Starší žena a mladší muž aneb diskriminace z předsudků

Zatímco puberta středního věku u mužů, která se projevuje odkládáním starších manželek a pořizováním si mladých kočiček, je středem pozorností medií, o starších ženách, které si vybírají mladší partnery, slyšet moc není.

Jiří Akir Konarski

Důvody jsou celkem jasné. Zatímco puberta středního věku u mužů se v poslední době šíří jako epidemie podle stereotypní linie, starších žen, které si vybírají mladší partnery, moc není ani mezi celebritami.

 

Zvláštní však je rozdílný společenský pohled na muže a ženu.

 

Když si muž bere o 10 až 30 let mladší slečnu, je spíše považován za borce. Když si starší žena bere mladšího partnera, stává terčem posměchu?

 

Příkladem je Demi Moorová, která má o 16 let mladšího partnera Ashtona Kutchera. Zpočátku jejich vztahu se pro média stala ironickým soustem.

 

Zatímco vztahy jejího bývalého manžela Bruce Willise s o desítky let  mladšími slečnami, byly prezentovány stylem: to je borec, on na to má - stáří Demi Moorové bylo neustále předhazováno jako handicap. Nejedná se o diskriminaci?

 

Demi Moorová vzala svůj posměšný pranýř s humorem a do jedné televizní show přišla nalíčená jako stařenka a při polibku s Ashtonen mu zůstala v ústech její falešná protéza. Demi si dokáže ze své ženské diskriminace udělat legraci. Dokázal by něco takového starší pán se svou mladší partnerkou? Asi těžko. Přitom mnoho z nich, má na rozdíl od Demi skutečnou protézu.

 

Proč je starší žena odsouzena společností za vztah s mladším partnerem na pranýř společenského posměchu?

 

Proč se terčem posměchu netávají pánové, jejich manželství končí často vytunelováním jejich konta a rozvodem? A naopak manželství starších žen s mladšími muži fungují?

 

Zralá emancipovaná, zkušená žena totiž už nepotřebuje klasický model ochránce- živitele Mladší muž se stává pro starší ženu vysvobozením z partnerského stereotypu zralých párů. A tak má pro jeho mladistvé touhy větší pochopení než mladá partnerka, která od něj očekává roli ochránce. Tudíž vztah může dobře fungovat a vyvinout se v dlouhodobý manželský svazek jako např. manželství Evy Pilarové nebo Hany Zagorové.

 

Přestože klasický partnerský model po stránce duševní zralosti vychází ze zákonů matky přírody, kdy žena si hledá  o  pár let staršího partnera, protože ženy duševně dozrávají dřív než muži, odporuje jejím zákonům po stránce sexuální. Protože sexuální aktivita mladíků mezi 20 a 30 lety odpovídá sexuální aktivitě dam po čtyřicítce. V tomto věku totiž dosahují svého sexuálního vrcholu a stávají se z nich náruživé milenky. Mladá kočička mezi 20 a 30 lety touží spíš po romantice a mazlení než po sexu.

 

 

Zde často dochází k mylnému předsudku, že mladá slečna musí být sexuální dračice a starší pán, který s ní žije sexuální borec. Jenomže starším pánům vyhovuje právě mladistvá ženská touha po delší milostné předehře, protože oni už také potřebují více času i erotické motivace, aby dosáhli patřičné erekce. 

 

 

Zatímco dámy po čtyřicítce si teprve začínají sexu užívat, u pánů s poklesem testosteronu se sexuální aktivita snižuje a často si vypomáhají modrými pilulkami. Tak čemu se společnost směje, když se vysmívá vztahu Demi s Ashtonen? Svým předsudkům.     

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Formánková | středa 1.8.2007 9:26 | karma článku: 28,99 | přečteno: 5780x