Deštné v Orlických horách a okolí (téměř) z ptačí perspektivy

V srpnu 2020 jsem si udělala výšlap z Jedlové v Orlických horách nahoru ke Svatému Matouši, jinak řečeno na Vesmír.

O kostelu sv. Matouše a jeho pohnuté historii jsem se tu zmiňovala již dříve, proto tento klenot dnes přejdu.

Odtud jsem pokračovala dál po červené zhruba severovýchodním směrem k rozcestníku Nad Svatým Matoušem a poté dál po Kačenčině pohádkové stezce k Martě II, což je součást deštenského lyžařského střediska na Studeném vrchu (883 m). Vyšla jsem u jednoho z turistických přístřešků, který chrání sama princezna hor Kačenka, v nadmořské výšce 750 metrů.

Zde se mi naskytly nádherné výhledy na panorama Deštného, hlavní hřeben Orlických hor s výrazným Kamenným vrchem (1037 m), v jehož blízkosti najdete Sedloňovský Černý Kříž, napravo ode mě, čili zhruba východním směrem nejvyšší vrchol Velkou Deštnou (1115 m), i s novou rozhlednou, viditelnou jako malý hrášek. Všimla jsem si také kapličky, o níž jsem neměla tušení, a to v Zákoutí, v lese nad silnicí II/310.

Poseděla jsem tu, nafotila a natočila, co jsem potřebovala, a pak jsem po Martě scházela dolů na autobus. Vzhledem k prudkosti Studeného vrchu to byl pěkný záhul na klouby.

Kdo budete mít cestu tím směrem, určitě si za příznivého počasí nenechte tyto výhledy ujít, nebudete litovat.

Pomalu se nám blíží prázdniny, doba cestování a poznávání nového či návratů na známá, osvědčená místa. Já jsem se takto vrátila na místo, které ve mně zanechalo hluboký dojem. Mějte se moc hezky a přeji mnoho krásných zážitků. Na viděnou za týden!

Autor: Veronika Foglová | neděle 9.6.2024 16:46 | karma článku: 11,55 | přečteno: 132x