Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nečas a Drábek upírají lidem právo na stávku

Slova premiéra Nečase a ministra práce a sociálních věcí Drábka by měla otřást každým, kdo ještě neztratil zdravý rozum.

O.Formánek

Šokující oznámení pana premiéra:

že stávce, která se má konat 8. prosince VLÁDA BRÁNIT NEBUDE, ale podle Nečase nebyly pro její vyhlášení splněny všechny zákonné podmínky a by byl také pro to, aby vyhlašování stávek mělo NOVÁ PŘESNĚJŠÍ PRAVIDLA, protože podle něj u nás máme velmi vágní (nepřesná) pravidla pro vyhlašovaní stávek a že je otázkou diskuze, zda by se neměla někde zpřesnit.

Podle Petra Nečase by o stávce nemělo rozhodovat jen pár ODBORÁŘSKÝCH FUNKCIONÁŘŮ.

Nečas a ministr práce a sociálních věcí Drábek VARUJÍ, že protest nesplňuje zákonné podmínky - tedy stávku jako krajní prostředek ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy.

Slova plná účelových argumentů jsou šokujícím návratem k totalitě. Zpřesnění, které je kamufláží pro slovo zpřísnění pravidel, jenž by měla v budoucnu omezit právo na stávku, je maskovaným krokem k faktu upřít občanům právo na stávku, aby se nemohli bránit politické zvůli a mocní si mohli dělat, co chtějí,.

Ano právě za totality byla stávka NEZÁKONNÁ!!! Je to výsada totalitních režimů!!!

O jejich maskovaném záměru svědčí i jejich argumenty pro nezákonnost stávky. Zpochybnění její legálnosti hledají oba v takových absurditách, že jen zaslepenci, kteří si nevidí na špičku nosu, jim mohou přitakávat.

Pánové se odvolávají na zákon o kolektivním vyjednávání, který vymezuje jasně, pravidla stávky. Podle této právní normy je stávka "krajním prostředkem ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy".

§ 16 říká: Nedojde-li k uzavření kolektivní smlouvy ani po řízení před zprostředkovatelem a smluvní strany nepožádají o řešení sporu rozhodce, může být jako krajní prostředek ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy vyhlášena stávka.

Tímto panové omezují právo stávku pouze při vyjednávání o kolektivní smlouvě a vylučují právo na protestní stávku.

A jak se ukázalo, vláda ani o žádné vyjednávání zájem neměla, prostě rozhodla o škrtech a basta, žádné demokratické vyjednávání.

Obecný výklad stávky zni:

Stávka je forma PROSTESTU spočívající v hromadném dočasném odmítnutí vykonávání práce v jednom nebo více podnicích ze strany zaměstnanců.

Právo na stávku je v ČR zaručeno listinou základních práv a svobod v článku 27

Článek 27 říká:
1.Každý má právo svobodně se sdružovat s jinými na ochranu svých HOSPODAŘSKÝCH A SOCIÁLNÍCH ZÁJMŮ.
2. Odborové organizace vznikají nezávisle na státu. Omezovat počet odborových organizací je nepřípustné, stejně jako zvýhodňovat některé z nich v podniku nebo v odvětví.

3. Činnost odborových organizací a vznik a činnost jiných sdružení na ochranu hospodářských a sociálních zájmů mohou být omezeny zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu bezpečnosti státu, veřejného pořádku nebo práv a svobod druhých.
4. Právo na stávku je zaručeno za podmínek stanovených zákonem; toto právo nepřísluší soudcům, prokurátorům, příslušníkům ozbrojených sil a příslušníkům bezpečnostních sborů.

Jenomže toto právo je podle bodu 3 a 4 omezeno zákonem.

V bodě 4 je to pochopitelné, avšak bod 3 se dá politickou mocí zneužít a to se právě děje.

1.Pan Nečas uznává právo na stávku jen při vyjednávání kolektivní smlouvy a ještě by chtěl NOVÁ PŘESNĚJŠÍ = PŘÍSNĚJŠÍ PRAVIDLA, protože podle něj je u nás máme velmi vágní.

Ano i tahle omezená pravidla, považuje pan ministr za velmi vágní! Co by chtěl ještě více? Asi zrušit stávky úplně!

2. Podle pana Nečase, ale vyhlašuje stávku jen tak hala bala pár ODBORÁŘSKÝCH FUNKCIONÁŘŮ.

Ovšem i Nečasova omezená pravidla hovoří proti němu § 17 bod 1  

Stávku ve sporu o uzavření podnikové kolektivní smlouvy vyhlašuje a o jejím zahájení rozhoduje odborová organizace, jestliže se stávkou souhlasí alespoň dvě třetiny zaměstnanců alespoň polovina všech zaměstnanců pro ni hlasovala.

 3. Nečas a ministr práce a sociálních věcí Drábek VARUJÍ, že protest nesplňuje zákonné podmínky - tedy stávku jako krajní prostředek ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy.

Pánové varují, že stávka nesplňuje jimi vysněné a účelové požadavky, které zcela nedemokraticky omezují právo občanů na protestní stávku - tedy vyjádřit svůj nesouhlas s jejich politickou zvůlí, která odmítá vyjednávat.

