Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejen Romové předvedli, co umí

Romové předvedli, co umí   Táboří všude, kde je místo bez ohledu na nějaké zákony, předpisy či slušnost. Dělají kravál, znečišťují výkaly okolí a když chce policie zasáhnout, začnou křičet, že nemají peníze na kemp. Přitom nejsou ani hubení, ani otrhaní ani jejich auta či stany nesvědčí o tom, že by trpěli hladem a chudobou. Prostě na co chtějí, na to peníze mají.

O. Formánek

Policisté předvedli, co umí

Kdyby pracující občan platící daně tábořil ve chráněné oblasti, dostal by pokutu a byl hnán odtud policií svinským krokem. Kdyby neplatil nájem, vystěhovali by ho na ulici, či by mi exekutor vybílil byt. A nebylo mu nic platné, že je řádným občanem.

Proti problémovým Romům však policie zasáhnout nemůže, protože oni vlastně nespáchali žádný trestný čin. Ano s nimi se jedná v rukavičkách, protože co kdyby náhodou začali řvát, že jsou rasově diskriminováni. To by se pak do toho musel vložit Kocáb a sehnat jim bydlení v centru města, samozřejmě zdarma.

A tak, aby se ten nepřizpůsobivý porušující pravidla necítil ukřivděn, je pozitivně diskriminován a jsou mu tolerovány přestupky, které by se přizpůsobivému nikdy netolerovány nebyly. A přesně tímto svým jednáním nepřizpůsobiví Romové i policie vytáčí řádné občany do nepříčetna.

S problémovými občany, a nezáleží na barvě pleti, si náš státní aparát neví rady, a tak jim místo postihu ještě pomáhá (viz nedávná kauza se sqautery).

 

Diskriminováni jsou slušní lidé

Problémoví občané nejsou jen mezi Romy a zrovna tak někteří Romové umí pracovat a chovat se slušně. A jelikož ti slušní občané díky přístupu státního aparátu jsou diskriminování, doplácí na ni i slušní Romové. A právě oni jsou skutečně diskriminováni, protože doplácí na špatnou zkušenost lidí s nepřizpůsobivými Romy. Setkávají s nedůvěrou, ale i opovržením, nebo dokonce s nadávkami. Jenomže ty slušné Romy není skoro slyšet, pouze ty problémové, kteří dělají hluk a nepořádek a jejichž křik je zesílen médii. Ze slušných Romů můžeme slyšet mediálně Gipsy.cz nebo Vlastimila Horvátha.

 

29.7.09 jsem na ČT 24 sledovala rozhovor s hudebníkem a romským aktivistou  Vojtěchem Lavičkou z Gipsy.cz o životě Romů a jejich soužití s ostatními

Když jsem slyšela jeho slova, nechápala jsem, proč takový člověk není ministrem pro lidská práva. On by totiž řešil opravdu příčiny problémů a nedělal by kraviny, aby se zviditelnil. Pojmenoval fakta pravými jmény, vystihl podstatu věci, nabízel rozumná řešení a neviděl rasismus tam, kde není.

 

Neviděl rasismus tam, kde není

Na otázku co říká písničce Aleše Brychty Deratizér, kvůli níž byl Brychta povolán na policii, protože v refrénu zpívá: Politici dělaj z každýho vola, na ulici kradou cikáni kola, už to by vyřešit měl nějaký deratizér, odpověděl Vojtěch Lavička, že v tomhle směru je volnomyšlenkář a text ho nešokuje. Bere ho jako Brychtův názor a to, že cikání občas někde ukradnou nějaké kolo, je pravda. Nějaká zmínka v nějaké písničce o cikánech mu nevadí, neuráží ho a je mu to jedno. Spíš ho zajímá, co dělají politici a co se bude dít před volbami a po volbách.

 

Vystihl podstatu věci

Zajímá ho, jestli politici vytáhnou před volbami silnou politickou kartu (jak on ji sám nazývá Čunkovu kartu), tedy využijí negativního postoje většiny lidí vůči Romům. Upozornil na fakt, že negativní názor vůči Romům se od roku 90 pohybuje mezi 70 % až 80 % populace, tedy i 8 z 10 politiků má negativní názor na Romy a tudíž není u nás politická vůle prosadit v romské problematice něco smysluplného a pozitivního. Jako důkaz uvedl, že romské smysluplné koncepce tady byly, ale pořád se oprašují a přepisují. Problém tedy není o tom, že by se nevědělo, jak situaci řešit, ale není politická vůle smysluplné řešení prosadit.

