Válka opět zavání z východu

Zaznamenal jsem dvě prohlášení čelních pohlavárů východních velmocí, z kterých mrazí. Ale náš moudrý pan prezident nám třeba zase vysvětlí, že tak je to správné a tak to má být. 

Čínský prezident pohrozil všem, kdo by chtěli porušit celistvost Číny, že budou mít rozdrcené tělo a roztříštěné kosti. Je to jasná výhrůžka demonstrantům v Hong Kongu, Tibeťanům i Tchajwancům. Podobnost s událostmi na Náměstí nebeského klidu přímo bije do očí.

To ruský prezident na to jde jinak. V deníku Komersant uvedl: "Budeme pracovat na takových systémech, které samozřejmě překonají jakýkoli systém protiraketové obrany. Uděláme to, nyní je to již zřejmé, protože systémy protiraketové obrany fungují proti balistickým raketám létajícím po balistické dráze, a kromě toho jsme je mnohokrát vylepšili, vytvořili jsme také další zbraně, které nikdo jiný na světě nemá."

Toto jeho prohlášení je jistě velmi úsměvné v souvislosti s prodejem nejmodernějšího protivzdušného obranného systému Turecku a nabídkou na prodej Saudské Arábii. Zaplať, vem si to, stejně ti to nepomůže, jakoby říkal.

Mrazivě děsivá je ale spíše jiná věc. Ty zbraně jsou samozřejmě "mírové" a myšlené jako zbraně odvety. Bohužel, ale jsou stejně zneužitelné jako zbraně prvního úderu. Nemluvě o chybovém odpálení a spuštění apokalypsy. Já akceptuji, že existence těchto zbraní posledního soudu tu na světě již 70 let drží relativní mír. Ale ten Damoklův meč sebezničení je nad lidstvem stále.

Kdyby místo toho pan Putin oznámil, že vyvinou takový systém protivzdušné obrany, který nepřekoná ani ta nejmodernější marťanská raketa, tak bych zatleskal. Systém by nebylo možné zneužít, nikomu by nehrozil, nikoho by neohrožoval a nikoho by nemohl vydírat. Tady máme na hlavě máslo i my, když jsme odmítli americký radar. Opravdu ho nelze zneužít k prvnímu úderu, ani třeba vzít ze země a po někom s ním hodit.

Takhle zase z Ruska zazněla válečnická agresivní slova a jenom dokazují, že se dnešní Rusko hrdě hlásí ke komunistickým tradicím, praktikám svého největšího vůdce 20. století Stalina a že se ve vztahu k okolnímu světu u nich nic nezměnilo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 14.10.2019 18:20 | karma článku: 30,42 | přečteno: 1080x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 16,46

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11