Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konecne neco o Danech

Ano, mate pravdu. Jsem v Dansku a stale pisi jen o Japoncich. Dnesni text bude tedy konecne o Danech. Ceho jsem si za tu dobu vsimla, co je charakterizuje, bez ceho nemohou byt a jaci vlastne jsou.V prvni rade docela vysoci. Vetsinou mivaji blondate vlasy, ktere si malokdy barvi. Radi nosi cernou barvu, kdy tedy vynikne jejich svetla plet a uces. Zvlaste u mladych lidi je cerna popularni.

Danove maji predevsim vkus. Dbaji na eleganci, ktera se promita ve vsem, co je obklopuje. V designu nabytku, architekture i mode. V cem, ale prilis dobri nejsou je vareni. Jejich talire mozna perfektne vypadaji, ale chut nic extra. Vetsinou je jidlo dost mdle. Maji radi hodne maso vseho druhu a k tomu brambory.

Pokud jsem se o neco mela moznost zajimat blize, tak to byla architektura a design. Reditel skoly Christoph je zapalenym fanouskem danskeho designu. Behem navstevy jeho domu jsme meli moznost usednout do ruznych zidli, kresilek, sofa, pohovek a rozsvitit si nejednu lampu od vyznamneho danskeho navrhare Paula Henningsna. Pro Dany je dulezity domov. Pravdepodobne proto, ze vetsinu roku venku prsi nebo se brzy stmiva. Shazeji se tedy casto v interierech, kam zvou sve pratele, a proto je pro ne dulezite predstavit jim nejakou svou chloubu v podobe nabytku ci svetla. Danove jsou zvlaste na zidle tak pysni, ze je mivaji dokonce i na postovni znamce. Neni problem se v Kodani zucastnit aukce zidli, kdy se jeden kousek muze vysplhat klidne i na 100 000 DKR. No nekupte to. Uplne stejnou hodnotu maji svitidla. Duvodem bude prave brzka tma, ktera v podzimnich a zimnich vecerech zahaluje danske ulice jiz kolem ctvrte hodiny odpoledni.

Co se tyce architektury dbaji Danove hodne na tradici a je pro ne dulezite uchovat kousek historie. Renovace starych hrazdenych domu je tedy dotovana casto z nejakych fondu, i kdyz je majitelem soukromnik. Ten tedy potom nesmi zvysovat najmy, pokud prostory pronajima. Krome historickych objektu, mysli pri navrhovani novych staveb dansti architekti predevsim na obycejneho cloveka a jeho potreby. Domy nejsou sice prilis velke, ale je v nich vzdy dostatek svetla a prostoru. Oblibena kombinace materialu je sklo a drevo.

Raritou jsou prosklene byty, do kterych muzete kdykoliv nahlednout jako do akvaria. Videt byva vetsinou obyvak a kuchyne, aby si kolemjdouci mohl spocitat luxusni kusy nabytku v byte.

Dalsi zajimavou danskou radosti jsou zahradky. Vetsinou tomu rikaji summer house, ale jsou to normalni zahradkarske kolonie jako u nas. Danove jsou puntickari, proto jejich zahradky vypadaji jako ze skatulky. Na tzv. dzungli narazite malokdy.

Danove jsou patricne hrdi na svou zivotni uroven. Vybudovali si ji svou precizni povahou, smyslem pro poradek, dodrzovanim pravidel a vytvarenim systemu, ktere dodrzuji. Ponevadz se jim dari dobre, byvaji na svuj vynalez socialniho statu nekdy az namysleni, a proto si radi uzivaji luxusu. Nekvalitni veci tady v obchodech objevite malokdy. Dokonce i ten nejlevnejsi obchod miva kvalitni vyrobky.