Na neochotu politické vůle řešit problémy smysluplně poukázal i v další odpovědi na otázku: Považujte strany KDU-ČSL (Čunek) nebo ODS (paní primátorka Řápková) za strany protiromské?

Tyto strany Vojtěch Lavička nepovažuje za protiromské, ale v některých případech považuje jejich jednání v romské problematice za hloupé a trošku i vyčůrané. Chybu i vyčůranost vidí ve faktu, že úřad a stejně tak další instituce nechají problémy narůst do obřích rozměrů. Jako příklad uvedl primátorku Řápkovou i město Chomutov, které nechaly narůst dluhy na nájmech do několika desítek milionů, i když mohli zasáhnout daleko dříve, ale počkali si na obrovský penále a potom teprve sekli.

 

Pojmenoval fakta pravými jmény

Za zásadní věc považuje existenci romských aktivistů, kteří jsou schopní kritizovat vlastní řady. "Pojmenovávat věci tak, jak jsou: ano to a to je problém, jsou to Romové, my si to uvědomujeme, je to potřeba řešit, takové a takové řešení můžeme nabídnout."

Tento fakt uvádí jako hlavní příčinu, která obyčejné lidi popuzuje, protože mají pocit, že se všechny problémy pořád zaklínají trojslovím xenofobie – rasismus – diskriminace a tím se všechno za to schovává. Zatímco před rokem romští aktivisté vlastní řady kritizovali, dnes pořád řeší Romskou emigraci, ale už neříkají, že je to důsledek i nějakých chyb, které Romové mají, což je třeba řešit jako problém soužití.

 

O romské emigraci uvedl, zajímavý fakt, že vlastně emigruje střední třída - tedy schopní Romové etablovaní do společnosti a strhli sebou jen pár Romů, kteří odcházeli do Kanady z důvodů finančních. Ti problémoví zůstávají, protože nemají na letenky a nejsou ani schopní zařídit si náležitosti s odjezdem do Kanady.

 

Na další důležitý fakt upozornil v odpovědi na otázku: Jak přinutit nepracující, aby pracovali?

Připomněl jednu zásadní věc, že lidi, kteří nechtějí pracovat, nepřinutíte pracovat. Jako důkaz uvedl fakt, že v každé společnosti existuje určité procento lidí, kteří nechtějí pracovat a zkušenost sama ukázala, že s nimi nenadělají nic ani ve vyspělých demokraciích.

 

Nabízel rozumná řešení

Řešení romské otázky vidí právě v rozlišení lidí, kteří chtějí pracovat a kteří nechtějí pracovat. Tato metoda se musí uplatňovat především v ghettech a podle toho rozlišit i výši vyplácených sociálních dávek. Občané, kteří chtějí dělat prospěšné práce, by měli mít víc a ti, kteří nechtějí spolupracovat, by nechal propadnout sociálním sítem, protože nelze nikoho uměle živit. Zde ukázal svoji nezaujatost a objektivnost, když vlastně podpořil k Čunkův návrh o rozdílnosti vyplácení dávek.

 

Perlička na závěr

Otázka:

U nás Funguje agentura nebo spíš  specializovaný odbor pod ministrem Kocábem, který má na starosti začleňování romských komunit, pracuje asi rok a půl, co se mu zatím podařilo podle vás?

Odpověď:

Zasmál se: „Já myslím, že se toho moc nepodařilo, vznikl takový kočkopes. já jsem stál u zrodu tý agentury, dokonce jsem pro ni  na externí smlouvu 4 měsíce pracoval. Z původního konceptu, kdy většina lidí měla pracovat v terénu, tak najednou  z 12 lidí už jezdí do terénu  jen 4 a většina sedí někde na úřadu vlády. Jsou z toho nešťastný, protože ten úřad vlády např. nemůže přerozdělovat peníze, takže nemůže dát městům peníze, aby ty problémy řešily a je tam x dalších věcí. Já si myslím,  že v tuhletu chvíli agentura v takovéhle podobě nemá vůbec smysl, pokud bude pod úřadem vlády pokud se tohle nezmění, tak je to vyhazování peněz." 

