Děti se v davu neztratí, zkuste s nimi nejdříve kolektivní sport

Naučí se zodpovědnosti, najdou si kamarády a budou žít zdravým životním stylem. Hlavní argumenty, které mě napadají, když přemýšlím na jaký sport děti v předškolním věku dát. Úkol nás rodičů je v počátcích jejich pohybové aktivity jediný, musí to naše děti bavit.

Komu z nás dospělých nechybí ta dětská spontánnost a bezstarostnost. Když už ji nemáme my, postarejme se alespoň o to, ať ji mají co nejdéle naše děti. Sport si musí užívat, těšit se na každý trénink, na kamarády a na věci, které je na něm čekají.

I můj syn začínal s kolektivním sportem a vydržel u něj dodnes, i když tedy fotbal vystřídal hokejbal. Je v partě stejně starých kluků, má prima trenéra a sportem žije. Domů chodí utahaný, ale s úsměvem na tváři.

Děti si musí sport vybírat podle vlastních přání a představ. Sny nás rodičů musí jít stranou. Pokud budeme naše ratolesti do něčeho nutit, brzy jim to stejně otrávíme. Jen ať si hezky zkusí více sportů a uvidíme, u čeho zůstanou. A možností mají celou řadu. V Praze je například celé září věnováno náborům do sportovních klubů. Desítky sportovišť jsou přístupné pro trénink. Děti si mohou vyzkoušet řadu sportů a samy se rozhodnout, zda u něj zůstanou.

My rodiče plníme roli kontrolorů. Není na škodu zajít se podívat na trénink daného sportu a sledovat chování dětí. Zda jsou dostatečně motivované, baví je tréninková náplň a jsou ukázněné.

Využijme toho, že se podmínky pro sportování neustále zlepšují, je tady na výběr z desítek sportů, stovek sportovišť a trenérů. Nezaspěme. V deseti letech se dítěti bude špatně začleňovat do kolektivu, který bude pohromadě čtyři roky. Šestý rok života je vhodná doba pro začátek sportovního života našich dětí. A září? Kdy jindy se rozkoukat než na začátku školního roku.

Tři nejdůležitější rady, kdy a jak vybírat sport pro naše dítě:

  1. Zvolte kolektivní sport, dítě se naučí zodpovědnosti, najde si kamarády a bude žít zdravým životním stylem.
  2. Využijte po celé září nábory do sportovních klubů. Jen ať si vaše dítě vyzkouší více odvětví a samo si zvolí, co by ho mohlo bavit.
  3. Začněte s dítětem sportovat už v předškolním věku, lépe se začlení do kolektivu.
Autor: Michal Folkman | čtvrtek 5.9.2013 14:38 | karma článku: 6,06 | přečteno: 362x