Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepřenosná zkušenost

Deníčku můj, ani tentokrát jsem na tebe nezapomněla. To opravdu nelze. Jen se mi ten čas koulí moc rychle. Nestíhám. Ale to k přibývajícímu věku asi patří.

 

V souvislosti s tím mě už několikrát napadlo všechny aktivity zabalit a nedělat vůbec nic. Prostě někam zalézt a nevystrčit nos. Ale to by znamenalo přestat vyprávět i tobě. A to by se mi opravdu stýskalo. I když jsem měla jednu chvíli pocit, že už není co vyprávět.   

Je pravda, že jsem si lámala hlavu nad tím, o čem to bude tentokrát. Nic mě nenapadalo. V hlavě úplně prázdno. Pak jsem si řekla, že by to chtělo něco veselého. A dokonce jsem i začala. Ale pokračovat nemůžu.

Za tu dobu, co ti vyprávím už dobře víš, že jsem zvyklá říkat otevřeně co si myslím o dění kolem sebe. O světě, ve kterém žiju. A jinak tomu nebude ani dnes. Bohužel.

Svůj pohled a postoj nikomu nenutím. Je opravdu jen můj. Ale udělá mi moc dobře, když ti to vše vypovím. Uleví se mi. nikoho jiného nemám. A ty jsi tak dobrý a trpělivý posluchač. A přítel k tomu. Jen si nejsem tak docela jistá, zda budu dostatečně přesná a srozumitelná. Ale i tak to zkusím. Tak mi drž palce a poslouchej! 

Ani já jsem neunikla událostem na východ od našich hranic. Když jsem na konci února zjistila, co se děje, byla jsem v šoku. Zprvu jsem měla hrozný vztek. Nadávala jsem jako pohan.

Vše bylo překvapivé i pro mě. Ne nepředvídatelné.

Nejsem vojenský expert. Prostý člověk selského rozumu. Ale když se za hranicemi Ukrajiny nějaký čas seskupují vojska sousedního státu, tak se zcela jistě nedá očekávat pouhé vojenské cvičení.

Zvlášť s přihlédnutím na události před osmi lety. Už tehdy byly porušeny nějaké dohody a právo a Evropa mlčela. Dohodly se nějaké sankce, ale ty se úspěšně obešly. Důležitější je přece obchod a z toho plynoucí zisk. Ukrajina je daleko. Ta se nás netýká. Omyl. Daleko není. A týká se nás. Možná i víc, než jsem si sama schopna připustit.

Už před více jak osmdesáti lety i Hitler říkal, že jde chránit německou menšinu. A víme, jak to dopadlo. Nikdo se mu zpočátku nepostavil na odpor.

Agresor zůstane agresorem. Za všech okolností. Nikdy se nezmění. Není možné se s ním dohodnout nebo nějakou dohodu podepsat. Historie už jednou ukázala, že smlouva s ďáblem prostě nefunguje.

I ve třicátých letech minulého století si některé evropské státy myslely, že si mír koupí podpisem podobné smlouvy. Velmi brzy pochopili, jak se mýlili.

V souvislosti s probíhajícími událostmi si znovu velmi silně uvědomuji, jak tomu dnešnímu světu nerozumím. Jak se do něj nehodím. Pokolikáté už.

Nenapadlo mě, že i ve třetím tisíciletí budu svědkem války. A to takřka za humny. Navíc už třicet let sledují milióny lidí válku kdekoli. Doslova v přímém přenosu. Z pohodlí a tepla vlastních domovů. Jak hrůzné. Pokud si dobře pamatuji, tak tehdy spojenecká vojska hájila malý Kuvajt.

 I dnes sledujeme stejným způsobem boje na Ukrajině. Na počátku to neminulo ani mě. Nehledám senzace. Byla jsem jen zvědavá na první reakce okolního světa. Dnes už se snažím sama sebe před zahlcením informacemi chránit. V zájmu zachování duševního zdraví. Ale přesto událostem člověk neunikne.

Nedávno jsem si pouštěla dvě televizní reportáže. Jako nevidomá jsem u obou vnímala jen zvuk. První se týkala situace na Ukrajině. Uprchlíků. Poslouchala jsem a tekly mi slzy. Druhá reportáž byla z Ruska a v ní zazněl kratičký úryvek z projevu prezidenta Putina na stadionu a bezprostřední reakce jeho stoupenců.

