Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dnešek a minulé časy

Deníčku můj, mám toho v hlavě tolik o čem bych ti mohla vyprávět. Je to až neuvěřitelné. Stačilo by jen v pravý čas zachytit jednotlivá slova a myšlenky a pomalu rozmotávat to pomyslné klubko.

 

Ale ty myšlenky jsou lehké jako vánek a rychle odletí. A já pak často jen sedím a hledám ta správná slova. A nejtěžší je přece začít.

Dovedu si představit, jak jsi už nedočkavý a zvědavý. A možná už sám přemýšlíš, o čem to dnes asi bude. Kdybych byla na tvém místě, tak jsem zvědavá i já.

Je možné, že tě svou vážností vyděsím. Možná ti budu připadat i smutná. Ale i to k životu patří. Mohu tě ubezpečit, že v sobě nemám zášť ani nenávist. Ale stále častěji mám pocit, že světu kolem sebe nerozumím. Zvlášť po těch historických zkušenostech, které máme jako země za sebou.

Jsi už dostatečně zvědavý? Tak poslouchej!

Mám na mysli čtyřicet let komunistické totality. Klidně bych k tomu mohla připočítat i šest let válečných. A o třech letech od konce války do „Vítězného února“ by se dalo také diskutovat. Nebyla to jednoduchá doba.

A je velký paradox, že jsou po třiceti letech od listopadových událostí roku 1989 nejvíce slyšet představitelé komunistické strany. Diktují, poučují.

Za těch uplynulých třicet let mají největší podíl na vládnutí. Současná vláda se bez jejich podpory neobejde. A pokud mne paměť neklame, tak byla současná vláda jmenována v den výročí vraždy Milady Horákové. Velká ostuda.

Komunisté jsou velcí mistři v překrucování faktů a relativizaci historie. Možná i proto je tolik jednotlivců, kterým se po minulých časech stýská. Mnozí jednotlivci vzpomínají na jistoty. Byla to především jistota práce. Ale to bylo jen na oko. Protože pokud režim chtěl, tak neměl člověk ani tu práci. Jednotlivec mohl být kriminalizován prakticky za cokoli. Dlouhé vlasy. Vlastní názor.

Tento pláč po minulých časech mi připomíná biblický příběh Izraele putujícího pouští. I jim se stýskalo po plných egyptských hrncích. Mně samotné se po minulých časech nestýská. Vůbec.  Ale to už přece dávno víš, kamaráde. Ale rozumím tomu. Dnešní doba je těžká. Je třeba činit rozhodnutí každý den. Jsem na tom stejně.

Sama jsem jako dítě brala rozum za doby normalizace. Takže po roce 1989 jsem si i já doplňovala mezery ve vzdělání. Hlavně historie. Bavilo a zajímalo mě to tehdy a nejinak je tomu i dnes. A to především o letech padesátých. Době vykonstruovaných procesů a věznění v nelidských podmínkách. Období justičních vražd.

Vzpomínám si na šok, když jsem poprvé viděla dokumenty z politických procesů v televizi. Hluboce to mnou otřáslo. Okamžitě jsem pochopila, že se tyto věci opravdu děly.

U nás doma se o politice nemluvilo. Aspoň si na to já sama nevzpomínám. Bylo mnoho jiných každodenních starostí. A kdo by se i bavil o takových věcech s nejmladším členem rodiny... A i kdyby ta chuť byla, nebylo tolik příležitostí. Mnoho let jsem trávila mimo domov.

Ale jak léta přibývala, tak jsem si cestu k informacím našla sama. Zcela náhodně jsem se dostala k poslechu zahraničního rozhlasu. A už jsem u toho zůstala. Ale nebylo v tom nic odvážného. Bylo to spíš drzé. Takové rebelské.

