Dnešní Němci s Rusy jako onehdá Ribbentrop – Molotov?

Je to neuvěřitelné, ale přesně v den 75. výročí nechvalného paktu Ribbentrop-Molotov zazněla velmi podobná slova od německého vicekancléře Gabriela! Tehdy se dělilo Polsko, dnes se má dělit Ukrajina.

Německý ministr hospodářství v interview pro noviny sdělil, že Ukrajina by se měla federalizovat. Já za tím nevidím nic jiného než dělit, ať už dříve nebo později. Východní Ukrajina by tak byla ve sféře vlivu Ruska, ta západní pak pod kuratelou sice ne Německa, ale EU, kde má však Německo velmi silné slovo. Dříve nebo později by vznikla nerovnost hospodářská, pak asi rozdělení měny, možná i na ten plot a železnou oponu by došlo.

            Nechci německého kancléře zase až tak natvrdo přirovnávat k Ribbentropovi. Tenkrát  a dnes ty pohnutky byly rozdílné. Německo tenkrát chtělo expandovat všemi směry za každou cenu. To dnes neplatí. Upřímně, vidím za tím výrokem přeci jen snahu o nějaké východisko z konfliktu, který eskaluje a může nabýt nepředstavitelných rozměrů. Ale bohužel je to trochu nedomyšlené.

            Pan vicekancléř totiž pokračuje: „Územní celistvost Ukrajiny lze zachovat jen v případě, že se udělá nabídka regionům s ruskojazyčnou většinou“. Ne, pan ministr se mýlí, to nebude zachování územní celistvosti. To bude první krok k faktickému dělení Ukrajiny. Podíváme-li se na Krym, je jasné o co Rusům jde.

            Ale především tím pan ministr vypouští neskutečného džina z lahve.  Co tedy s ruskojazyčnými menšinami v Pobaltí? Nabídne se jim také federalizace? A následné připojení k Rusku? Nedělám si iluze, že by to k tomu směřovalo. Vzpomeňme si na Podněsteří a Gruzii. Nikdo neřekl: A dost! A jede to dál.

            Zopakuji tu již mnohokrát zopakovanou a dějinami prověřenou pravdu: agresorovi se nesmí ustupovat! Následky jsou pak o to horší. A v Rusku je jedno, jestli vládne Stalin, Brežněv, Hitler nebo Putin. Ono by bylo jedno jestli je tam fašismus nebo komunismus. Většina národa (dnes kolem 90%) tleská svému vůdci pokud ten úspěšně navenek ukáže svaly. Tu agresivitu prostě mají v krvi a je jedno kdo jim vládne.

            Spíše bychom se měli připravit na těžký hospodářský boj. Rusové jsou pyšní na to, že si umí utahovat opasky. To Evropané neznají. Nevěřím, že v případě hrocení konfliktu by došlo na jaderné zbraně. Ty jsou i dnes dostatečně odstrašující, tak, jako byly po celou studenou válku. Ale Evropané jsou zase šikovní, chytří a vynalézaví. Připravme se na to, až Rus zavře kohouty. Půjde o to, kdo to vydrží déle. U nás vyskočí cena benzínu třeba i ke 100 korunám. Na pár let, než se zbuduje infrastruktura pro zásobení tankery z jiných oblastí. S výstavbou by se mělo začít hned, před deseti lety bylo pozdě. Rusové ale mezitím budou žrát hlínu. Neměli bychom zatracovat těžbu břidlicových plynů, zelenou by měl dostat rozvoj jaderné energetiky. To mluvím do duše zase Němcům.

            Příští válčiště se možná bude odehrávat na poli kybernetickém. Pokud by se podařilo vyřadit zásobování elektřinou byť jen na dva týdny, nikdo nenatankuje, nenakoupí, voda se nebude čerpat, ulice se stanou doménou zločinu. Byl by to mistrovský válečnický kousek donutit nepřítelovo obyvatelstvo aby se požralo samo. Ano, do popředí vstoupí hackeři, kteří něco znají. Rusové mají velmi dobré, stejně jako Číňani. A Češi moc pozadu nestojí. Kdo někdy zkoušel načerno stahovat nějaké programy tak ví, o čem mluvím. Tady zaostávají Američané, kteří ve své poctivosti veškerý software vždy poctivě kupují.

            Ale to jsou vše jen předčasné a doufám, že jen teoretické úvahy. Heslo dneška je: agresorovi neustupovat a pan německý vicekancléř by si snad mohl uvědomit svůj omyl.

Autor: Tomáš Flaška | sobota 23.8.2014 14:18 | karma článku: 14,68 | přečteno: 609x