O čem chce vláda u rozpočtu vůbec rozhodovat?

Naše vláda momentálně schvaluje státní rozpočet na příští rok. Tragická komedie se každoročně opakuje.

Tak především to vláda vidí tak, že příští rok hospodářsky porosteme. Nechci se přít, zda ano, či ne, ale všechny ekonomické příručky říkají, že v době růstu se má šetřit na lepší časy a v době hospodářského poklesu lze pak hospodařit se schodkovým rozpočtem. Protože jinak to jednou všechno skončí velkým krachem jako třeba v Argentině nebo Řecku. A naše vláda? Naplánovala růst 2,5% a k tomu stomiliardový schodek.

            Kde jsou ty řeči současného ministra financí Babiše, že se zabrání rozkrádání a schodek bude nulový? Co se změnilo? Ano, může tvrdit, že na to ještě není potřebná legislativa. Ale za tři čtvrtě roku přeci vláda mohla zákony připravit tak, aby začaly od ledna platit a s tím mohl pak počítat i návrh státního rozpočtu. Není tomu tak. Veškeré protikorupční tažení končí tím, že místní zastupitelstva jsou paralyzovaná a na nejvyšší úrovni se jen obměnila vládní garnitura, jinak nic. Nic, nic a nic. Musím pana ministra financí označit za pouhého velkého kecala, to je vše, vše a vše.

            Ono totiž není moc o čem rozhodovat. Pokud má státní rozpočet objem nějakých 1200 miliard korun, tak 715 z toho seberou tzv. mandatorní, tedy zákonem vynucené výdaje (důchody, sociální dávky, příspěvky státního spoření a mnoho dalších). Pak si vezměme nějaké státní nezbytnosti, bez kterých to nepůjde, jako náklady na policii, soudnictví, platby do zdravotnictví za děti a důchodce, školství a opět mnoho dalšího. Pak vám zbude nějakých ušmudlaných pár desítek, možná i dvě či tři stovky miliard o kterých může vláda rozhodovat. Co s touto almužnou může pořídit? Nic.

            Jedinou cestou z toho ven je snížení mandatorních výdajů. Rád bych připomněl, že to byla právě vládnoucí ČSSD kdo například zablokoval zrušení stavebního spoření prosazované tehdejším ministrem financí Kalouskem. A dále bych rád připomenul že současná vláda mandatorní výdaje opět navyšuje např. formou růstu důchodů, či rušení poplatků ve zdravotnictví.

            Myslím si, že i náš ministr financí je natolik chytrý (spíše vychytralý), že toto vše ví a věděl to i před svým zvolením. Ale účel přeci světí prostředky a tak je každá lež dobrá. Tak svému voličstvu něco nabulíkoval o zabránění rozkrádání a tím pádem vyřešení všech  problémů. Všichni víme kolik lidí mu sedlo na lep. Pak se ale nedivme.

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 11.9.2014 10:11 | karma článku: 34,07 | přečteno: 2441x