Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se máme chovat

Způsob našeho chování a vystupování do jisté míry vypovídá o nás samotných. Nějak takhle to vnímá drtivá většina lidí, protože jsme si prostě zvykli hodnotit ostatní na základě jejich chování. Mimické reakce, tón hlasu, gestikulace atd. jsou orientačními prvky, pomocí nichž člověk většinou spolehlivě zjišťuje jak na tom ve vztahu s druhým člověkem aktuálně je.

V této situaci je důležité už jen to jak si dané chování subjekt sám vyloží. Hodnotících měřítek je celá řada. Pokud je subjekt na nějakém stupínku hierarchie nebo subordinace, a tato pozice je pro něj z nějakého důvodu důležitá nebo mu je neustále připomínána, bude onu subordinaci brát při hodnocení chování ostatních neustále v potaz. Takže například naštvaný vedoucí je v tu ránu problém a naštvaný podřízený důvod k blahosklonnému úsměvu.

Pokud je onen přístup nezávislý na subordinaci, je situace úplně jiná a výklad chování ostatních lidí poté přizpůsobujeme trochu jiným zákonitostem. Na druhou stranu člověk nemá v hlavě od přírody jakýsi multitasking, takže se většinou stává, že si svou dominantní nebo submisivní pozici v hierarchii jiných lidí přenáší také do míst, které s ní nemají nic společného. Takže můžeme být například svědky toho jak někdo i doma mluví o tom co dělal v práci, jako ujištění své pozice v rodině nebo při snaze být za tuto práci pochválený atd.

Jakmile je však situace zcela jiná a v této nucené hierarchii, kde nezáleží na ničem jiném než na postavení jako takovém, se nepohybujeme, situace se mění. Člověk si začíná mnohem více všímat společenských vztahů, individuálních dispozic, nálady atd. Jinými slovy ocitat se denodenně v situaci, při níž musí člověk při interakci ignorovat individuální přednosti a nedostatky jiných lidí ve vlastním zájmu vede k tomu, že se takto mění i jeho pohled na kohokoliv ostatního. Mj. to znamená, že přehnané množství společenských norem může za potlačování svérázného jednání, což vede k jakési unifikaci charakterových vlastností.

Protože se lidé v těchto situacích ocitají už od pradávna, vyvinula se u nich celá spousta subjektivních postojů, kterými se s takovým stavem vypořádávají. Většinou tedy inspirované příslovími a náboženskými poučkami o tom „jak se chovat“, ale v poslední době, kdy se společnost od těchto přežitků oprostila se zdá, jakoby něco takového bylo možné i přirozenějším způsobem. Někdo zkrátka po pracovní době vypíná a doma na ni vůbec nemyslí, někdo se nestýká s lidmi ve volném čase vůbec, někdo to přebíjí euforií z drog atd. Co se týče dominantního postavení v hierarchii, tento přístup nemívají lidé tendenci měnit takřka za žádných okolností. Bývá jim jedno, že do svého soukromého života přenášejí třeba velmi nudné nebo irelevantní dojmy. Jejich příjemný pocit z takové situace zkresluje jejich měřítko hodnot do té míry, že u ostatních očekávají spíše spoluúčast. Což nemá v reálu příliš velký smysl, protože žebříček hodnot v soukromém životě se například od toho pracovního vždy extrémně liší, a tito lidé se v něm také samovolně izolují. Nicméně je třeba dodat, že pokud má takový subjekt štěstí na lidi, které jeho život zajímá víc než jejich vlastní, je ona izolace vázáná na onu komunitu, takže vlastně ani o izolaci v základním slova smyslu nejde. Spíš přírodní zákon, jenž podvědomě realizujeme už od pradávna. Dává smysl, když komunitu řídí ten největší brouk a ostatní mají své role jako včelky dělnice a hradní stráž. Tohle je základ všeho a ideální stav, jenže problém je v tom, že lidská komunita je velmi pestrá, formy komunikace a životní priority a situace i na jednom místě diametrálně odlišné.

Z toho vyplývá, že v dnešním světě je hierarchizace a tradiční žebříček hodnot ve vztahu se subjektivními dojmy z každé nezávislé interakce mnohem méně užitečná než snaha ocitat se v situacích, při nichž nás tyto dojmy neovlivňují.

Vědomá vázanost na tyto společenské principy totiž může směřovat k bezradnosti, úzkosti, snaze se s každým přátelit, nikoho nenaštvat, vynucování si důležitosti vlastní osobnosti jakýmykoli prostředky, touze řídit nebo kontrolovat cokoliv i když to subjektu nic nepřináší, tvrdohlavosti, tendenci být uražený atd.

Výčet těchto vlastností je většinou důsledkem neustálého porovnávání vlastního společenského postavení při interakci s nezávislými subjekty. Nicméně vzhledem k tomu, že žijeme ve městech a komunitách, kde je obvyklé setkávat se s různorodými lidmi, měli bychom se učit s nimi vycházet nejen na základně našich vlastních preferencí, ale také podle toho jestli nám jejich přítomnost také něco nenabídne.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Fojtíktom | neděle 17.7.2011 9:28 | karma článku: 6,50 | přečteno: 681x
  • Další články autora

Tomáš Fojtíktom

Maya 2012 - Základní orientace

Právě si osahávám program pro vytváření filmových animací. Paměť je mrcha a kde jinde bych si měl své poznámky ukládat než sem. Chtěl bych udělat animovaný seriál ve stylu Krotitelé zmetků. Jestli v Maya někdo umí a nemá do čeho píchnout, tak by se mi nějaká pomoc hodila.

24.7.2011 v 16:53 | Karma: 5,65 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Fojtíktom

Dokreslování

Celkem podstatnou a hodně využívanou lidskou vlastností, je podvědomé dokreslování. Tento článek navazuje na předchozí „paměť a informační mosty“ a „práce s hardwarem“ - kde bylo psáno o konkretizaci, a také „priority podle způsobu aplikace“ - protože priority jsou svým způsobem výstupem dokreslování (tohle rozšíříme někdy příště).

19.7.2011 v 19:39 | Karma: 5,09 | Přečteno: 528x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Fojtíktom

Krotitelé zmetků - pilot (scénář)

Jsem hotový s pilotním dílem, který by měl být zároveň celovečerní film. Protože jsem tohle nikdy předtím nedělal, tak ani vlastně nevím, jestli by se něco takového mohlo někomu líbit.

16.7.2011 v 20:38 | Karma: 5,90 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Fojtíktom

Krotitelé zmetků

Je pracovní název pro seriál, který sgtxdfgsdfgx sdrgser fasetaer fasrf sdrgfser fser g frg erg sdg serg srs, ale duchy nahrergf ydfg se serg sdrg ser

6.7.2011 v 23:19 | Karma: 4,25 | Přečteno: 206x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Fojtíktom

Protagonista a antagonista jsou pasé

Respektive je dělení na „kladný“ a „záporný“ charakter už podle mě tak nějak tématicky vyčerpané, a v tomto smyslu, nenabízí jakékoli další variace v podstatě nic nového a fascinujícího.

5.7.2011 v 9:59 | Karma: 5,76 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  15:42

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Záliby - progressive house, metal, akční a psycho filmy, sportovní a závodní počítačové hry, psychologické, sci-fi a vědeckotechnické knihy, cestování.