Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Priority podle způsobu aplikace

„Priority“ jsou vlastně podvědomé konfigurace, které vnímáme zcela bezprostředně a podle některých současných filosofů „samozřejmě“. Bezprostřední a samozřejmá věc je taková, o níž není třeba nijak přemýšlet, ale vždy v dané situaci „přichází sama“.

V článku „Emoce a vědomé priority“ jsme si přiblížili jak asi funguje vzájemný vztah emocionální odezvy a právě těchto priorit. Z tohoto pohledu může znít definice v podobě „priorita“ trochu divně, protože emocionální odezva se čistě technicky na pohled chová úplně stejně, ale v klíčových aspektech nemají tyto dva principy téměř nic společného.

Priority vznikly souběžně s emocemi. V momentě, kdy se v jeskyni nějaká praopice spálila o žhavý kámen, se tomuto kameni začala vyhýbat navzdory tomu, že při pohledu na něj už dávno ztratila onu „negativní“ emocionální odezvu. Člověk se nemůže cítit zle pokaždé, když natrefí na něco, co s ním v minulosti zacvičilo a platí to i naopak. Kdyby tomu bylo jinak, člověk by mohl přemýšlet možná jen v prázdné místnosti se zapnutou relaxační hudbou, zatímco dnes je schopen řešit náročné úkoly i v autě na rušné křižovatce, s mobilem u ucha a prstem v nose.

Není zcela jasné které části mozku na konfiguraci priorit participují, ale je velmi pravděpodobné, že všechny najednou. Existuje totiž mnoho rozličných druhů konfigurací podle toho do jakých situací se subjekt ve svém životě dostává a především – co si o nich myslí. Ještě nedávno tak byla zcela na místě třeba Freudova teorie o ovlivnění podvědomí skrze klíčové zážitky v dětství subjektu nebo jeho náhled na vlastní „ego“. V těchto experimentech reagoval adekvátně většinou každý, protože mu svým způsobem bylo nejdříve řečeno co si o nich má myslet nebo jak se na ně dívat.

Přitom čistě teoreticky je mysl natolik flexibilní, že se dokáže konfigurovat do jakékoli požadované koncepce. Nejdůležitější při těchto experimentech je vědět, že emocionální odezvy nebývají zpočátku vůbec adekvátní a subjekt se musí naučit přemýšlet vědomě navzdory vlastním pocitům, které se při častém opakování novému nastavení přizpůsobí. Platí zde mnoho „ale“, i když pro základní představu to myslím stačí.

V zásadě se dají priority podle způsobu aplikace rozdělit do dvou základních kategorií. První jsou priority, které koncipujeme na základě vlastních preferencí a druhé, které koncipujeme na základě preferencí svého okolí.

Pokud chceme používat induktivní kombinace pro záležitosti individuálního charakteru, je zapotřebí umět co nejdříve rozlišovat mezi tím zda prezentovat něco jako imponující nebo důležitou věc z toho důvodu, že má nějaký význam pro okolí – anebo jsou tyto aspekty příznivé pro vlastnosti této věci jako takové. Už pouhopouhá preference vlastního zájmu znamená jakýsi zárodek k vypěstování prvních vlastních priorit. Podobným tématům se budeme dopodrobna věnovat někdy příště.

Pokud jde o induktivní kombinace pro záležitosti společenských nebo sociálních věd, těm se věnovat nebudeme.

Experimentování s prioritami je velmi silný nástroj k pochopení některých základních principů toho jakým způsobem začít zacházet se svými bezprostředními reakcemi. Ty totiž mohou být důsledkem kombinace bezprostředních reakcí, při troše cviku deduktivních schopností až nakonec induktivních kombinací. Člověk musí už od začátku počítat s tím, že sahá do svých základních lidských principů a jen si s nimi hraje jako malé dítě. Ovšem ke zvládnutí toho všeho je zapotřebí občas umět se bez mrknutí oka všech svých dosud objevených principů zbavit.

Autor: Tomáš Fojtíktom | středa 29.6.2011 19:52 | karma článku: 6,19 | přečteno: 826x
  • Další články autora

Tomáš Fojtíktom

Maya 2012 - Základní orientace

Právě si osahávám program pro vytváření filmových animací. Paměť je mrcha a kde jinde bych si měl své poznámky ukládat než sem. Chtěl bych udělat animovaný seriál ve stylu Krotitelé zmetků. Jestli v Maya někdo umí a nemá do čeho píchnout, tak by se mi nějaká pomoc hodila.

24.7.2011 v 16:53 | Karma: 5,65 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Fojtíktom

Dokreslování

Celkem podstatnou a hodně využívanou lidskou vlastností, je podvědomé dokreslování. Tento článek navazuje na předchozí „paměť a informační mosty“ a „práce s hardwarem“ - kde bylo psáno o konkretizaci, a také „priority podle způsobu aplikace“ - protože priority jsou svým způsobem výstupem dokreslování (tohle rozšíříme někdy příště).

19.7.2011 v 19:39 | Karma: 5,09 | Přečteno: 528x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Fojtíktom

Jak se máme chovat

Způsob našeho chování a vystupování do jisté míry vypovídá o nás samotných. Nějak takhle to vnímá drtivá většina lidí, protože jsme si prostě zvykli hodnotit ostatní na základě jejich chování. Mimické reakce, tón hlasu, gestikulace atd. jsou orientačními prvky, pomocí nichž člověk většinou spolehlivě zjišťuje jak na tom ve vztahu s druhým člověkem aktuálně je.

17.7.2011 v 9:28 | Karma: 6,50 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Fojtíktom

Krotitelé zmetků - pilot (scénář)

Jsem hotový s pilotním dílem, který by měl být zároveň celovečerní film. Protože jsem tohle nikdy předtím nedělal, tak ani vlastně nevím, jestli by se něco takového mohlo někomu líbit.

16.7.2011 v 20:38 | Karma: 5,90 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Fojtíktom

Krotitelé zmetků

Je pracovní název pro seriál, který sgtxdfgsdfgx sdrgser fasetaer fasrf sdrgfser fser g frg erg sdg serg srs, ale duchy nahrergf ydfg se serg sdrg ser

6.7.2011 v 23:19 | Karma: 4,25 | Přečteno: 206x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Policisté kvůli útoku na ukrajinské dobrovolníky v Praze zadrželi čtyři cizince

3. června 2024  13:50

Policie zadržela na letišti čtyři cizince kvůli sobotnímu incidentu v Praze. Podle svědků rusky...

Lžete, jiskřilo v debatě. Referendum o euru chtěli Dostálová, Konečná a Mach

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 13:31

Než Česko přijme euro, mělo by se podle Kláry Dostálové, která vede eurokandidátku ANO, Petra...

KOMENTÁŘ: Yemi by neměl být smutný, lepší zprávu dostat nemohl. Bude žít

3. června 2024

Premium Český tanečník Yemi A.D. se o víkendu dověděl, že nepoletí do vesmíru. Výprava japonského...

Na zaparkované auto se zřítil vzrostlý dub, poškodil i střechu rodinného domu

3. června 2024  12:54

Moravskoslezské hasiče o víkendu zaměstnal pád stromu v ostravských Heřmanicích. Ten spadl na auto...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Záliby - progressive house, metal, akční a psycho filmy, sportovní a závodní počítačové hry, psychologické, sci-fi a vědeckotechnické knihy, cestování.