Minimální výše alimentů chrání práva dětí

Návrh paní poslankyně Anny Čurdové určující nejmenší výši alimentů (1400,- Kč měsíčně), někteří soudci zavrhli, protože za mřížemi by kvůli neplacení výživného skončilo více lidí a někdy rodič není schopen alimenty platit.

O. Formánek

Absurdními argumenty tak někteří soudci upřednostňují na rozdíl od poslankyně Čurdové ochranu chudých neplatících rodičů před právem dětí na výživné. Zbavují rodiče jejich povinnosti i zodpovědnosti. Svými argumenty tak vzkazují nezodpovědným lidem – klidně se rozmnožujte, zákony a soudy vás před alimenty ochrání.

A zatímco nezodpovědný chudý rodič pobírající soc. dávky či malý plat nezávazně plodí a rodí, zodpovědný rodič se stará o děti a obrací každou korunu.

Návrh poslankyně Čurdové by vedl rodiče k větší zodpovědnosti za své potomky. Ale podle některých soudců je asi lepší nechat děti strádat a podporovat neschopny v jejich nezodpovědnosti a lenosti.

Proč to tak nemohu řešit jiní?

Znám několik otců, kteří mají dvě zaměstnání, jen aby mohli platit alimenty na své děti.

Proč by na nezodpovědnost rodičů měly doplácet děti?

Jestliže se rodič rozvede, znovu si pořídí jinou rodinu a pak nemá dostatek peněz na alimenty pro děti z prvního manželství, je to opět jeho nezodpovědnost, že si pořizuje další potomky, když není schopen je uživit. A pokud je chce mít, tak musí udělat něco navíc, aby je všechny uživil.

A situace se netýká jen chudých rodičů, ale i bohatších kde je stanovena maximální částka 13 200 Kč měsíčně. I v těchto případech dochází k situacím, kdy se rodič snaží na své děti platit co nejméně. Přestože on žije v blahobytu, svým dětem dobré bydlo nedopřeje.

Současný zákon místo toho aby chránil děti a pomáhal rodičům samoživitelům v jejich nelehké životní situaci, chrání nezodpovědné rodiče. Stanovení minimální výše alimentů je správným krokem, jak přimět rodiče k zodpovědnosti.    

*

Přečtěte si také na Zprávách iDNES.cz článek
ČSSD chce změnit alimenty, bohatí by platili až 13 200 měsíčně.

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta  

 

 

Autor: Hana Formánková | pondělí 18.5.2009 12:38 | karma článku: 22,81 | přečteno: 6212x