Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kazdy Japonec jina ves

Mily Hamlete,  je zazrak, ze mam vice casu pro sebe, tak ti opet pisi. Na tvem hrade se mi stale vice a vice libi. Jakobys me denne hostil mlekem a strdim, tak si tu opravdu pripadam. I kdyz to asi neni uplne tvoje zasluha. Dnes planujeme vylet na kolech, tak jsem zvedava, co mi dnes ukazes.  Ofelie

Jak jsem vcera slibila, pokusim se vystihnout dojmy, z ruznych kultur, s kterymi se tu setkavam. Musim se jeste vratit ke vcerejsimu zaznamu, kdy jsem omylem uvedla, ze kuchar Izman je z Pakistanu. Neni, je z Palestiny. Nejen, ze se mi pletou staty, odkud lide pochazeji, ale mnohem horsi je to se jmeny. Japonska jmena jsou specialne obtizna na zapamatovani.

Jak uz jsem uvedla, je tu hodne Japoncu. Pro me jsou asijske staty asi opravdu nejzajimavejsi, protoze o nich skoro nic nevim. Fascinuje me, jak jsou jini, nez my. Rekla bych az diametralne odlisni. Musim upozornit, ze zachycuji opravdu prvni a tedy povrchni dojmy, protoze jsem tu teprve kratce. Soude dle me spolubydlici a ostatnich lidi z Japonska, jsou vsichni velmi pokorni, tissi, maji zajem o vzdelani, porad se smeji, jsou mili a ve sportu soutezivi. Vcera jsem se bavila se dvema japonskymi kluky. Ten jeden mi ukazoval jakousi japonskou komedii na youtube, coz jsem vubec nepochopila a moc se mi to nelibilo, i kdyz to bylo prelozeno do anglictiny. Zkuste si zadat hard gay, je to fakt sileny. Pry je to v Japonsku ted velmi popularni. Potom jsem se bavila s druhym Japoncem o filmech. Mel prehled hlavne o fantazy, tak jsem se  ho ptala, jestli nezna S. C. Lewise a neznal.

Nejvic me pobavilo, jak nechapal, proc mu cesky spolubydlici hned po prijezdu, aniz by se seznamili, nabizel pivo. Prislo mu to divne. Tak jsem mu vysvetlovala, jaky vztah maji cesti muzi k pivu. Dale jsem se seznamila s ucitelkou Takko, myslim teda, ze se jmenuje takhle a ta uci na stredni skole studenty, jak respektovat starsi lidi. Je zvlastni, ze problem, ktery je podle me vsude na svete, Japonci resi predmetem ve skole. Takko nam dala ochutnat japonske ryzove chipsy, ktere mely tedy velmi zvlastni prichut. Sladko-slanna chut, silna vune more + sojova omacka. Od Aki jsem ochutnala japonske merunky, ktere chutnaly jako kdyz namocite citron do morske vody, fakt sila. Ted uz tuhle chut umim pripodobnit, drive me zadne prirovnani nenapadlo. Dalsi Japonka vypravela, ze si privydelava tim, ze uci male deti. Ptala jsem se jak male a ona, ze od 6 mesicu. Ptali jsme se na to znova a ona rikala, ze opravdu takhle male. To potom chapu, ze jsou Japonci, tak vzdelani.

O Japoncich se budu zminovat urcite prubezne, protoze jich je tu nejvic. Z Asie jsem tu potkala jeste jednoho Cinana, jednoho Vietnamce, dale kluka z Bangladeze. Kdyz jsme meli malovat, co nas momentalne napadlo, bylo vtipne pozorovat, ze cesky kluk nakreslil auto a bangladezsky kluk lod. Muzska podstata byla zachovana, tedy zaliba v dopravnich prostredcich, ale kazda zeme preferuje jinou priblizovaci vymozenost.

Dale jsou zde hodne zastoupeni Madari, my Cesi, par Polaku, asi tri Francouzi, kteri maji jeste ruzne predky v Asii nebo v Africe, je tu kluk ze Senegalu, holcina z Nigerie, par Danu, dva Islandani, kluk ze Spanelska, holcina z Bosny, holcina z Mexika.

 Temperament se nejvice projevuje na party, kdy v kole krepci jizni narody a par Japoncu. A u piva sedi Cesi, Danove, Islandani. Je neuveritelne, jak je svet bohaty a jak se v kazdem cloveku zrcadli v ocich duse jeho zeme.

Nejvyssi jsou Islandane a jedini si pochvaluji, jak je tady v Dansku levno. Takovi poradni chlapi. No proste uplne jako Vikingove. Siggi meri neco malo pres dva metry a k tomu vsemu je takovy poradny. Kdyz hrajeme volejbal, vsichni mame strach, aby nas nepribil ke zdi. Nejdrobnejsi jsou pochopitelne Japonci.

Toto jsou moje prvni dojmy, co se tyce rozdilu v kulture narodu, ale jsem si jista, ze se naucim a dozvim mnohem vice. Budu vas stale spolehlive informovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Flajšmanová | sobota 16.8.2008 9:40 | karma článku: 6,66 | přečteno: 465x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

Byl pozdní večer dubnový a já jsem loupala mrkev. Dostala jsem od kolegy nejlepší škrabku na světě, jak říká má oblíbená hrdinka televizní kuchařinka a nemohla jsem přestat loupat, dokud všechna mrkev nezmizela.

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Lucie Flajšmanová

Zločin a trest Lídy Baarové

Famme fatale meziválečného filmu zase přivedla do kin davy. 16 let po své smrti, kdy zemřela osamělá a zbavena svéprávnosti v rakouském Salzburgu.

9.4.2016 v 19:01 | Karma: 13,38 | Přečteno: 710x | Diskuse| Kultura

Lucie Flajšmanová

Život je pochyb a Bible je zákon

Život je pochyb „Jak často o sobě pochybuješ liško? zeptal se Malý princ.“ „Každý den, řekla liška.“ „Pochyb je život.“

13.3.2016 v 22:15 | Karma: 0 | Přečteno: 100x | Diskuse| Miniblogy

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

V kostelíčku na okraji velkoměsta bylo živo. Mladá paní farářová zrovna pohlavkovala své nezbedné děti a pan farář Kalich se vlídně pousmíval. Měl svou ženu rád, i když se zlobila. Měl ji rád dokonce i tehdy, když se zlobila na něj. Většinou si své prohřešky dlouho vyčítal, čímž ženu štval ještě víc. Ale dlouho se na něj zlobit nedokázala. Ačkoliv byli spolu již drahně let, jejich láska nevyprchala, čímž byli chtě nechtě příkladem širokému dalekému okolí.

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98 | Přečteno: 499x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Flajšmanová

Recenze populární divadelní inscenace

Včera jsem po dlouhé době viděla velmi dobrou divadelní inscenaci. Protože jsem už nějaký čas neobšťastnila své virtuální čtenáře ani coby recenzentka ani vypravěčka příběhů, pokusím se dnes o obojí.

15.10.2013 v 12:40 | Karma: 7,62 | Přečteno: 358x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 996x
Za každou depresí se skrývá humor! N. K.

Seznam rubrik