Stačil jen kratičký úryvek k tomu, aby mě zamrazilo v zádech. Pomohlo mi to znovu si připomenout, proč nemám ráda davy.

Nevím, co by se mnou udělalo, kdybych k tomu měla i ty obrázky. Pravděpodobně by mě to dokonale rozložilo. Neměla bych sílu se na to koukat. Natož abych si dokázala představit, že budu muset všechno opustit. A zachránit jen holý život. Nepředstavitelné. Naprosto nepochopitelné.

Situace na Ukrajině se mění nejen každým dnem, ale doslova každou hodinou. Vím, že se objevují pokusy o jednání obou stran. Možná probíhají také jednání, o kterých se nahlas nemluví. Ale jen aby to nebylo tak trochu to moje přání, které je otcem myšlenky...

Celá situace ve mně vyvolává mnoho otázek. Jak dlouho a jak daleko. Ve smyslu, kam až necháme události zajít, aby se něco změnilo. Agresor ty hranice nemá.

Je to tak, jak jsem říkala. A záměrně se budu opakovat. Nedovedu si představit, že bych do několika minut byla nucena zachránit holý život a vydat se na cestu do neznáma. Zcela jistě i proto, že bych to jako vozíčkářka sama nedokázala. A dost možná bych v danou chvíli pomoc nenašla.

Jsem člověk realista. Nemaluji si svět narůžovo.

Ale už bych ti měla prozradit, proč ti to všechno vyprávím. A znovu tak zeširoka.

Určitě ne proto, abych uplatnila princip kolektivní viny. V tom mám dávno jasno. A zcela jistě nejde ani o pocit nějaké historické křivdy. Historii nezměním.

Ani všichni Němci nešli s davem. I Hitler měl mnoho odpůrců.

A stejné je to i v Rusku. I tam lidé protestují proti politice svého státu. A to i přesto, že jim hrozí mnohaleté tresty. A dost možná i ztráta toho nejcennějšího. Života.

Nemám nic proti Rusům samotným. Mám ráda ruskou literaturu. Je plná emocí.

Nemám ráda ruskou politiku. Ta je velmi rozpínavá. A nejinak tomu bylo za dob Sovětského svazu.

Od konce druhé světové války nám toto spojenectví nic dobrého nepřineslo. Nejprve spolu s osvoboditeli přijeli i poradci, aby poradili těm našim soudruhům, jak zatočit s vnitřním nepřítelem. A v roce 1968 přijeli s tanky znovu. Nikdo je tu nechtěl. Až na několik jednotlivců. Mnozí si mysleli, že je znovu válka. A zůstali dlouhých třiadvacet let.

Mnoho politických vězňů padesátých let otrocky pracovalo v dolech. A to jen proto, aby měl právě Sovětský svaz dostatek uranové rudy. Na co asi. Celých čtyřicet let jsme museli plnit přání Sovětského svazu. Československo bylo posledním státem, který existenci SSSR v roce 1935 vůbec uznal... Bez jejich souhlasu jsme neudělali ani krok.

V dnešním Rusku vládnou represivní složky. Ruští agenti operují po Evropě a zabíjejí nevinné lidi. Dokonce i u nás.

Jsem naprostý laik. Pozorovatel. Ale nevím, proč mám pocit, že zahlcení střední Evropy uprchlíky prezidentu Putinovi vyhovuje. Myslím, že by byl moc rád, kdyby se uspořádání světa vrátilo do let osmdesátých. Do časů tzv. „studené války. Je to svět, který moc dobře zná. Byl to ten jeho bezpečný svět.

Jednomu ale opravdu nerozumím. A asi to nikdy nepochopím. Jak mohou bohatí Rusové a politici využívat výhod a možností, které evropský prostor nabízí, když ho v podstatě nemají rádi...? Přesněji řečeno nenávidí demokracii a její principy. Evropské státy vnímají jako své nepřátele.

Momentálně Evropa možná nepřítelem je. Brání se. A brání se tak, jak to umí. Tvrdými sankcemi. Ale nevím, jestli je to správné. Chudí Rusové jsou na bídu zvyklí. Je jich většina.

