Ale že se milují ti Rakušani s Němci, že?

Rakousko zažalovalo Německo u Evropského soudního dvora kvůli chystanému mýtu na německých dálnicích a domohlo se toho, že bude zrušeno.

Tomuhle já nerozumím. Vlastník si přeci má mít právo nakládat se svým majetkem jak chce. A Němci si své dálnice určitě postavili ze svého, nebo aspoň z drtivé většiny. Nechápu tedy, proč by ti, kdo to financují ze svých daních, měli platit stejně, jako ti, kteří se po tom jen svezou. Že to tak provádíme třeba my je jen a jen náš problém.

Vím jaká je právní argumentace. Němečtí poplatníci to měli dostat zpět formou srážky ze své silniční daně. Dle mě by to bylo logické a naprosto v pořádku. Pouze Němci měli právo přelstít tak, že by třeba řekli, že od příštího roku bude silniční daň o tolik a tolik nižší a vůbec by nehovořili o nějaké kompenzaci dálničního mýta. Pak by musel každý právní purista sklapnout podpatky a být zticha.

Pokud bychom přistoupili na tuto logiku, tak začněme hned u nás. Jak mohou mít místní důchodci a studenti slevu na jízdném? To je na žalobu, ten nárok mají mít všichni občané EU. Co tzv. příplatek za "cizojazyčný" výklad na našich památkách? V EU je přeci oficiálně uznáno mnoho jazyků, mezi nimi samozřejmě i němčina, angličtina, italština, španělština... . Takže tento příplatek je jen odírání jiných občanů EU (u asijských turistů bych to pochopil). Majitel restaurace dá známému pivo zdarma? Diskriminace platících! A dalo by se pokračovat.

Ten rozsudek Evropského soudního dvora je ale tvrdý úder na solar. Na solar těm, co pořád dokola melou, že v EU se vše točí jen jak Německo a Francie pískne. To je tedy nějak divné, viďte?

Ovšem paradoxní je, že Rakušani se už dopředu hrozí toho, jak se budou Němci v létě valit v množství více než význačném přes jejich území na jih k moři. A vůbec nemíní mít soucit s těmi, co budou chtít sjet z dálnic a vyhnout se tak třeba placení mýta na Brennerské dálnici. Za tím účelem budou proto sjezdy z dálnic uzavírat a vynucovat si tak placení toho mýta od zahraničních průjezdníků. Tak to dělají ti samí Rakušani, co si stěžovali, že by měli v Německu náhodou mýto platit (u normální průměrného benzíňáku asi 2,5 Eura za 10 dnů).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | neděle 23.6.2019 14:14 | karma článku: 19,59 | přečteno: 745x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 19,63

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,11