Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co pofrčí v outdooru v letošní sezoně

Vzpomínám si, jak jsem jako malý kluk se spolužáky vyrážel na čundry a bez moderní techniky hledal cestu pomocí buzoly. To byly časy, určování severu podle růstu lišejníku nebo pohybu slunce. To už je dávno pryč. Dneska je komfort pro outdoorové dovádění pro naší generaci dospívající v 80. letech jako z jiného světa. 

GPS má u sebe téměř každý zkušenější výletník. Tyhle přístroje nás dostanou z každého průšvihu, umožní nám přesné určení polohy, nadmořské výšky i vzdálenosti do cíle. A když už je úplně nejhůř a vůbec netušíme, kde jsme, dostanou nás z neznámého terénu alespoň do místa, odkud jsme vyráželi. Mít jí ovšem u sebe je pouze zlomek úspěchu. Před nevlídným počasím nás ochránit nedokáže, i když ty nejmodernější na něj alespoň upozorní.

Proti chladnému počasí musíme použít jinou účinnou zbraň kvalitní oblečení s ještě kvalitnější technologií. Textil o obuv jsou stále více zaměřeny na zvýšení uživatelského komfortu, tedy na naše maximální pohodlí. Funkční membrány, kvalitní přírodní vlákna, merino se syntetikou, to jsou dnes nejvyhledávanější vlastnosti.

A podobně nároční bychom měli být i na batoh, který už dávno nemusí být nepříjemným břemenem na zádech. Naopak se u něj v poslední době klade důraz na ergonomii, tedy aby dobře seděl a zároveň co nejlépe odváděl pot z oblasti zad a ramen. A pokud bude mít ve výbavě integrovanou pláštěnku, popřípadě zásobník vody s hadičkou a ventilem, jenom dobře. Úplně nejpodstatnější ale je vybrat batoh s odpovídajícím objemem s ohledem na délku naší tůry.

K té musíme přihlédnout i při výběru obuvi. Vyšší kotníková bota s pevnou podrážkou zajistí více stability a chrání lépe před zraněním. Trendem jsou univerzální modely vybavené funkční membránou, které nepropustí vodu, ale zároveň jsou prodyšné. Tady však nezapomeňme na impregnaci, která pomáhá udržet prodyšnost membrány v horších klimatických podmínkách.

Nedávno mi kamarád vyprávěl o trekových holých, že je využívá snad každý starší turista. Jenže pozor, nenechte se zmást, že je většinou vidíme jen v rukou seniorů. Už dávno to není jen jejich výsadou. Dnes je v zahraničí využívají všichni, mladí i staří, pomáhají totiž snižovat zatížení dolních končetin a zvyšují naši stabilitu. Můžeme volit buď pevné, nebo teleskopické. Teleskopické v kombinaci s tlumením nárazů poskytnou nejvyšší možný komfort.

Důležitou, ne-li tou nejdůležitější složkou pro naše dobrodružství v přírodě jsou spací pytle a stany. Univerzálním a často nedostatečně hřejícím spacákům odzvonilo. Ty dnešní mají širokou škálu vlastností, podle kterých vybereme ten správný. Každý z nich je určen pro konkrétní teplotní rozmezí uvedené na obalu. Ženám doporučuji se orientovat podle hodnoty “COMFORT”, to je teplotní limit, kdy ještě můžeme být ve spacáku pouze ve spodním prádle bez pocitu chladu. Pro muže pak využít hodnotu “LIMIT COMFORT”. Spací pytel by měl být o 20-25cm delší než výška postavy. Toto je důležité u tzv. mumiových spacáků s ohledem na možnost celkového zapnutí včetně ochrany hlavy.

K čemu by byl ale kvalitní spacák bez funkčního stanu. U něj jsou rozhodující hodnoty vodního sloupce a materiál konstrukce. Pokud stan nosíme na zádech, vyplatí se investovat do lehkého modelu s hliníkovou konstrukcí, takový stan pro dvě osoby váží okolo 1 kilogramu, naproti tomu standartní se sklolaminátovými tyčemi stejné velikosti má hmotnost 2 až 3 kila.

Závěrem bych se ještě měl zmínit o vařičích, protože s nimi má spousta z nás všelijaké zkušenosti. Důležité je předem si ujasnit, při jakých podmínkách je budeme používat. Plynové za mrazu fungují problematicky a také dostupnost náhradních kartuší je někdy horší. Benzínové jsou těžší, ale fungují za všech klimatických podmínek.

