Děkuji panu učiteli za zářné sportovní zítřky

Už je to tady. Po schválení účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách se pomalu začíná protrhávat pytel s odvetnými akcemi.

Nejprve jeden sponzor stáhl podporu olympionikům. Za to mu někteří tleskali a poděkovali, druzí těm děkujícím nemohou přijít na jméno. Viz blog zde. Ale to je jen takový začátek. Dá se očekávat, že např. ukrajinští sportovci odmítnou na olympiádě startovat. Kolegiálně se k nim možná přidají i jiné federace. Olympijský výbor pak asi zareaguje vyloučením těchto zemí z dalších her.

Dá se předpokládat bučení a hučení diváctva na ruské sportovce. I pískot, pokud by třeba lezli na bednu. A naopak se dají očekávat byť jen nevinné provokace v řadách diváků například jen provoláváním „Ať žije Rusko“, pokud „neutrální“ sportovec dosáhne úspěchu. Možná se nenápadně přidají i sami sportovci. Ostatně jeden Rus si už jednou na stupních vítězů ono ruské Z na klopu připnul. Pokud bude někdo brát tyto hry jako zakončení své kariéry, pak proč by to neudělal.

Dá se předpokládat propagandistická kanonáda ruských médií při každém sebemenším úspěchu ruských sportovců (vlastně „neutrálních“) a jejich nářky nad nespravedlností světa a o ubližování nebohému slovanskému národu.

Můžeme se dočkat i pouličních bitek mezi fanoušky, pokud přímo nebude nastávat napadání samotných sportovců. I plivance asi budou létat.

A za to vše děkujme všem těm, kdo od začátku tvrdili, že ruští a běloruští sportovci nemají s válkou nic společného a zakazovat jim start je velká nespravedlnost. Ti to propagovali od samého počátku na nejnižší úrovni zde (v podobě zanedbatelných blogů od nějakého učitele) až se to šířilo výš a zasáhlo to i politiky a olympijský výbor. Bravo! Povedlo se vám obrovské dílo a olympiáda jistě se svými excesy bude stát za to.

Nikdy jste nenapsali, jak budou startovat ti ukrajinští sportovci, co už odpočívají v hlíně. Ale i ti živí určitě nemají stejné tréninkové podmínky jako vámi opěvovaní sportovci z Ruska, u kterých cítíte obrovskou nespravedlnost. O těch ukrajinských, a o tom, že jsou hodně znevýhodněni, jste nikdy nenapsali ani řádku.

A tady to vaše snažení již začíná nést ovoce. Tedy neděkujme p. Pekarové-Adamové za její poděkování. Děkujme všem zastáncům ruského „fair-play“, které již přineslo první ovoce a další věci nás teprve čekají.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 18.12.2023 14:40 | karma článku: 33,68 | přečteno: 1180x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 20,02

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11