Jediný, kdo se opravdu brání, je Ukrajina. Kdyby tomu tak nebylo, tak jsou ruská vojska dávno někde jinde. Mnohem dál. I kdyby skončily válečné události pro Ukrajinu špatně, tak pro mě samotnou bude právě Ukrajina tím opravdovým vítězem. Právě proto, že se brání.  

Po roce 1945 si prošla komunismem skoro celá Evropa. Byl to zcela přirozený vývoj. Dá se říci, že to bylo na základě válečné zkušenosti. Země za tzv. železnou oponou si prošly komunistickým terorem.

Rusko už dávno komunistické není. Ale prezident Putin je nebezpečný agresor. Mnoho let hledá viníka a nepřítele. Ale to už tu přece jednou bylo. Poprvé v nacistickém Německu. Později i u komunistů. Z pohledu naší země. Nechápu, na co se stále ještě čeká... Ale to jsem prostě já.

Nerada bych vypadala jako člověk, který ví všechno nejlépe. Má patent na rozum a na pravdu. To vůbec ne. Jen ti vyprávím o tom, co se mi honí hlavou. O nic jiného nejde.

Pochopila jsem dvě věci. Z minulosti dávné i nedávné jsme se nepoučili. A jakákoli zkušenost je nepřenosná. A to nejen v rovině osobní, ale dokonce i v té rovině politické. Jinak by nám Evropa zkušenosti s Rusy přece věřila...

Myslím, že toho pro dnešek bylo dost. Těším se na tebe příště, kamaráde!   

Autor: Vladimíra Frančáková | úterý 12.4.2022 18:30 | karma článku: 12,10 | přečteno: 287x
  • Další články autora

Vladimíra Frančáková

Nerudná baba

Deníčku můj, nikdy mě nenapadlo, že ti budu něco nového vyprávět tak brzy. Dovedu si představit, jak jsi překvapený. Jsem na tom stejně.

12.2.2024 v 17:00 | Karma: 17,34 | Přečteno: 415x | Diskuse| Osobní

Vladimíra Frančáková

Trampoty

Deníčku můj, opět na tebe dlouhý čas myslím. Jsem to opravdu já... Ani tentokrát jsem na tebe nezapomněla. To není možné.

14.1.2024 v 18:00 | Karma: 11,84 | Přečteno: 170x | Diskuse| Osobní

Vladimíra Frančáková

Právo na existenci

Deníčku můj, je to neuvěřitelné, ale znovu nastal čas pro moje další vyprávění. Dny mi ubíhají tak rychle, že mám pocit, jako bych ti vyprávěla teprve včera. Opět jsem si nemohla vybrat. Navíc jsem si vědoma, co jsem ti slíbila.

1.12.2023 v 18:00 | Karma: 10,21 | Přečteno: 203x | Diskuse| Osobní

Vladimíra Frančáková

Signál

Deníčku můj, možná ani netušíš, jak dlouho na tebe myslím. Není to tak složité. Prakticky od chvíle, kdy jsem skončila svoje poslední vyprávění. Myslím, že není divu. Tolik se mi toho honí hlavou.

26.10.2023 v 13:00 | Karma: 10,42 | Přečteno: 183x | Diskuse| Osobní

Vladimíra Frančáková

Návrat

Deníčku můj, jsem doma. Je to neuvěřitelné. Nemusíš se bát. Jsem to opravdu já. Nemohla jsem se dočkat, až ti budu vyprávět.

4.9.2023 v 11:00 | Karma: 19,83 | Přečteno: 277x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Pronájem bytu 3+kk v Plané nad Lužnicí
Pronájem bytu 3+kk v Plané nad Lužnicí

Okružní, Planá nad Lužnicí - Strkov, okres Tábor
15 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 54
  • Celková karma 17,34
  • Průměrná čtenost 215x
Žiju v Novém Boru na Českolipsku, městě s bohatou sklářskou tradicí. Bydlím v nájemním bytě. V domě s pečovatelskou službou. Jsem tu maximálně spokojená. Mám ráda společnost i samotu. Nedovedu si představit život bez možnosti setkávání se s lidmi. Ale aby vše „fungovalo“ tak, jak má, je k tomu nezbytná i ta samota. Mou velkou láskou je literatura . K odpočinku patří i hudba. Pasivně, samozřejmě. Mám ráda smích. A humor vůbec. Obojí ke mně patří. Humor sám je pro mě důležitým kořením života.

Seznam rubrik