Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rande s panem Cinanem aneb Bevar Christiania

Vcerejsi noc byla v Kodani tzv. dnem otevrenych dveri. Probihala totiz Culture night. Veskere instituce jak kulturni i komercni zvaly na kavu ci dortik a kazdy mel tak moznost poznat jak se veci maji z druhe strany.

I my studenti IPC jsme vyrazili za dobrodruzstvim, protoze Kulturni noc, nebyla jen prilezistost, jak se dostat kamkoliv za velice nizky poplatek, ale navic jsme mohli prozkoumavat nocni Kodan, coz se napriklad me zdalo nadmiru dobrodruzne. V cene vstupenky pouhych 75 DKR byla navic veskera doprava po Kodani i Helsingoru vcetne spojovaciho vlaku mezi mesty.

Ze zacatku jsem ale pocitila ponekud zklamani, kdy Culture night probihala hlavne ve znameni nekonecnych davu na ulicich, opilych teenageru a dlouhych front na radu programu.

Nejprve jsme coby skupina zavitali na koncert naseho ucitele Sorena, ktery prezentoval IPC v jedne kavarne, kde byly zastoupeny i dalsi hojskole. Nebylo to spatne, ale stale jsem si pokladala otazku, proc uz asi poste posloucham ty same pisne jako ve skole, kdyz mohu objevovat mesto. Jako dalsi zastavku mela skupina IPC studentu v planu vystavu ucitele Rolanda. No a to uz jsem odmitla. Prece nebudu plytvat drahoceny cas na neco, co uz znam. Nastesti Cinan Hao mel stejny nazor, a tak jsme se spolecne odpojili a vydali tak vstric dobrodruzstvi.

Protoze Hao zna Dansko a Kodan celkem dobre, stal se mym pruvodcem. Nase kroky se propletaly ulickami a ulicemi nocni Kodane az nas zavedly ke Kulate vezi, kde byla moznost videt nocni Kodan zvrchu. Obvykle je tam vstup myslim kolem 50 DKR. Cekali jsme sice pul hodiny ve fronte, ponevadz na vrchol se samozrejme vejde jen par lidi, ale nakonec vyhlidka stala za to. Hao se ke me choval jako pravy gentleman az jsem se nekdy stydela. Nejen, ze me stale chranil svym telem od neprijemnych narazu davu lidi, ale stale se staral, zda nemam zizen ci hlad. Pozdeji mi koupil prazene mandle v cukru a kavu, kdy mi opet vysvetloval, ze v Cine je proste normalni delat sve kamaradce radost.

Od ceskych chlapcu nejsem na podobnou starost muze o zenu zvykla, zvlast pokud se jedna pouze o kamaradsky vztah, proto me to ponekud prekvapovalo. Kdybych nepotkala sveho nadnarodniho pritele, ktery svatosvate slibil, ze se o me postara, opravdu nezarucuji, ze bych se neprovdala treba zrovna do Ciny.

Na vrcholu veze mi Hao, ktery velmi rad a celkem dobre foti ukazal, jak dobre nastavit zaber nocni krajiny s tak jednoduchym fotakem jako mam ja. Doposud, kdyz jsem fotila v noci, bylo vse rozmazane a nevzhledne. Ted uz vim, jak na to.

Pozdeji jsme s Haem pokracovali dal a premysleli, kam se vydame nyni. Na ulicich vonely ruzne druhy danskych parku, barbecue, palacinky, popcorn, rozdavala se tepla polevka.

Potom Hao navrhl, ze bychom mohli navstivit Christianii. Zazarily mi oci a uz jsme mirili smer Christianshavn.

Christiania vznikla v roce 1971, kdy danska armada opustila objekt kasaren, ktery mel byt puvodne srovnan se zemi. Nez se stavebni demolicni prace stacily zorganizovat, usadila se na zhruba 41 hektarech skupina lidi s alternativnim zpusobem zivota.

