Že by se blýskalo na lepší časy?

Nedávno jsme se dozvěděli, že první úseky vysokorychlostních železnic by se měly začít stavět v roce 2050. Myslel jsem si, že si snad někdo dělá hodně velkou legraci.

To za dobu poměrně kratší mají některé jiné státy na světě naplánovanou cestu na Měsíc nebo i na Mars. A tato informace fakt jakoby od Marťanů pocházela. To už překonávalo všechno myslitelné. I jaderná elektrárna se má zvládnout za dobu o dost kratší a přitom je to investice o moc větší. Kilometr vysokorychlostní tratě má totiž stát asi jako kilometr dálnice. A tak informace o roku 2050 by snad měla zůstat v režimu utajení. Přinejmenším se divím tomu, kdo ji pronesl, že se ani nestydí za svůj úřad.

Situace došla už tak daleko, že rychlovlaky mezi Berlínem a Vídní nás objíždějí přes Bavorsko, protože je to rychlejší. Kde jsou doby slavné Vindobony.

A tak zase jako zpráva z jiné planety působí, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) požádala o výjimky dotčené orgány o zrychlené řízení, vybrala už pět úseků a chce začít stavět NEJPOZDĚJI do roku 2025. To je už řeč.

Určitě se zase vynoří množství aktivistů, spolků, sdružení, ochránců, obecních zastupitelstev a nevím jakých ještě podivínů, kteří budou protestovat, zdržovat, bojkotovat.

A teď se vládo ukaž. Ukaž jak jsi akceschopná a jak všechny potíže rychle překonáš. Jak úředníky motivuješ k rychlému jednání, soudy k neprotahování. Jak odškodníš dotčené obce třeba za hluk a soukromníky za ztrátu hodnoty půdy. Tady nejde o politiku, tady jde o ekonomiku prospěšnou všem. Jak v případě potřeby protlačíš zrychleně potřebné zákony, sil na to máš v parlamentu dost. Teď jsem zvědav.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | středa 12.6.2019 17:09 | karma článku: 27,76 | přečteno: 1619x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 19,63

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11