Za osud běženců jsme spoluzodpovědní

Tématem posledních dnů jsou utečenci a snaha evropských států bránit se jejich přílivu. Média vyvolávají hysterii, politici vedou bezobsažná a plytká jednání a svět se dostává do další velké a nebezpečné krize.

Téměř nikde se přitom nehovoří o tom, proč a jak současná situace vznikla a kdo je jejím viníkem. Přitom jedině přes toto uvědomění si souvislostí, vede cesta k řešení hrozícího konfliktu, který může mít nedozírné následky pro celý svět.

Na samém počátku současného, už téměř nezvladatelného, přílivu utečenců do Evropy, byly válečné akce, které v islámských zemích uspořádaly Spojené státy Americké ve spolupráci s NATO. Irák, Egypt, Libye, Sýrie. Tam všude přinášela vojska „spojenců“ své pojetí „demokracie,“ které však ve skutečnosti bylo jen snahou ovládnout zdejší naleziště ropy a dalších surovin.

„Diktátoři,“ což schválně dávám do uvozovek, neboť je pravděpodobné, že se o žádné diktátory ve skutečnosti vůbec nejednalo, byli odstranění a ve výše zmiňovaných zemích, kde do té doby panoval klid a vcelku rozumný ekonomický rozvoj (Libye například dávala každé mladé rodině byt zdarma, bezúročné půjčky, bezplatné zdravotnictví…), nastal chaos, který vedl k občanským válkám, terorismu a vzniku Islámského státu.

Protože s jídlem roste chuť, bývalý spojenec Spojených států v boji proti „diktátorům,“ se nakonec rozhodl pro ovládnutí tamního území bez spolupráce se západem a Amerikou. Z přítele se přes noc stal nepřítel. Ve výše zmiňovaných zemích vypukly války, jaké nemají na tomto kontinentě obdoby, denně umírají tisíce lidí, včetně malých dětí. NATO a Spojené státy jen bezradně přihlíží, nebo možná záměrně bezradně přihlíží…. Lidé zmučení válkou a bez naděje na lepší budoucnost prodávají své domy a veškerý majetek a vydávají se do rukou bezcharakterních převaděčů. Ti jim mají zajistit cestu do klidných zemí, často je ale nechají umírat na moři či v uzavřených kamionech.

Pro ty, kteří se dostanou z válkou zmítaných zemí do Evropy, jsme si ale připravili další nemilé překvapení, policejní psy a komanda, která uprchlíky bez milosti vracejí zpět. Zpět na téměř jistou smrt!

Také se bojím, co vše může příliv uprchlíků způsobit v naší zemi, ale nedokázal bych si se svým svědomím srovnat, že jsem těmto lidem, jimž vojska NATO, jehož členem je i Česká republika, zničila domovy a přinesla do nich občanskou válku nebývalých rozměrů, odepřel pomoc.

Byť je to kruté poznání, ale VINÍKY toho, co se nyní děje v Sýrii, Libyi, Egyptě a Iráku, jsme my všichni obyvatelé Evropy a Spojených států Amerických. My všichni, kteří jsme mlčeli, když vojska NATO ničila jejich země, kulturu, zvyky a hodnoty, a proto nyní nemůžeme říci: V naší zemi vás nechceme!

Politici si musí uvědomit, že strkáním hlavy do písku ani vracením uprchlíků zpět do válečných zón, se nic nevyřeší. Konflikt je potřeba ukončit a vyřešit tam, kde začal. Jenže nikdo z těch, kteří mají současnou situaci na svědomí, s žádným skutečným řešením nepřichází. A svět se, už ne pomalu, ale velmi rychle, blíží ke konfliktu,  který může zcela přepsat mapu světa a být i koncem naší „moderní civilizace.“

 

Autor: René Flášar | čtvrtek 25.6.2015 7:46 | karma článku: 13,16 | přečteno: 819x