s dubovou hlavou před žehnáním

 

 

 

Věšení zvonu

 

Autor: František John | pátek 29.9.2017 6:14 | karma článku: 15,37 | přečteno: 532x
  • Další články autora

František John

Radniční cymbál v Brně odbíjí půl tisíciletí

Velký hodinový dodnes funkční cymbál brněnské radnice má v letošním roce 500 leté jubileum. Ve svém nápisu sice neobsahuje autorské určení, na základě srovnání jej ale můžeme začlenit do díla brněnského zvonařského rodu Haubiců.

26.10.2021 v 11:45 | Karma: 11,42 | Přečteno: 208x | Diskuse| Brno

František John

Roušky v boji proti koronaviru – je už jasno?

Pokud bychom vyhlásili anketu hledající symbol současné doby, zvítězila by pravděpodobně rouška. Tento „obyčejný“ kus textilie může jako výstižný symbol vyprávět.

6.4.2020 v 9:47 | Karma: 11,97 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

František John

Máme se bát koronaviru 2019-nCoV?

S obavou i profesním zájmem sleduji epidemii koronaviru 2019-nCoV v Číně. Zatím se zdá, že se jeho šíření i přes razantní opatření vymklo kontrole.

27.1.2020 v 15:27 | Karma: 35,92 | Přečteno: 8392x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

František John

Ztratí olomoucká radnice svůj hlas?

Budova olomoucké radnice prochází náročnou a velmi potřebnou rekonstrukcí. V rámci obnovy krovu věže je zvažováno, že hodinové cimbály nebudou navráceny do věže a přestanou tak plnit svou roli.

10.1.2020 v 12:53 | Karma: 17,49 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

František John

Suchý a kůrovcem napadený, nikoliv modrý les

Několik let trvající sucho je spolu s nedostatečnou a včasnou reakcí na klimatické změny lesním hospodářstvím hlavním důvodem kalamitního stavu v lesích. Na druhou stranu je současná krize varováním.

25.6.2018 v 13:16 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1111x
Renesanční člověk s všestranným zájmem o vše krásné. Starosta města Zábřeh.

Seznam rubrik