Teď si jen přát, aby mrazy už definitivně zmizely a my mohli s jarními teplotami vyrazit na nějaký ten výlet.

Pět hlavních zásad pro kvalitní outdoorové vybavení:

  1. Oblečení vyhledávejme s funkční membránou z kvalitního materiálu, trend je kombinace přírodního merina se syntetikou.
  2. U batohu klaďme důraz na ergonomii, tedy aby dobře seděl a zároveň co nejlépe odváděl pot z oblasti zad a ramen.
  3. Nezapomínejme na impregnaci, která pomáhá botě udržet prodyšnost membrány v horších klimatických podmínkách.
  4. U spacáků doporučuji ženám orientovat se podle hodnoty „COMFORT“, mužům podle „LIMIT COMFORT“.
  5. Pokud budeme stan nosit na zádech, vyplatí se investovat do lehkého modelu s hliníkovou konstrukcí. Takový stan pro dvě osoby váží okolo 1 kilogramu.

 

 

Autor: Michal Folkman | čtvrtek 4.4.2013 13:59 | karma článku: 14,11 | přečteno: 984x
  • Další články autora

Michal Folkman

Zimní bundy dolu, je čas na funkčnost

Všichni máme rádi huňaté kabáty, peřové bundy, lyžařské komplety, ve kterých se cítíme jako v bavlnce a je nám v nich teplo. Jenže se v nich také můžeme nepříjemně zpotit a lehce nastydnout. Sundejte zimní oblečení, je tu jaro, čas outdoorových aktivit a funkčního prádla.

7.3.2014 v 16:55 | Karma: 6,00 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Analýza došlapu prozradí, v čem běhat

Bolí vás po běhání chodidlo, klouby nebo jste unavení více, než byste čekali? I to může souviset se špatně zvolenými běžeckými botami. Postavení chodidel, držení těla, pohyb ramen, boků, kolen nebo kotníků, divili byste se, to všechno ovlivňuje běžecká obuv.

28.2.2014 v 10:33 | Karma: 11,58 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Dožeňte novoroční předsevzetí, aneb jak překonat vlastní výmluvy

Slíbili jste si, že začnete sportovat, vyrážet na aktivní výlety, ale stále jste se pořádně nezvedli ze židle? Znám to sám, kolikrát jsem se musel přemlouvat, abych začal dělat něco sám pro sebe. Za ta léta praxe mám pár vychytávek, díky kterým se zaručeně začnete hýbat i vy a přestanete se vymlouvat.

13.2.2014 v 16:00 | Karma: 5,99 | Přečteno: 580x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Počasí se zbláznilo? Nevadí, jaro se dá užít i v lednu

Děsí vás teplé počasí, absence sněhu na českých horách a teplý vánek místo lednových mrazů? Uznávám, že je to hodně neobvyklé, ale proč si tím lámat hlavu, pojďme toho raději využít a užívat si, dokud je „teplo“. Vždyť kdo by se nechtěl projet v polovině ledna na inline bruslích, zajezdit na kole nebo jít zaběhat jen ve větrovce? Tady je několik tipů, jakým sportům (a s jakým vybavením) se nyní můžete věnovat.

7.1.2014 v 9:30 | Karma: 6,53 | Přečteno: 392x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Vánoční volno? Dostaňte děti od počítačů, jděte si s rodinou zaspor

Každý rok si celá rodina dáváme předsevzetí, že budeme společně sportovat, že vezmeme oba syny a vyrazíme na bazén, squash, anebo brusle. Ne vždycky se to podaří, což je škoda, protože těch možností, kde dostat do pohybu naše tělo je skutečně hodně. A jak všichni víme, po „tučných“ vánočních svátcích je to potřeba.

27.12.2013 v 9:47 | Karma: 5,94 | Přečteno: 317x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Pracuji jako interní školitel pro síť prodejen Intersport a jsem odborníkem na sportovní vybavení a výživu. Vystudoval jsem FTVS na UK v Praze, působil jako kondiční fitness trenér a nutriční poradce. Jako aktivní sportovec se účastním závodů Českého poháru, mistrovství republiky a Ironmana v triatlonu. Jsem pravidelným účastníkem Jizerské 50 a cyklistických MTB závodů a maratonů. Společně s dalšími kolegy jsem zapsán v knize českých rekordů v nepřetržité spinning jizdě. Vydrželi jsme jet 5 dní.

Seznam rubrik