 

Vojtěch Lavička skvěle vystihl podstatu celého problému

Ano u nás není politická vůle řešit problémové občany, a tak místo smysluplného řešení naši zákonodárci a státní úředníci včetně policie jednají nemyslně. Nepřizpůsobivým občanům shání zdarma prostory, kde mohou tábořit. Ministr Kocáb, který si lidská práva plete s pozitivní diskriminací, ubytuje squatery v centru města. Na to všechno pak doplácí slušní lidé a nezaleží na barvě pleti.

Místo smysluplných řešení zíráme nevěřícně na excesy policie i ministrů. Zíráme, jak nechávají narůstat do obřích rozměrů nejen problematiku nepřizpůsobivých, ale i nebezpečí extrémistických stran propagujících rasovou nenávist.

 

Co je na celé absurditě nejhorší?

Že se lidé nechají chytit na falešnou návnadu extremistických stran slibujících vyřešit romskou otázku. Vůbec si neuvědomují, že je to jen vějička, jak získat moc a jejich rasová nenávist neskončí u Romů, ale bude pokračovat dál proti dalším skupinám obyvatel.

Někteří lidé se dokonce nechají strhnout nenávistí a agresivitou proti všem Romům a šíří svou nenávist dál. Ano i neproblémoví občané předvedli co umí.

Jak přesně řekl Vojtěch Lavička“Lidé jsou nepoučitelní.“

Bohužel ani hrůza koncentráků z 2. světové války neosvítí jejich rozum zatemnělý nenávistí.  

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta         

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Formánková | čtvrtek 6.8.2009 8:00 | karma článku: 37,48 | přečteno: 5384x
  • Další články autora

Hana Formánková

Dobré rady, jak se nakazit chřipkou aneb prudiče děti neposlouchají, zkuste to jinak

Pamatujete si, jak vás rodiče stále prudili: nechoď bos, už máš zase holý záda, vem si šálu, čepici, nepij tu studenou colu apod.? A vzpomínáte si, jak vám s tím šli na nervy?

18.11.2018 v 14:40 | Karma: 10,18 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

DVD recenze: Professor Marston & the Wonder Women

Zvrhlíci nebo pravda o skrytých sexuálních touhách? Popírání lesbické lásky nebo život bez přetvářky? Zapovězené dilema z první poloviny 20.století se nám může zdát zbytečné v době reklam na bombastické orgasmy, můžem hned apod.

14.5.2018 v 22:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 402x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Sbohem Kryštůfku Robine - film, který jste nemohli vidět v kinech

Životopisný rodinný příběh Alana Alexandra Milnea - autora Medvídka Pú nebyl promítán v kinech a vyšel pouze na DVD.

9.4.2018 v 10:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Prezident Drahoš naši společnost nespojí

V předvolebním boji před druhým kolem prezidentských voleb jde především o nerozhodnuté voliče a protože voliči se často řídí emocemi, vytáhl Jiří Drahoš do boje umělecký kalibr.

25.1.2018 v 11:30 | Karma: 37,33 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Kocourkovský protikuřácký zákon

Tak nám začal od 31. Května - symbolicky na Světový den bez tabáku – platit protikuřácký zákon, jehož smyslem je omezit počet kuřáků a chránit personál a návštěvníky - nekuřáky barů, restaurací apod. před pasivním kouřením.

16.6.2017 v 9:30 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Putin chce ovládat Baltské moře a teď se dívá na Gotland, obává se Švédsko

23. května 2024  20:47

Ruský diktátor Vladimir Putin teď svůj pohled upírá na Gotland, varuje vrchní velitel švédské...

V Rusku byl kvůli machinacím zatčen zástupce náčelníka generálního štábu Gerasimova

23. května 2024  9:45,  aktualizováno  20:45

V Rusku zatkli dalšího vysoce postaveného generála, tentokrát náčelníka hlavní správy komunikací...

Auta kradená v Česku končí na Ukrajině. V poslední době odhalení přibývá

23. května 2024

Premium Na konci března ukrajinští pohraničníci na přechodu Tisa mezi Maďarskem a Ukrajinou narazili na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3887x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka