Pacienti by měli doktory podpořit

Lékař po mnohá staletí patřil a patří v mnoha zemích k váženým a prestižním profesím. I za toho hroznýho totáče patřil lékař k prestižním povoláním a na lékařské fakulty byl nával.  

O. Formánek

Našim porevolučním vládám v demokratickém svobodném státě se podařilo tuto světově uznávanou profesi degradovat, protože důležitější než zdraví lidí, byl pro ně byznys. A tudíž lékaři (mimo plastických chirurgů) nepatří mezi lukrativní profese jako např. manageři, a tak jejich platy v mnoha případech neodpovídají náročnosti jejich povolání. Doktoři jsou tak přetěžování prací přesčas, aby si vydělali slušný plat, nebo mimo práci v nemocnici mají ještě privátní ordinaci. Lékaři tak pracují ve stresu, což v důsledku není dobré ani pro pacienty.

A po celou dobu naší porevoluční demokracie slyšíme od našich ministrů zdravotnictví, že nejsou peníze. A doplácí na to jak lékaři svými platy, tak pacienti neustálými doplatky a poplatky. Ani Julínkovy poplatky zdravotnictví nezachránily a řev - nejsou peníze - neustal.

Peníze na platy by byly kdyby …..

Koncem ledna se v médiích objevila zpráva, že korupce připraví ročně zdravotnictví o 27 miliard korun!!!!!! (Mimo obecně známé korupce při nakupování předražených léků, na němž rejžují farmaceutické firmy a zasvěcení, je to např. nákup přístrojů do nemocnic).

Tato zpráva jen potvrdila, že rozhodnutí lékařů postavit se proti snižování platů je správné, protože jak se ukázalo peníze ve zdravotnictví by byly, kdyby se nerozkradly. Pacienti by se za lékaře měli postavit a nenazývat je vyděrači, či obviňovat je, že si je berou jako rukojmí apod. Ve zdravotnictví se totiž rozkrádají jejich peníze z povinně odváděného zdravotního pojištění. A dobře placený lékař, který nepracuje ve stresu, je pro pacienta základ dobré lékařské péče. Takže lékaři vlastně bojují i za pacienty.

Lékaři svým činem dali celému národu vzkaz, když si lidé nenechají od vlády dělat na hlavu a ozvou se, tak to jde. Peníze se najednou našly - 1.500 miliardy. Lékaři sice spokojeni ještě nejsou a není divu, že tváří v tvář rozkradeným 27 miliardám ročně, chtějí ještě půl miliardy navíc.

Peníze jsou

Alibistický řev, že ve zdravotnictví nejsou peníze, je výsměchem všem poplatníkům, protože nejen korupce, ale i plýtvání penězi je už dávno obecně známé (např. plýtvání léky, zbytečná několikerá stejná vyšetření u jednoho pacienta). To však vyžaduje systémová řešení, do kterých se zatím žádnému ministrovi nechtělo, protože jednodušší je stále sahat pacientům do kapes.

Pan ministr Heger se měl místo snahy poštvat proti sobě doktory a zdravotnický personál tím, že půl miliardy upřel lékařům a dal ji zdravotnickému personálu, zabývat protikorupčními opatřeními a ušetřil by o 26.5 miliardy víc.

Ve zdravotnictví by jistě pan ministr našel ještě více peníze, kdyby si posvítil si posvítil na hospodaření zdravotních pojišťoven a hlavně nemocnic.

Jak se ukázalo platy lékařů nezávisí jen na zdravotních pojišťovnách, ale také na managerech, kteří nemocnice vedou. Což ukazuje i jeho osobní příklad: Plzeňská fakultní nemocnice ani hradecká fakultní nemocnice, které řadu let vedl, hospodařily tak dobře, že se nikdy nemusely oddlužovat a naopak patřily mezi nemocnice s nejvyššími platy.

Zvyšovat neustále poplatky či snižovat platy lékařům bez protikorupčních a systémových opatřeních může vést jen k tomu, že se ve zdravotnictví bude více plýtvat a více krást.

Ale u nás už se stalo zvykem, že zloději, kteří rozkrádají majetek nás všech v miliónech či miliardách, jsou beztrestní a trestají se oběti. V tomto případě jsou oběťmi pacienti a měli jimi být i lékaři. Pacienti, jejichž peníze se rozkrádají, jsou trestání zavaděním poplatků i doplatků a lékaři, na jejichž práci stojí smysl celého zdravotnického systému, by měli být trestáni snižováním platů.

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta

Máte pravdu pane prezidente

 

Autor: Hana Formánková | pátek 11.2.2011 8:00 | karma článku: 26,73 | přečteno: 2479x