Komunita zde vyhlasila nezavisly stat zalozeny na principech komuny a realizovala sve idealisticke predstavy o zivote ve spolecnosti. Podarilo se jim take zabranit demolici kasarenskych objektů. Na uzemi Christianie postupne vyrostly drevene domky a policka, kde jejich obyvatele hospodarili.Dnes je stat Christiania znamy hlavne radou happeningu, nezavsilych kulturnich akci v podobe koncertu, divadelnich predstaveni, vystav apod. Toto misto je velmi oblibene mezi mladymi lidmi, co chteji zit jinak. Jednoduse Woodstock po Dansku.Musim tedy rict, ze kdyz jsme se s Haem priblizovali do celkem temne ctvrti, kde budovy byly pomalovane grafiti a vyzdobene plakaty visicimi na pul zerdi, mela jsem takovy divny pocit v zaludku. Povazte, je navic rijen a vse vypada jeste temneji nez se zda, zvlast v noci. Za par kroku jsme stanuli pred branou s napisem Christiania. Pobavilo me, ze kdyz se z tohoto uzemi vracite zpet, je na brane z druhe strany napsano, vstup do Evropske unie. Za hranicemi Kodane jsem se citila ponekud rozpacite, zvlast kdyz jsme se s Haem ponorili do mist, kde ze zeleznych kotlu plal ohen a na kazdem kroku byly rucne vyrobene obrovske cedule zakaz fotografovani. Jakmile jsme dorazili ke stanku s potrebami pro kuraky marihuany, pochopila jsem situaci. No pripadala jsem si trochu jako na predmesti New Yorku, jak to tak znam z tech ruznych filmu. Drogy mi nastesti nikdo nenabizel. Nevim, na co bych se vymluvila. Musim ale nakonec rict, ze kdyz jsme dorazili do hlavni putyky s priznacnym jmenem Woodstock, ulevilo se mi a zaroven jsem pocitila ponekud zklamani. Christiania se ukazala ponekud v absurdnim svetle. Na miste kde steny byly pocmarane vsim moznym od grafiti az po absurdni detske kresbicky, kde na drevenych stolech svitili jednoduche svicky a pivo Christiania teklo proudem, se z reprobeden linul  komercni stredni proud. Kdyz jsem videla, jak nezavisli hippieci s dredami a travou za uchem zbesile tanci na americkou pisen Happy Birthday, prislo mi to vsechno najednou velmi smesne. Predstavovala jsem si danskeho Mejlu Hlavsu ci Zavise a ono zatim tohle. Naprosto se to sem nehodilo. Musim tedy hrde priznat, ze na nas cesky underground 80. let nedam dopustit a doporucuji vsem lidem z nezavisleho statu Christiania, aby nekdy navstivili Balbinovu poetickou hospudku v Praze.Horsi zazitek pro me ovsem byl, kdyz se jedna z mistnich velmi druznych hippie v letech ke me nejak prilis mela a zacala me objimat jako svou vlastni sestru. Zeny mi bylo lito, ponevadz mi docvaklo, ze zpusob zivota v Christianii je pro ni spise takova berlicka, aby mohla byt dal legalne zavisla na alkoholu a drogach. V ocich mela vyhasle plaminky lasky 60. a 70. let. Uprimne? Misty jsem si pripadala jako jeste pred nedavnem na Hlavnim nadrazi v Praze v tzv. Sharewoodu.Nastesti jelo o pulnoci posledni metro, a tak jsme se se zbytkem lidi z IPC, na ktere jsme narazili na Woodstocku, vypravili zpet do Helsingoru.  

 

Pokud chcete o Christianii vedet vice  >>http://www.blisty.cz/art/15209.html<< 

 

http://www.youtube.com/watch?v=u9M9MVCkDzs&feature=related 

 

 

Mily Hamlete, 

tak to vidis. Nekdy me musis vic hlidat. Obcas me proste prilaka tzv. nezavislost. Ja vim, ja vim... Teprve az po tvem boku jsem se stala skutecne NEZAVISLOU. Kafe nakonec nebylo tak spatny. At zije 7/11. Diky za fajn vecer. 

Dobrou noc.

tvoje Ofelie                       

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Flajšmanová | sobota 11.10.2008 10:10 | karma článku: 7,25 | přečteno: 621x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

Byl pozdní večer dubnový a já jsem loupala mrkev. Dostala jsem od kolegy nejlepší škrabku na světě, jak říká má oblíbená hrdinka televizní kuchařinka a nemohla jsem přestat loupat, dokud všechna mrkev nezmizela.

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Lucie Flajšmanová

Zločin a trest Lídy Baarové

Famme fatale meziválečného filmu zase přivedla do kin davy. 16 let po své smrti, kdy zemřela osamělá a zbavena svéprávnosti v rakouském Salzburgu.

9.4.2016 v 19:01 | Karma: 13,38 | Přečteno: 710x | Diskuse| Kultura

Lucie Flajšmanová

Život je pochyb a Bible je zákon

Život je pochyb „Jak často o sobě pochybuješ liško? zeptal se Malý princ.“ „Každý den, řekla liška.“ „Pochyb je život.“

13.3.2016 v 22:15 | Karma: 0 | Přečteno: 100x | Diskuse| Miniblogy

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

V kostelíčku na okraji velkoměsta bylo živo. Mladá paní farářová zrovna pohlavkovala své nezbedné děti a pan farář Kalich se vlídně pousmíval. Měl svou ženu rád, i když se zlobila. Měl ji rád dokonce i tehdy, když se zlobila na něj. Většinou si své prohřešky dlouho vyčítal, čímž ženu štval ještě víc. Ale dlouho se na něj zlobit nedokázala. Ačkoliv byli spolu již drahně let, jejich láska nevyprchala, čímž byli chtě nechtě příkladem širokému dalekému okolí.

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98 | Přečteno: 499x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Flajšmanová

Recenze populární divadelní inscenace

Včera jsem po dlouhé době viděla velmi dobrou divadelní inscenaci. Protože jsem už nějaký čas neobšťastnila své virtuální čtenáře ani coby recenzentka ani vypravěčka příběhů, pokusím se dnes o obojí.

15.10.2013 v 12:40 | Karma: 7,62 | Přečteno: 358x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 983x
Za každou depresí se skrývá humor! N. K.

Seznam rubrik