Jsme jeden národ s Ukrajinou, řekl Putin

A opět z toho mrazí. Je to příprava na invazi? Představme si, že by také mohl říci – Slované jsou různé národnosti jednoho velkého slovanského národa.

A Putin pokračoval: „Moderní Ukrajina je produkt sovětské éry. Měli bychom to vědět a pamatovat si, že byla vytvořena na historickém území Ruska.“ Ta hrozba vůči Ukrajině je už úplně zjevná.

Ve své práci dále píše: „Ukrajina a Rusko tvořily po desetiletí a staletí jednotný ekonomický prostor s takovou hloubkou spolupráce, kterou by jim dnešní Evropská unie mohla závidět.“ Nejsem si tak jist, že hladomor ve 30. letech 20. století, při němž zemřely miliony Ukrajinců, je zrovna věc k závidění. A už vůbec si nemyslím, že by na to s láskou vzpomínali Ukrajinci. Již v roce 2008 na summitu Severoatlantické aliance v Bukurešti řekl Putin během debaty o rozšíření NATO americkému prezidentovi Georgi Bushovi, že Ukrajina není skutečný stát, že její území z velké části patří historicky Rusku a že by mohla přestat existovat.

Ukrajina, stejně jako každý jiný národ, má právo jít si cestou, kterou si zvolí. Jinak to ale vidí ruský prezident Putin. V roce 2013 donutil Putin tehdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče odvolat podpis pod asociační dohodou s Evropskou Unií. Což vedlo ke známým událostem na Majdanu. Toho všeho Rusko využilo k zabrání Krymu a k invazi na východní Ukrajinu.

Nicméně i v tomto má Putin jasno: Může za to NATO, USA, EU a dodává, že Rusy a Ukrajince vždy rozdělovali jejich nepřátelé. Polsko, Polsko-litevská unie, Švédsko, Rakousko-Uhersko.

Připomeňme si, že Rusko je jediný stát v Evropě, který od 2. světové války násilím rozšířil své hranice. A je vidět, že je hrozbou do dnes. Momentálně to odnášejí Ukrajinci, protože mají tu smůlu, že nejsou v NATO. Jsem přesvědčen o tom, že Pobaltské státy si při čtení těchto esejí ruského vůdce Putina gratulují, že se jim integrace do západních struktur povedla tak rychle.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | úterý 20.7.2021 6:59 | karma článku: 31,09 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 19,41

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11