Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bathory: Oběť nebo vrah slovenské kinematografie?

Do doby, než jsem zhlédla film Juraje Jakubiska Bathory, jsem byla přesvědčena, že paní Čachtického hradu je jakási šílená žena, z které legenda udělala stvůru. Jak už to tak bývá, legendy píší nikoliv vítězové, jak se na počátku filmu frázovitě praví, ale obyčejní lidé, kteří si rádi vymýšlejí. V tomto případě hovoříme o legendě v přeneseném slova smyslu. Od filmu jsem očekávala odpověď na dvě otázky: Jaká vlastně byla Alžběta Bathoryová a co jí vedlo k jejím činům? Jsme schopni natočit historický velkofilm, když máme prostředky?

Poněvadž jsem film viděla jenom jednou, netroufám si vystupovat coby recenzent a k tvůrcům by to ani nebylo fér. Pokusím se svůj zážitek načrtnout glosou.

Popravdě ani nevím, do jakého žánru bych film zařadila. Dle upoutávky jsem si původně myslela, že jdu na blockbuster. Tedy film založený převážně na kvalitní řemeslné práci, kostýmech, scéně a hereckých hvězdách. Těšila jsem se vyloženě na efekt. O to větší zklamání bylo, když jsem v kině pochopila, že přijdu i o tento zážitek.

Příběh hraběnky vypráví stárnoucí mnich Petr, který zachycuje dějiny do kroniky. Jeho zápis slouží coby propojující prvek dějové struktury filmu. Bathory je rozdělena na tři části pojmenované dle klíčových postav z hraběnčina života: Ferenz Nádasdy – manžel hraběnky, Darvulie – kořenářka, vědma a Thurzo – soused usilující o majetek Bathoryů.

Vzhledem k tomu, že film nese jméno hlavní hrdinky a části jsou nazvány dle důležitých osob z jejího života, napadne nás, že by mohlo jít spíše o psychologické drama než historický film. Podle tohoto rozdělení bychom očekávali přehledný vývoj jednotlivých charakterů na základě událostí, jenž je potkaly v životě a jak do příběhu Bathory zapadají.

Postava “Erževet” - maďarsky Alžběta by měla tvořit jakousi mozaiku skládající se ze střípků nabalujících se fabulí na základě jednání manžela, kořenářky a souseda. Tyto osoby by měly posouvat děj kupředu. Ano, původní záměr to asi byl, ale tak nějak se to v šachovém turnaji scénáře ztrácí. Náznak historického blockbustru, nástin psychologického dramatu nebo črta výtvarného díla připomínající obrazy barokních mistrů tak nějak odvádí diváka od toho, aby se vůbec mohl na samotný děj soustředit. Nastává tedy zmatek, kdy recipient neví žánrově kudy kam. Ovšem pokud chceme vědět jaká hraběnka byla, je nutné sledovat spíše její psychologii než jaké bitvy se účastnila. Konec konců, říkejme tomu historické psychologické drama. Bitvy totiž nelze upozadit.

Jakubisko posouvá příběh hlavně šachovou partií, kterou jako symbol vkládá do rukou bojovníkovi Thurzovi. Pokud se šachy či šachovnice objeví po několikáté, působí tento “přesah” opravdu lacině.

Množství vedlejších postav, které v podstatě nemají žádný smysl, hovoří k divákovi spíše jako režisérův rozmar aneb udělám kamarádovi radost a dám mu roli. Zvlášť, když se povedly kousky jako Zdeněk Srstka či Zdeněk Podhůrský. Na mě osobně tyto figurky zanechaly dojem mnohem více komediální samy o sobě než umělé legrační výstupy v podání dvou žebravých mnichů a jejich vynálezů (Bolek Polívka a Jiří Mádl). Dodnes mi je záhadou postava Lucie Vondráčkové, jejíž osud se nejen nijak nelišil od zbylých umučených mladých dívek, ale z nějakého důvodu na ní bylo upozorněno. Naivita a dětskost, kterou opět ztvárnila, se k jejímu věku již přeci jenom nehodí. Ostatně, není si vlastně nač stěžovat, v tomto případě Jakubisko plnil kritéria blockbusteru, nasadil star-systém.

Co jsem se tedy o Alžbětě Bathoryové dozvěděla? Že byla krásná, že se trápila, že měla ráda sex a svoje děti, že byla krutá i mocná, že věřila v Boha, že jí všichni vlastně ublížili. Není to náhodou příliš povrchní vyznění historického psychologického dramatu, o který se nakonec Jakubisko pokusil? A co se týče míry závislosti finančních prostředků na kvalitním díle? Jakoby veškeré prostředky byly využity na upoutávku či reklamu. Propagace byla totiž opravdu kvalitní. Nakonec je třeba dodat, že přeci není potřeba 300 milionů a 3 roky na to, abychom končili opět otázkou; Bathory: Oběť nebo vrah slovenské kinematografie?









Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Flajšmanová | neděle 3.8.2008 19:58 | karma článku: 14,61 | přečteno: 2022x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

Byl pozdní večer dubnový a já jsem loupala mrkev. Dostala jsem od kolegy nejlepší škrabku na světě, jak říká má oblíbená hrdinka televizní kuchařinka a nemohla jsem přestat loupat, dokud všechna mrkev nezmizela.

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Lucie Flajšmanová

Zločin a trest Lídy Baarové

Famme fatale meziválečného filmu zase přivedla do kin davy. 16 let po své smrti, kdy zemřela osamělá a zbavena svéprávnosti v rakouském Salzburgu.

9.4.2016 v 19:01 | Karma: 13,38 | Přečteno: 710x | Diskuse| Kultura

Lucie Flajšmanová

Život je pochyb a Bible je zákon

Život je pochyb „Jak často o sobě pochybuješ liško? zeptal se Malý princ.“ „Každý den, řekla liška.“ „Pochyb je život.“

13.3.2016 v 22:15 | Karma: 0 | Přečteno: 100x | Diskuse| Miniblogy

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

V kostelíčku na okraji velkoměsta bylo živo. Mladá paní farářová zrovna pohlavkovala své nezbedné děti a pan farář Kalich se vlídně pousmíval. Měl svou ženu rád, i když se zlobila. Měl ji rád dokonce i tehdy, když se zlobila na něj. Většinou si své prohřešky dlouho vyčítal, čímž ženu štval ještě víc. Ale dlouho se na něj zlobit nedokázala. Ačkoliv byli spolu již drahně let, jejich láska nevyprchala, čímž byli chtě nechtě příkladem širokému dalekému okolí.

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98 | Přečteno: 499x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Flajšmanová

Recenze populární divadelní inscenace

Včera jsem po dlouhé době viděla velmi dobrou divadelní inscenaci. Protože jsem už nějaký čas neobšťastnila své virtuální čtenáře ani coby recenzentka ani vypravěčka příběhů, pokusím se dnes o obojí.

15.10.2013 v 12:40 | Karma: 7,62 | Přečteno: 358x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 983x
Za každou depresí se skrývá humor! N. K.

Seznam rubrik