21. století je mentální věk

Minulé století začalo jako éra strojů a skončilo jako věk elektroniky a digitalizace. Čipy v jednom mobilním telefonu by dokázaly uřídit celou misi Apollo z roku 1969. Lidé vkročili do nového milénia jako technologičtí bozi. 21. století před nás ovšem klade úplně novou výzvu: rozvoj mentálních schopností.

Společně s internetem zasáhla lidstvo informační exploze. Nepřeberné množství vědomostí je snadno dostupné všude, kde se dá připojit k síti. V krátké chvíli můžeme vyhledat libovolnou informaci. Nemusíme složitě hledat v nepřehledných knihovnách a bachratých encyklopediích. Internet pokryl planetu Zemi datasférou, ze které snadno a rychle čerpáme své znalosti. Tento stav nemá v historii lidstva obdobu.

Většina současných vzdělávacích systémů se však tomuto faktu odmítá přizpůsobit. Školy a další vzdělávací instituce se tvrdošíjně drží memorování nepotřebných dat, a tím pádem připravují studenty na svět, který už neexistuje.

Jsem čím dál více přesvědčen, že koncepce vzdělání se v průběhu 21. století musí dramaticky změnit. Intuice a fantazie budou cennější než znalosti. Globální kapitál se bude přelévat tam, kde najde kreativní mozky. Informací je takové množství, že žádný lidský mozek je nikdy nedokáže všechny pojmout. Proto je potřeba vychovávat odborníky, kteří s nimi dokážou pracovat. V budoucnosti bude daleko důležitější umět informace propojovat, než je skladovat.

Už Albert Einstein tvrdil, že běžný lidský mozek pracuje jen na 5 % svého maximálního výkonu. Lidé totiž věštinu času využívají pouze svoji levou hemisféru, která reprezentuje racionální a logické myšlení. Pravá hemisféra, která je nositelkou fantazie a kreativity, naopak zahálí. Naše myšlení je ovšem daleko efektivnější, když obě hemisféry pracují společně - bikamerálně. Logika a fantazie se musí vzájemně podporovat a doplňovat.

Tohoto stavu produktivního myšlení lze dosáhnout pomocí řady účinných metod. Bohužel, současné vzdělávací systémy je většinou zcela ignorují. Bikamerální myšlení a důraz na kreativitu a fantazii přitom přináší obrovské možnosti v rozvoji lidských zdrojů. Nejúspěšnější státy 21. století budou ty, které dokážou rychle zareagovat na společenské změny a přehodnotí svůj přístup ke vzdělání a managementu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Frank Nekovar | pátek 6.3.2015 9:52 | karma článku: 8,47 | přečteno: 276x
  • Další články autora

Frank Nekovar

Hubnutí s Frankem – 3. díl

16.9.2015 v 12:35 | Karma: 4,57

Frank Nekovar

Dobročinnost V: Studna

9.9.2015 v 16:04 | Karma: 10,52

Frank Nekovar

Dobročinnost IV: Svaté obrázky

4.9.2015 v 12:03 | Karma: 21,75

Frank Nekovar

Hubnutí s Frankem - 2. díl

1.9.2015 v 21:11 | Karma: 5,46

Frank Nekovar

Hubnutí s Frankem – 1. díl

31.8.2015 v 16:59 | Karma: 8,55