Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Běh s čelovkou: romantika i pořádné dobrodružství

Venku je lehce pod nulou, cesty ještě nestačily zamrznout a z nebe se snáší sněhové vločky. Při pohledu z okna neváhám ani chvilku, oblékám se do běžeckého, nasazuji čelovku a vyrážím do „osvíceného“ zimního večera. 

Někdo využívá večer na pěknou procházku, já se kolem míjím se svou vlastní romantikou, během do zasněžené přírody. Lehká a snadno upevněná čelovka je výborná věc, osvětluje mi tak patnáct metrů trasy a dodává na důrazu padajícím vločkám. Kdyby se mi nezvyšoval tep, určitě bych se na chvíli zastavil a kochal se tou krásou. Především kolem Berounky, tam to mám nejradši.

Teď se ale musím koukat hlavně pod nohy. Už jednou se mi stalo, že jsem přehlédl zasněženou louži a skončil s potrhanou rukou. Tehdejší úraz mě naučil dvě základní věci, nosit s sebou mobilní telefon pro zavolání případné pomoci a běhat trasy, které znám.

V zasněžené potemnělé krajině přijdete k úrazu snadno. Šlápnete do zasněžené díry, uklouznete na zamrzlé louži nebo zakopnete o kořen ukrytý pod vrstvou sněhu. Čím více neznámé krajiny, tím větší pravděpodobnost nepředvídatelných situací.

Naopak když terén dobře znám, dokážu se vyhnout zapeklitým místům. Hluboké díry a nebezpečně vystrčené kořeny si po pár bězích zapamatujete. Zvlášť když se jim musíte opakovaně vyhýbat.

A ještě jedna důležitá rada, pokud jde o výběr běžecké trati, vyhněte se asfaltu. Nevyzpytatelný povrch, u kterého nevíte, zda se leskne pouhou dešťovou vodou nebo je zmrzlý a pro váš každý krok extrémně nebezpečný. Celkem využívaným produktem jsou v těchto případech nesmeky. Používají se právě na zledovatělé cesty. Ovšem pozor, na cestách bez ledu a sněhu mohou klouzat.

Všeobecně se má za to, že běhání v zimě je náročnější a to jak na fyzickou kondici, tak na zdraví běžců. Nízké teploty, náročný terén, to rozhodně nejsou podmínky pro začátečníky. Ti by měli začít s běháním v jakémkoliv jiném ročním období. Uleví tak organismu a do zimní sezony už půjdou s běžeckou zkušeností z předchozích měsíců. 

Před vyběhnutím se vždy pořádně zahřejte, to bych dvakrát podtrhl zvlášť při mrazivých teplotách. Také nemám problém vyběhnout a neohlížet se na počasí. Tomu se ale musí nejdříve pečlivě přizpůsobit vaše běžecká výbava.

O lehké a dobře upevněné čelovce už jsem psal, důležité jsou ale i další věci. Začít můžeme botami, které jsou stejně podstatné jako boty na lyže. Komfort v botě hodně ovlivňuje způsob vašeho běhu a tedy i vaše pohodlí. Nejlepší je krosový typ bot s funkční membránou, který má protiskluzovou podrážku.

Velmi dobrou pomůckou posledních let je nákrčník. Ten si můžete vytáhnout až k nosu a přitom vám bude chránit krk z obou stran. Některým běžcům díky nákrčníku koukají jen oči, což není ke škodě, zvlášť pokud jsou mrazy skutečně velké. Dýchání přes látku navíc může dechu v mrazech pomoci.

Největší problémem je v zimě mrholení nebo déšť. Funkční oblečení je promokavé a tak se nabízí použití nepromokavé bundy. Její neprodyšný materiál ovšem zbaví funkční oblečení jeho vlastností a vy se tak rychle zpotíte. Nejlepší, i když také ne úplně ideálním řešením, je použití větrové bundy, kterou ve chvíli, kdy přestane pršet, sundáte. Tím umožníte opět transport vlhkosti od vašeho těla.

Autor: Michal Folkman | čtvrtek 17.1.2013 11:15 | karma článku: 11,07 | přečteno: 966x
  • Další články autora

Michal Folkman

Zimní bundy dolu, je čas na funkčnost

Všichni máme rádi huňaté kabáty, peřové bundy, lyžařské komplety, ve kterých se cítíme jako v bavlnce a je nám v nich teplo. Jenže se v nich také můžeme nepříjemně zpotit a lehce nastydnout. Sundejte zimní oblečení, je tu jaro, čas outdoorových aktivit a funkčního prádla.

7.3.2014 v 16:55 | Karma: 6,00 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Analýza došlapu prozradí, v čem běhat

Bolí vás po běhání chodidlo, klouby nebo jste unavení více, než byste čekali? I to může souviset se špatně zvolenými běžeckými botami. Postavení chodidel, držení těla, pohyb ramen, boků, kolen nebo kotníků, divili byste se, to všechno ovlivňuje běžecká obuv.

28.2.2014 v 10:33 | Karma: 11,58 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Dožeňte novoroční předsevzetí, aneb jak překonat vlastní výmluvy

Slíbili jste si, že začnete sportovat, vyrážet na aktivní výlety, ale stále jste se pořádně nezvedli ze židle? Znám to sám, kolikrát jsem se musel přemlouvat, abych začal dělat něco sám pro sebe. Za ta léta praxe mám pár vychytávek, díky kterým se zaručeně začnete hýbat i vy a přestanete se vymlouvat.

13.2.2014 v 16:00 | Karma: 5,99 | Přečteno: 580x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Počasí se zbláznilo? Nevadí, jaro se dá užít i v lednu

Děsí vás teplé počasí, absence sněhu na českých horách a teplý vánek místo lednových mrazů? Uznávám, že je to hodně neobvyklé, ale proč si tím lámat hlavu, pojďme toho raději využít a užívat si, dokud je „teplo“. Vždyť kdo by se nechtěl projet v polovině ledna na inline bruslích, zajezdit na kole nebo jít zaběhat jen ve větrovce? Tady je několik tipů, jakým sportům (a s jakým vybavením) se nyní můžete věnovat.

7.1.2014 v 9:30 | Karma: 6,53 | Přečteno: 392x | Diskuse| Ostatní

Michal Folkman

Vánoční volno? Dostaňte děti od počítačů, jděte si s rodinou zaspor

Každý rok si celá rodina dáváme předsevzetí, že budeme společně sportovat, že vezmeme oba syny a vyrazíme na bazén, squash, anebo brusle. Ne vždycky se to podaří, což je škoda, protože těch možností, kde dostat do pohybu naše tělo je skutečně hodně. A jak všichni víme, po „tučných“ vánočních svátcích je to potřeba.

27.12.2013 v 9:47 | Karma: 5,94 | Přečteno: 317x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů

5. května 2024  10:39

S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Pracuji jako interní školitel pro síť prodejen Intersport a jsem odborníkem na sportovní vybavení a výživu. Vystudoval jsem FTVS na UK v Praze, působil jako kondiční fitness trenér a nutriční poradce. Jako aktivní sportovec se účastním závodů Českého poháru, mistrovství republiky a Ironmana v triatlonu. Jsem pravidelným účastníkem Jizerské 50 a cyklistických MTB závodů a maratonů. Společně s dalšími kolegy jsem zapsán v knize českých rekordů v nepřetržité spinning jizdě. Vydrželi jsme jet 5 dní.

Seznam rubrik