Glen Dam a Horseshoe Band

Další zastávka u řeky Colarado. Trochu výše proti proudu. Přehrada byla postavena v 60. létech 20. století. Proti Hover Dam je jen o pár metrů nižší.

Takže to působí stejně divoce. I elektrický příkon je asi jen 60% Hover Damu. I zde je přes údolí silniční most, odkud lze vše obdivovat. Dole vidíme rafty. Jízdu na nich si musíte objednávat minimálně rok dopředu. Pak nadejde ten správný termín a 14 dnů dopředu jste vyzváni, že se máte dostavit. Takže pár fotek a jedeme dál.

            Další zastávkou je jen pár kilometrů vzdálený Horseshoe Band. Řeka Colorado zde obtáčí několik oblouků a vytváří přírodní útvar podobný koňské podkově. Z parkoviště jdete asi půl kilometru písečnou stezkou a jste na vyhlídce. Zábradlí žádné, žaludek je potřeba silný. Mnozí zde různě pózují a je jen otázkou odvahy každého, jak blízko k okraji se přiblíží, aby si udělal nejlepší fotku.

            Nedaleko je pak Antelope canyon. Ale část je z důvodu počasí zavřená, u druhé je obrovská fronta. Když k tomu připočteme ještě potenciálně dlouhou čekací dobu, než vás Navajové odvezou jeepem k samotnému canyonu za šílený peníz, tak to vzdáváme. Utěšujeme se tím, že délka canyonu asi 800 metrů je skutečně malá tříska v lese proti celému okolí a krajině s mnohem většími známými i neznámými canyony u řeky Colorado a nejen u ní. Nejlepší je, že tuto indiánskou pozoruhodnost ani nemusíte příliš hledat. Stojí přímo vedle velké tepelné elektrárny, která Navajům také patří. Při pohledu na stále čoudící komíny by ale každý ekolog asi těžce zaplakal.

 

Autor: Tomáš Flaška | sobota 16.5.2015 6:25 | karma článku: 11,45 | přečteno: 375x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 0

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,03