Pro me jako pro zenu je naprosty raj prochazka po obchodech s oblecenim, protoze musim rict, ze danska sportovni elegance mi naprosto vyhovuje. Ceny jsou tady jako u nas, coz je samozrejme pro Dany nehorazne lacine, kdyz maji 3x vetsi platy. Proto si samozrejme mohou dovolit co sezonu novou kolekci. V cem se modni navrhari vyzivaji jsou napr. pyzama. Protoze tu je velka zima, zaujala me opravdu vkusna flanelova pyzama ruznych druhu. K pyzamu si muzete koupit vetsinou rovnou i teple ponozky. Bez tohoto setu se noc v Dansku da totiz malokdy prezit.

Dalsi specialitou jsou saly a satky. Zaujal me typ saly, ktery se dal z jedne strany pouzit jako satek a z druhe strany jako sala. Kazda strana zarila jinou kombinaci barev. Satky a saly perfektne vyniknou na zminenych cernych barvach. Dalsi specialitou jsou barevne plastenky, ktere uz koketuji s kratkymi kabatky a jsou zaroven i nehorazne drahe, az 700 DKR a samozrejme holinky nasledujici posledni modu a design.

V neposledni rade si zde muzete nakoupit vsechny mozne vlnene svetry, ktere nejsou vubec drahe.

O Danech jsem se tedy dozvedela, ze jejich zivotni uroven je pro ne tak trochu image a davaji to i patricne najevo. Ale musim rict, ze to neni nijak chorobne a bylo by skvele, kdybychom se od nich alespon 20 procent mohli naucit. Minimalne system danskych drah, kdy vlaky jezdi proste na cas.

Mily Hamlete,

jsem ti vdecna, ze jsem se konecne po dlouhych trech tydnech opet mohla prochazet v zahradach tveho hradu. Mam pocit, ze kvetiny znovu jarne vykvetly, i kdyz zacal podzim.

Uz se tesim az si spolecne dame salek horkeho caje.

 tvoje Ofelie 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Flajšmanová | neděle 5.10.2008 16:17 | karma článku: 6,82 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

Byl pozdní večer dubnový a já jsem loupala mrkev. Dostala jsem od kolegy nejlepší škrabku na světě, jak říká má oblíbená hrdinka televizní kuchařinka a nemohla jsem přestat loupat, dokud všechna mrkev nezmizela.

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Lucie Flajšmanová

Zločin a trest Lídy Baarové

Famme fatale meziválečného filmu zase přivedla do kin davy. 16 let po své smrti, kdy zemřela osamělá a zbavena svéprávnosti v rakouském Salzburgu.

9.4.2016 v 19:01 | Karma: 13,38 | Přečteno: 710x | Diskuse| Kultura

Lucie Flajšmanová

Život je pochyb a Bible je zákon

Život je pochyb „Jak často o sobě pochybuješ liško? zeptal se Malý princ.“ „Každý den, řekla liška.“ „Pochyb je život.“

13.3.2016 v 22:15 | Karma: 0 | Přečteno: 100x | Diskuse| Miniblogy

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

V kostelíčku na okraji velkoměsta bylo živo. Mladá paní farářová zrovna pohlavkovala své nezbedné děti a pan farář Kalich se vlídně pousmíval. Měl svou ženu rád, i když se zlobila. Měl ji rád dokonce i tehdy, když se zlobila na něj. Většinou si své prohřešky dlouho vyčítal, čímž ženu štval ještě víc. Ale dlouho se na něj zlobit nedokázala. Ačkoliv byli spolu již drahně let, jejich láska nevyprchala, čímž byli chtě nechtě příkladem širokému dalekému okolí.

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98 | Přečteno: 499x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Flajšmanová

Recenze populární divadelní inscenace

Včera jsem po dlouhé době viděla velmi dobrou divadelní inscenaci. Protože jsem už nějaký čas neobšťastnila své virtuální čtenáře ani coby recenzentka ani vypravěčka příběhů, pokusím se dnes o obojí.

15.10.2013 v 12:40 | Karma: 7,62 | Přečteno: 358x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  15:42

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 983x
Za každou depresí se skrývá humor! N. K.

Seznam rubrik