A už je to tady, žádná změna se nekoná

Když se v tisku objevily zprávy, že Věci Veřejné možná do vlády nevstoupí, protože jim TOP 09 a ODS nezaručí plnění priorit jejich volebního programu, a tak jen budou podporovat jejich menšinovou vládu, zdálo se, že Věci Veřejné jednají prozíravě.

Jako by si uvědomovaly, že pokud vymění své předvolení sliby za koryta, (jak je běžnou praxí u nováčků), nemusely by se při příštích volbách do parlamentu dostat. Zdálo se, jako by se poučily z letošních voleb, které ukázaly, že menší strany to nemají v parlamentu jisté na věky.

Ovšem lepší vrabec v hrsti než holub na střeše a tak si velice pospíšily a oproti jiným nováčkům ve sněmovně jako byli např. kdysi zelení a prodaly svou kůži bleskově.

 Už 1 .6. uvedl Bárta pro idnes, že strana si nechce zavírat dveře k dohodě kladením ultimativních požadavků. Nebudeme teď říkat, jaké jsou kompromisy.

Věci veřejné začaly mluvit o menšinové vládě. Nečas dává přednost koalici

A dnes VV podepsaly s TOP 09 a ODS prohlášení o vytvoření společné vlády. Detaily programu vyjednají expertní týmy. John dokonce uvedl, že mezi VV a ostatními stranami nedošlo k žádným programovým konfliktům.

 ODS, TOP 09 a VV podepsaly první prohlášení o společné vládě

Najednou programová priorita s níž VV mávaly jako s ultimativní vstupenkou do vlády, je jen programový detail. Najednou boj korupci v podobě agenta provokatéra, jehož odmítla TOP 09 i ODS, není programový konflikt. Najednou Věcem Veřejným, které chtěly šetřit hlavně na státu, nevadí, že TOP 09 chce při šetření chytit občany příliš pod krkem.

A tak se opakuje stejný scénář - nováčci dělají chvíli bubu, chtějí se prosadit, pak jim staří matadoři podstrčí nějaká ta korýtka, a tím nováčkům zavřou hubu s bubu, ti pak mají plnou hubu slov o kompromisech a jak ty kompromisy děsně prospějou naši zemi.

Jo, vládní kýtka voní příliš lákavě a lepší je urvat svůj kus dnes, protože zítra by už mohlo být všechno rozkradeno.

Autor: Hana Formánková | středa 2.6.2010 15:15 | karma článku: 29,10 | přečteno: 2903x