Bude to referendum o vládě. Vlastně nebylo. Teda bylo, ale…

Sledovat vyjadřování pohlavárů ANO je opravdu jedna velká groteska. Odstartoval to sám šéf a majitel Andrej Babiš: "Občané, kteří jste nespokojeni s touto vládou, máte možnost vzít volby jako referendum o ní."

Zdroj. A po něm to papouškovali i další členové nejužšího vedení ANO, Karel Havlíček a Alena Schillerová. Kandidáti ANO postoupili do 2. kola na 17 pozicích, nakonec získali jen 3 senátory. Referendum to bylo spíše o tom, jak by Andrej Babiš dopadl v druhém kole prezidentské volby, pokud by nebyl vypráskán již v kole prvním.

A teď si představme velmi pravděpodobný scénář. Andrej Babiš půjde třeba do tepláků. Nebo dostane podmínku. Nebo bude osvobozen. Vzhledem k tomu, že se určitě jedna strana proti rozsudku odvolá, tak se to celé potáhne ještě příští rok. Andrej Babiš si velmi snadno spočítá, že už prostě hospodářskou politiku státu ovlivňovat jen tak nebude, dotacovod vyschne a usoudí, že je čas se stáhnout do pozadí. A je jedno, jestli zůstane tady, nebo se kvůli třeba svému odsouzení rozhodne pro Seychely.

Vládu v hnutí ANO převezme například Karel Havlíček. A ten poté, co horlivě přikyvoval Andreji Babišovi v tom, že ty volby budou referendem o vládě, nyní po prohraných volbách vypouští půvabné věty: „V senátních volbách to beru jako referendum v 1. kole, kdy jsme získali 17 postupů do druhého kola a jeden proměněný míček už v prvním kole.“ To proto, že ANO mělo oněch postupových 17 míst. Takže ano, voliči referendem řekli podle Karla Havlíčka vládě, že takto ne, že ANO je lepší. A referendum bylo jasné.

Ale po druhém kole, kdyby byli kandidáti ANO většinově posláni domů, již Karel Havlíček tvrdí: „V druhém kole (senátních voleb) to nemůžeme brát jako referendum (o vládě),“ sdělil Karel Havlíček. Tak to už se smíchy popadám za břicho. Když jsme byli úspěšní, bylo to referendum (první kolo), když nám to nevyšlo, tak to referendum nebylo (druhé kolo). On nás (voliče) má fakt za pitomce. Ale to není vše. Vrchol jeho politické tvorby teprve přijde:

V televizní debatě prohlásil: Podzimní volby za referendum o Fialově vládě vzhledem k nízké volební účasti vnímat nelze. 

Možná pro něj poučení. Volby jsou platné podle zákona a je jedno, kolik přijde voličů. Ti, co nepřijdou, je nutno považovat za neutrální hlasy. Tedy je jim jedno, jak to dopadne. To asi pan Havlíček neví.

S Andrejem Babišem je legrace když se nepřipraven dostane před kamery a mikrofony. Ale koukám, že jeho potenciální následovník mu možná půjde věrně ve stopách.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | neděle 2.10.2022 18:56 | karma článku: 39,54 | přečteno: 2303x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 20,02

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11