Jak nakupovat lyžařskou výbavu pro děti a zbytečně neutrácet

Zrovna nedávno mi kamarád vyprávěl, jak zase nechal v obchodě čtyři tisíce za lyžařské vybavení pro svého osmiletého syna. Prý už investoval za tři zimní sezony přes deset tisíc. Nejdřív mu koupil krátké lyže, ale to už vzdal a raději pořídil dlouhé, aby mu vydržely déle. Stejně postupoval i s hůlkami a lyžařskými botami, která má jeho syn o dvě čísla větší.

Je to věčné dilema rodičů. Krátké nebo dlouhé lyže? A potřebují k tomu děti hůlky? Nebo jim raději pořídit snowboard, který je dnes tak moderní? Otázek, kterými prochází rodiče při prvním nákupu zimního vybavení pro své děti je celá řada. Jako trojnásobný otec jsem si během let na řadu z nich musel odpovědět.

To nejdůležitější a nejnákladnější je nákup lyží. Rodiče mají ve zvyku šetřit, což je samozřejmě logické, ale mnohdy neefektivní. Častým příkladem bývá právě nákup větších lyží, které naše děti používají několik sezon a my se tak vyhneme každoročním investicím. Upřímně říkám, jen to ne! Koordinace dítěte na lyžích, které jsou příliš dlouhé, je dost náročná, a ještě těžší, pokud má i větší lyžařské boty. V tomto směru skutečně doporučuji pořizovat věci na míru. Ať už jde o lyžáky nebo samotné lyže. V praxi to znamená délku uzpůsobit výšce dítěte, zhruba na 110 centimetrů vysoké dítě by měla být délka lyží 90 centimetrů. Vše závisí také na lyžařské zdatnosti dítěte.

Nikde navíc není psáno, že musíte každoročně investovat do nových lyží. Stačí využít například akce Rostoucích lyží a za příplatek několika stovek korun si zajistíte každoroční výměnu lyží podle velikosti vašeho dítěte. Dnes je to běžnou praxí, kterou využívá stále více rodičů.

Pokud jde o hůlky, ty můžete v prvních letech lyžování zcela vypustit. Dítě je nepotřebuje, při výuce a prvních zkušenostech na sjezdovce mu nejsou žádnou výhodou. Základní pohyby a ovládání lyží zvládnou děti i bez nich.

Kromě dětí bez hůlek, potkáte na sjezdovce často i malé děti na snowboardu. Trendem je učit se na prkně od útlého věku, ale pozor, aby to nebylo až příliš brzy. Určitě by neměla být jízda na snowboardu jejich první zkušeností na sněhu. Na lyžích přeci jen mají dva opěrné body stejně jako při chůzi. Když je postavíte na prkno, bude to pro ně nepřirozené a o to těžší. Proto bych s výukou snowboardu nějaký rok počkal.

Pokud se bavíme o konkrétním stáří lyžaře začátečníka, nevidím nic špatného na tom, když děti postavíte na lyže ve čtyřech, pěti letech. Na českých sjezdovkách nabízí dostatek lyžařských školiček, kde se o vaše malé lyžaře postarají.

Čtyři nejdůležitější rady, jak nakupovat dětskou výbavu na lyže

  • Pořiďte dítěti lyže optimálně k jeho výšce
  • Lyžařské boty kupujte dětem přesně na nohu, zapomeňte na prostor pro dvoje ponožky
  • Hůlky nejsou při lyžařských začátcích potřeba
  • Nejdřív naučte děti lyžovat, na snowboard mají čas

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Folkman | pondělí 10.12.2012 21:01 | karma článku: 9,12 | přečteno: 1388x