Mimochodem po článku 27 následuje článek 28 Listiny základních práv a svobodo a ten říká:

Zaměstnanci mají právo na spravedlivou odměnu za práci a na uspokojivé pracovní podmínky. Podrobnosti stanoví zákon.

Článek hovoří za vše, neboť především zdravotníci, hasiči, policisté, ale i státní zaměstnanci, kteří vyjdou do ulic, bojují stávkou za své právo na spravedlivou odměnu a uspokojivé pracovní podmínky. Nebo snad chce pan Nečas nebo Drábek tvrdit, že např. nástupní plat lékaře 16 000 Kč hrubého je spravedlivou odměnou?

 

Stávky jsou ve vyspělých demokratických zemích obranou lidí proti politické zvůli

Zatímco ve Francii stávky zatřásly s vládou, u nás páni mocní pracují na jejich omezení, až se dopracují k jejich zákazu. Stávka je právě ochranným štítem proti totalitním praktikám – rozhodovat o lidech bez lidí. Je to historický pilíř demokracie, pokud si lidé toto právo nechají omezit, zpochybnit či dokonce vzít, vrátí se zpět do totality.

Bohužel jsou i tací občané, kteří návratu do totality přizvukují a sami zákonnost stávky zpochybňují. Nevím, zda tak činí v momentální zaslepenosti svým blahobytem, či z důvodu vlastní krátkozrakosti, ale evidentně vůbec nechápou, že si řežou větev sami pod sebou.

Někteří z nich jdou dokonce tak daleko, že stávku označují za vydírání státu a právo na ni by chtěli zlikvidovat. Když už chce někdo obhajovat nezákonnost stávky, tak by si měl uvědomit, kdo určuje její pravidla - zase mocní a ti si je utvoří, nebo vyloží k obrazu svému, jak právě převedli pan Nečas s panem Drábkem.

Krátkozrakým obhájcům nedochází, že stávka není vydírání, ale obrana proti ždímání lidí dole. A ti, kteří si myslí, že jich se sociální škrty netýkají, žijí ve velké iluzi. Společnost se nedělí na bohaté a chudé, ale na hrstku mocných a valnou většinu těch ostatní, která je na sobě ekonomicky závislá.

Jsou jednoduché počty.

Čím více lidí bude mít méně peněz, tím méně budou utrácet. Což zcela logicky dopadne nejdřív na drobné podnikatele a pak menší firmy, které neobstojí v konkurenci těch gigafirem, které si mohou dovolit i prodávat levně. My dole jsme všichni na jedné lodi a pokud se necháme štvát proti sobě, mocní nahoře si budou dělat, co chtějí a nám dole se budou jen smát.

 

A v tom politickém marasmu se zapomíná to hlavní, že politici, stát a zrovna tak společenský systém má sloužit VŠEM LIDEM, nejenom hrstce vyvolených a mocných.

A pokud se životní úroveň občanů stále snižuje, selhává sociální systém a politici se jim snaží vnutit myšlenku, že lidé mají sloužit (tedy dělat za méně peněz stále víc) systému a státu, pak selhává systém, stát i politici.

Odjakživa si lidé vytvářeli státní útvary a společenské systémy, aby jim sloužili a nikoliv naopak.

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Formánková | úterý 16.11.2010 8:30 | karma článku: 25,30 | přečteno: 2356x
  • Další články autora

Hana Formánková

Dobré rady, jak se nakazit chřipkou aneb prudiče děti neposlouchají, zkuste to jinak

Pamatujete si, jak vás rodiče stále prudili: nechoď bos, už máš zase holý záda, vem si šálu, čepici, nepij tu studenou colu apod.? A vzpomínáte si, jak vám s tím šli na nervy?

18.11.2018 v 14:40 | Karma: 10,18 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

DVD recenze: Professor Marston & the Wonder Women

Zvrhlíci nebo pravda o skrytých sexuálních touhách? Popírání lesbické lásky nebo život bez přetvářky? Zapovězené dilema z první poloviny 20.století se nám může zdát zbytečné v době reklam na bombastické orgasmy, můžem hned apod.

14.5.2018 v 22:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 402x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Sbohem Kryštůfku Robine - film, který jste nemohli vidět v kinech

Životopisný rodinný příběh Alana Alexandra Milnea - autora Medvídka Pú nebyl promítán v kinech a vyšel pouze na DVD.

9.4.2018 v 10:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Hana Formánková

Prezident Drahoš naši společnost nespojí

V předvolebním boji před druhým kolem prezidentských voleb jde především o nerozhodnuté voliče a protože voliči se často řídí emocemi, vytáhl Jiří Drahoš do boje umělecký kalibr.

25.1.2018 v 11:30 | Karma: 37,33 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Kocourkovský protikuřácký zákon

Tak nám začal od 31. Května - symbolicky na Světový den bez tabáku – platit protikuřácký zákon, jehož smyslem je omezit počet kuřáků a chránit personál a návštěvníky - nekuřáky barů, restaurací apod. před pasivním kouřením.

16.6.2017 v 9:30 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3888x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka