Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šťastlivci

Torzo krucifixu na statku, který měl znamenat štěstí. Ten statek, ne krucifix. Zaujal mě symbol, který pravděpodobně nebyl záměrem, ale vrhl na film úplně jiné světlo. To zase zpátky mluvím o krucifixu.

Teprve nedávno jsem zhlédla film Jitky Rudolfové Zoufalci. Druhý snímek o dnešní generaci třicátníků. Druhý snímek v rozmezí deseti let, který ukazuje na roztříštěnost vztahů, životních cílů, směru lidského bytí jako takového. První byl natočen snímek Samotáři v roce 2000 a o deset let později se setkáváme s partou podobných ztroskotanců. Otázkou zůstává, proč je toto téma tak oblíbené a zda je skutečně pravdivé, že generace dnešních třicátníků není o nic lepší než ta před deseti lety. S tím rozdílem, že ti před deseti lety se cítili sami a ti dnes jsou jen zoufalí. Co je vlastně lepší a je mezitím rozdíl a proč tomu tak je a co vlastně všichni ti Samotáři a Zoufalci hledají? Co vlastně chtějí od života?

Vzhledem k tomu, že jsem viděla Zoufalce, budu mluvit o nich. O Dagmaře, Radimovi, Lindě, Tondovi, Otakarovi a Silvii.

Film evidentně postavený na životním postoji postav, na jejich vztahu k realitě, kterou nabízí Česká republika „mladým a talentovaným“ Pražanům nebo těm, kteří se Pražany nedávno stali tím, že se přistěhovali třeba z Jablonce. Zoufalci jsou partou z gymnázia, která se rozhodla zkusit štěstí ve velkoměstě. Vzhledem k tomu, že Česká republika nabízí jenom Prahu, přesídlili tedy tam. Je zajímavé, do jaké pozice je zde Praha, neboli místo, kde se film převážně odehrává, stavěna. Praha zde hraje roli místa, které má člověku v určitém věku přinést štěstí, pokud je ovšem dobyto se vší parádou. V Americe je to možná New York a v Německu Berlín. Každý mladý člověk hledá místo, které slibuje uspokojení, štěstí nebo minimálně nějakou vizi o změně života, stereotypu.

Každý z hrdinů šel do Prahy z jiného důvodu. Tonda ani žádný důvod neměl, dokonce ani ten, aby skryl svou homosexualitu. Pro Dagmaru byl byt s telefonem v Praze sen a pro Lindu dědictví po babičce. Silvie tam našla průměrné zaměstnání jako v každém jiném městě, Radim ne a ne ukončit vysokou školu a ještě k tomu „peďák“, no a Oťas zjistil, že je gay.

Pokud se zamyslíme nad postavami, každý hrál tzv. svou „roli“. Jde o to, že každý z protagonistů pokrývá klišé, která nabízí dnešní doba. Možná také hlavně z důvodu, aby byly postavy zábavné. Ovšem problém je ten, že se z jejich života rozhodně nepoučíme a nezamyslíme se nad něčím novým. Jde o pouhé pojmenování zdánlivé skutečnosti, do které dnešní doba mladé lidi tlačí. Někteří a možná většina se tak skutečně chová a podléhá deset let přetrvávajícímu trendu býti Zoufalcem nebo Samotářem. To je totiž in. Pokud se nám náhodou podaří vstoupit do manželství, které funguje, už to není námět k filmu a postava tohoto typu by do party jaksi nezapadala. Problém je ovšem ten, že od takové postavy bychom se možná konečně něco naučili. Třeba jak udělat to, aby vztah muže a ženy skutečně fungoval. Ale šťastně vdaná žena či šťastně ženatý muž se do filmu nehodí. To by se musel natočit druhý díl, který by se jmenoval Šťastlivci aneb, co nám pomohlo. Na to se vlastně Zoufalci i Samotáři celou dobu ptají? Co nám pomůže? Neptají se prvoplánově, ale jejich příběhy křičí tuto otázku do světa.

Jak jsme se na konci filmu poučili, ani záměr přestěhovat se na společný statek, aby unikli a distancovali se od reality života, nějak nevyšel. Je zajímavé, že všichni Zoufalci hledali lásku a shodli se v tom, že když jako přátelé boudou žít společně na statku a tvořit komunitu, vytrhne jim to trn z paty. Ovšem, jak jsme se mohli na konci poučit, sobectví člověku vlastní protagonistům nedovolilo ani vstoupit do této fáze – statek. Při odjezdu na statek se na nádraží sešli totiž jenom Dagmara, která podala žádost o rozvod a Tonda s Otakarem. Proč se na nádraží sešli zrovna rozvedená matka s dětmi a dva gayové a zbytek dal přednost druhé šanci v novém či starém vztahu nebo pracovní výzvě? Torzo života, které zbylo Dagmaře, Tondovi a Oťasovi uplácli vlastně nakonec zase přátelstvím a jakousi blízkostí, která nemá s reálným životem nic společného. Kult přátelství, který neustále podtrhuje dnešní doba opět potvrzen. Vlastně jenom ty správný kámoši mají smysl, nikoliv manžel,manželka, milenec, milenka. Ona totiž ani přiznaná homosexuální orientace k ničemu nepomáhá. I tak zůstávají Tonda i Oťas osamělí. Hlavní myšlenka filmu je zase nasnadě: Jako kámoši totiž žít umíme, ale jako manželé už ne. Kde je zase chyba v Matrixu? A nehledáme my zase dokola lásku, kterou člověk prostě nemůže nabídnout?

Torzo krucifixu na statku viselo nenápadně a stejně nenápadně se hlavní hrdinové nevymanili z torza svých životů. Torza, která napovídají, že příště už nechceme film o Zoufalcích, ale ten o Šťastlivcích.

Autor: Lucie Flajšmanová | čtvrtek 4.11.2010 14:23 | karma článku: 7,11 | přečteno: 1032x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

Byl pozdní večer dubnový a já jsem loupala mrkev. Dostala jsem od kolegy nejlepší škrabku na světě, jak říká má oblíbená hrdinka televizní kuchařinka a nemohla jsem přestat loupat, dokud všechna mrkev nezmizela.

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Lucie Flajšmanová

Zločin a trest Lídy Baarové

Famme fatale meziválečného filmu zase přivedla do kin davy. 16 let po své smrti, kdy zemřela osamělá a zbavena svéprávnosti v rakouském Salzburgu.

9.4.2016 v 19:01 | Karma: 13,38 | Přečteno: 710x | Diskuse| Kultura

Lucie Flajšmanová

Život je pochyb a Bible je zákon

Život je pochyb „Jak často o sobě pochybuješ liško? zeptal se Malý princ.“ „Každý den, řekla liška.“ „Pochyb je život.“

13.3.2016 v 22:15 | Karma: 0 | Přečteno: 100x | Diskuse| Miniblogy

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

V kostelíčku na okraji velkoměsta bylo živo. Mladá paní farářová zrovna pohlavkovala své nezbedné děti a pan farář Kalich se vlídně pousmíval. Měl svou ženu rád, i když se zlobila. Měl ji rád dokonce i tehdy, když se zlobila na něj. Většinou si své prohřešky dlouho vyčítal, čímž ženu štval ještě víc. Ale dlouho se na něj zlobit nedokázala. Ačkoliv byli spolu již drahně let, jejich láska nevyprchala, čímž byli chtě nechtě příkladem širokému dalekému okolí.

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98 | Přečteno: 499x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Flajšmanová

Recenze populární divadelní inscenace

Včera jsem po dlouhé době viděla velmi dobrou divadelní inscenaci. Protože jsem už nějaký čas neobšťastnila své virtuální čtenáře ani coby recenzentka ani vypravěčka příběhů, pokusím se dnes o obojí.

15.10.2013 v 12:40 | Karma: 7,62 | Přečteno: 358x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 996x
Za každou depresí se skrývá humor! N. K.

Seznam rubrik