Stávka není sociální dávka

Narazila jsem na několik článků odsuzujících úterní stávku jako vydírání vlády flákači a neschopy, kteří chtějí parazitovat na státní pokladně. Některé články přihodily flákačům soudružskou image, jiné ji dokonce označovaly za nezákonnou. 

www.akir.name

Tyhle etikety mi přišly okatě účelové. Jako by ze stávky šel strach, a proto bylo nutné snížit její kredit.  

Nezákonnost stávky - vracíme se do totality?

Stávka je přeci jedním z demokratických principů svobody projevu, jak vyjádřit svou nespokojenost či nesouhlas. Nezákonná byla za totality. Jestliže je nezákonná podle někoho i dnes, snižuje demokracii na úroveň totality.

Nestávkovala lůza

Ještě více mě zarazilo označení stávkujících za lemply a neschopy, kteří chtějí parazitovat na státní pokladně. Podle této teorie jsou učitelé a lékaři paraziti, kteří chtějí od státu zadarmo peníze. To už je argumentace ad adbsurdum vzhledem k náročnosti těchto povolání. Naopak považuji platy ve zdravotnictví a školství za národní ostudu. Vždyť co je pro společenské uplatnění člověka nejdůležitější? Zdraví a vzdělání. A pokud tyto profese budou z hlediska odměňování podceňovány, kopeme hrob celé společnosti i ekonomice.

Chránit si své korýtko

Proč stávka, která byla zaměřena proti vládním reformám, vyvolala tak neadekvátní reakce absurdních argumentů? Možná články odsuzující tak vehementně stávku jako sobecké vydírání vychází právě z lidské sobeckosti: já se mám, dobře, tak co mi je do toho, že lékaři, učitelé atd. jsou nespokojeni s vládními reformami, které mě nahrávají do kapsy.

Na každého jednou dojde

Oni asi ti "schopní" chránící své korýtko neuvědomují, že stávka, která byla protestem i proti vysoké inflaci, jíž způsobily reformy dopadne v důsledku i na ně. Inflace sníží koupě schopnost obyvatel a i těm "schopným" omezí jejich schopnost  výdělku.     

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

http://formankova.blog.idnes.cz/c/35716/Zachodova-stetka-do-vaginy-nepatri.html  

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta  

http://formankova.blog.idnes.cz/c/12270/Vem-si-me-aneb-jak-slepice-bojuji-kohouta.html#t2    

 

 

Autor: Hana Formánková | čtvrtek 26.6.2008 11:08 | karma článku: 19,36 | přečteno: 2050x