Dělá si z nás ministr dopravy legraci už zcela veřejně?

Zíral jsem s otevřenými ústy na podpis nové dohody mezi ministry dopravy Česka a Slovenska o stavbě nové vysokorychlostní trati mezi Prahou a Bratislavou a spadla mi čelist úžasem. 

Ona nová trať má být postavena za deset let, tedy v roce 2030. Poté, co nám pan ministr směle sdělil, že trať do Drážďan bude v provozu již v roce 2050, tak se jistě jedná o významný pokrok. Vězte, pouhých 11 let! A teď přijde to nejlepší - současná doba cestování mezi oběma metropolemi se zkrátí o celou půlhodinu a bude trvat pouhé tři a půl hodiny! To je teda fakt bomba. 

Podíváte-li se na mapu, zjistíte, že po dálnici je to asi 320 km. Řekněme že železnice bude mít nějakou okliku, ale i když připustím 350 km tak mi to vychází na průměrných 100 km/hod. I kdyby vlak cestou řekněme 3x zastavil, po každé na 3 minuty, tak si připočtěme 10 minut. Pak nějaký rozjezd a brzda, ale i tak je to jen pár minut navíc. Málem úžasem padám ze židle. A v té dohodě se opravdu mluví o vysokorychlostní  trati. 

K celému projektu se vyjádřil i slovenský ministr dopravy Érsek: „Slovensko si uvědomuje vysokou přidanou hodnotu tohoto projektu do budoucnosti. Posílíme tím konkurenceschopnost středoevropského regionu a poskytneme lidem možnost cestovat pohodlně, rychle a ekologicky“. Oni to snad myslí vážně. Vždyť autem to bude i při rozkopané D1 rychlejší. 

Asi je zbytečné tady jmenovat parametry tratí v Japonsku, Číně, nebo dokonce i v Rusku, kde se mezi Petrohradem a Moskvou jezdí rychlostí 250 km/hod. V Evropě je rychlost 200 km/hod záležitostí spíše lokálních tratí (pamatuji si na výlet z Madridu do Toleda). Naše tratě již mají takovou pověst, ale hlavně takové parametry, že vlaky z Berlína do Vídně to radši neberou po staré trase přes nás, jako legendární Vindobona, ale je pro ně rychlejší nás obloukem objet přes Bavorsko. 

Tak touto novou tratí, kterou budeme stavět 11 let, jistě všechny na rychlosti doženeme. Spíše by bylo zajímavé si počkat jaký pojem vymyslí čeština pro tratě s rychlostmi nad 100 km/hod, když tomuto velkolepému projektu se vzneseně říká vysokorychlostní trať. Já tomu osobně říkám výsměch za peníze daňových poplatníků. 

Autor: Tomáš Flaška | úterý 12.11.2019 4:32 | karma článku: 47,26 | přečteno: 15525x