V devadesátých letech se objevilo mnoho knih. Vyprávěli i pamětníci. A to jak let normalizačních, tak i let padesátých. Později jsem i já sama potkala osobně pamětníky čtyřiceti let komunistických pořádků. Byli to lidé vyrovnaní. Klidní. Něco zvláštního z nich vyzařovalo. Necítila jsem z nich nenávist a zášť. Nezahořkli.  Dovedli vše přesně pojmenovat. Oddělit pravdu a lež. Dnes se pravda a lež nerozlišuje. V dnešní době mám pocit, že má pravdu ten, kdo víc křičí.

Kamaráde můj, ani netušíš, jak jsem ráda, že mám ty své myšlenky komu svěřit. Nevěřil bys, jak to pomáhá mně samotné. Nechci tě o něčem přesvědčovat. Jen si chci urovnat myšlenky.

Ale řeknu ti jedno. Je veliká chyba, že jsme to komunistické zlo nikdy nepojmenovali. Protože zlo je zlo. A zůstane zlem. Tím nemyslím, že by měli být popravováni, ale postaveni před soud určitě. Dnes mají oni sami demokracie plnou pusu a ohánějí se právem na svobodu projevu a vlastní názor. Tedy tím, co dříve sami zakazovali. Někteří kolegové poslanci o nich dokonce tvrdí, že jsou komunisté demokratickou stranou. To u mě vyvolává úsměv a údiv zároveň. Ale za největší drzost a jejich troufalost považuji vyjádření nesouhlasu s nápisem na velkém portrétu političky. Ona totiž Milada Horáková zavražděna opravdu byla, deníčku!  

Autor: Vladimíra Frančáková | pondělí 29.6.2020 0:00 | karma článku: 7,90 | přečteno: 165x
  • Další články autora

Vladimíra Frančáková

Nerudná baba

Deníčku můj, nikdy mě nenapadlo, že ti budu něco nového vyprávět tak brzy. Dovedu si představit, jak jsi překvapený. Jsem na tom stejně.

12.2.2024 v 17:00 | Karma: 17,34 | Přečteno: 415x | Diskuse| Osobní

Vladimíra Frančáková

Trampoty

Deníčku můj, opět na tebe dlouhý čas myslím. Jsem to opravdu já... Ani tentokrát jsem na tebe nezapomněla. To není možné.

14.1.2024 v 18:00 | Karma: 11,84 | Přečteno: 170x | Diskuse| Osobní

Vladimíra Frančáková

Právo na existenci

Deníčku můj, je to neuvěřitelné, ale znovu nastal čas pro moje další vyprávění. Dny mi ubíhají tak rychle, že mám pocit, jako bych ti vyprávěla teprve včera. Opět jsem si nemohla vybrat. Navíc jsem si vědoma, co jsem ti slíbila.

1.12.2023 v 18:00 | Karma: 10,21 | Přečteno: 203x | Diskuse| Osobní

Vladimíra Frančáková

Signál

Deníčku můj, možná ani netušíš, jak dlouho na tebe myslím. Není to tak složité. Prakticky od chvíle, kdy jsem skončila svoje poslední vyprávění. Myslím, že není divu. Tolik se mi toho honí hlavou.

26.10.2023 v 13:00 | Karma: 10,42 | Přečteno: 183x | Diskuse| Osobní

Vladimíra Frančáková

Návrat

Deníčku můj, jsem doma. Je to neuvěřitelné. Nemusíš se bát. Jsem to opravdu já. Nemohla jsem se dočkat, až ti budu vyprávět.

4.9.2023 v 11:00 | Karma: 19,83 | Přečteno: 277x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 215x
Žiju v Novém Boru na Českolipsku, městě s bohatou sklářskou tradicí. Bydlím v nájemním bytě. V domě s pečovatelskou službou. Jsem tu maximálně spokojená. Mám ráda společnost i samotu. Nedovedu si představit život bez možnosti setkávání se s lidmi. Ale aby vše „fungovalo“ tak, jak má, je k tomu nezbytná i ta samota. Mou velkou láskou je literatura . K odpočinku patří i hudba. Pasivně, samozřejmě. Mám ráda smích. A humor vůbec. Obojí ke mně patří. Humor sám je pro mě důležitým kořením života.

Seznam rubrik