Omlouvám se vám, národy Balkánu, za svého prezidenta

Náš pan prezident sám s bombardováním souhlasil. Tenkrát jako premiér. Dnes se jako prezident kaje, že nebyl dostatečně odvážný to stopnout. 

Promiňte všichni občané Bosny, Kosova i Chorvatska. Náš pan prezident usoudil, že je vás moc a měli jste být více zdecimováni. Ostatně i o Kosovu před nedávnem prohlásil, že ho nemá rád. Nebýt tenkrát toho bombardování, tak Srbové řádili a etnicky čistili ještě dlouho. Vzpomeňme si třeba na Srebrenicu. Teprve ty bomby je dovedly k jednání a následně k míru na Balkáně. Nebýt jich, tak těch mrtvých mezi Vašimi národy je mnohonásobně více a možná by se počítali i na desetitisíce. 

Promiňte naši partneři v NATO. Všichni jste v názoru zajedno, nikdo o správnosti a účelnosti tohoto kroku nezapochyboval. Jenom náš prezident, kterého si zvolila většina národa. Náš pan prezident si myslí, že se na Balkáně mělo bojovat déle a do všech zemí Evropy mělo tudíž proudit větší množství uprchlíků. 

A koneckonců promiňte i všichni Srbové. Fandím vašim snahám vstoupit do EU a stát se tak členem velké evropské rodiny. Náš pan prezident to ale zjevně vidí jinak a nemá rád ani vás. Kdyby ty bomby tenkrát nepadaly, tak se tam na tom Balkáně vzájemně možná mlátíte dodnes. A je jedno, jestli jako pravidelná armáda (Srbsko), nebo gerily (ty ostatní), kam by to nakonec určitě sklouzlo. A i Vás Srbů by bylo v takovém případě mrtvých mnohem víc. A zjevně si pan prezident Zeman myslí, že tak by tomu bylo lépe. 

Stydím se za něj a prosím o prominutí a odpuštění. Není mi omluvou, že jsem ho nevolil. Jsem členem národa, který si představitele takovýchto úvah zvolil svou většinou. 

 

Autor: Tomáš Flaška | úterý 18.5.2021 15:14 | karma článku: 45,28 | přečteno: 8594x