Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A takhle funguje pražská kulturní politika v praxi...

O tom, jak nás doopravdy zajímá kultura se můžete přesvědčit viz níže...Pokud chcete divadlo podpořit, učiňte tak v nejbližších dnech v těchto pražských divadlech: divadlo Komedie, divadlo Na zábradlí a Švandovo divadlo, bude k dispozici i internetová verze.

V Praze dne 10.12.2009

 

 

Vážený pane primátore Pavle Béme, vážený radní pro kulturu HMP Milane Richtere,

 

 

obracím se na Vás ohledně stále diskutované a nyní poněkud vyostřené situace kolem udílení grantů v oblasti kultury HMP. I přes několik zásadních a pozitivních změn, které se v grantové politice HMP za poslední léta udály, se zdá, že systém podpory za vývojem současné kultury stále značně pokulhává. Rok co rok se ve velké nejistotě a nad propastí krachu nachází jiná instituce. Pokud se budu držet pouze oblasti divadla,  v roce 2007 se v nelehké situaci nacházel pražský Činoherní klub, vloni Divadlo Archa, letos jde o Divadlo Komedie.

 


I když odpovídáte na stížnosti argumentem, že takový grant není nárokovou finanční dotací, což je samozřejmě pravda, dovolte několik připomínek.

 

Na příkladu letošní situace, ve které se ocitá Divadlo Komedie, se dá lehce ukázat, v čem je systém nedokonalý. Vedení divadla zatím stále (v prosinci 2009) neví, zda bude Magistrátem HMP v letech 2010 – 2013 podporován či nikoliv. Právě tato, dle mého názoru, z profesionálního hlediska nepřijatelná situace,  dovedla ředitele DK Dušana D. Pařízka, aby derniéroval všechny své inscenace. A nejen to. Pařízek rovněž nemůže nadále jednat jako budoucí ředitel divadla. Kromě toho, že nemůže svým zaměstnancům garantovat prodloužení smlouvy, nemůže ani podepisovat případné smlouvy, které by v budoucnu umožnily divadlu spolupracovat se zahraničními partnery. Pro upřesnění, zatím DK přišlo o koprodukční projekt Dobrý voják Švejk připravovaný ve spolupráci s vídeňským Schauspielhausem. Dále uvedu jako citaci slova Dušana D. Pařízka v rozhovoru pro Lidové noviny ze dne 2.12.2009: „...a čekají nás další ztráty. Další v řadě je zajímavý projekt mladé německé režisérky afghánského původu Julie Afifi. Oslovila mě, jestli bychom nechtěli společně scénicky realizovat dílo W. G. Sebalda Austerlitz jako postdramatickou instalaci. Celá Komedie by se během příštího Pražského divadelního festivalu německého jazyka měla proměnit ve výstavní síň a diváci by si sami mohli projít cestu hlavního hrdiny Austerlitze, který v Praze pátrá po své minulosti. Spolková kulturní nadace Kulturstiftung des Bundes přislíbila na realizaci tohoto projektu 150 tisíc eur. O ty peníze ale na 99 procent přijdeme, nemohu podepsat smlouvu. Snad nesejde alespoň z připravovaných zájezdů do zahraničí. Dostáváme se do pozice nespolehlivých poloamatérů, jejichž postavení v Praze je vratké.“

Pokud by Pařízek věděl výsledek grantového řízení s dostatečným předstihem, mohl by zřejmě na danou situaci patřičně reagovat. Nyní mu nezbývá nic jiného, než počítat s ukončením činnosti a tudíž připravit divadlo na jeho případné uzavření.

 

Troufám si jednoznačně tvrdit, že by HMP nemělo dovolit, aby se rok co rok někdo do takto patové situace dostal. Opakuji, i když grant není nároková dotace, jistě by do budoucna bylo dobré uvážit, která divadla (a nejen divadla) jsou pro Prahu důležitá a proto stojí za to, je podporovat. V případě Divadla Komedie, ověnčeného řadou cen a uznání také ze zahraničí (např. Cena Alfréda Radoka, divadlo roku 2007), je jeho místo mezi významnými kulturními institucemi zřejmé. Jeho působení daleko přesahuje „pouze“ estetickou či zábavnou funkci. Divadlo Komedie má jako jediné české divadlo pevně propracovanou dramaturgii, která se zabývá středoevropským prostorem a vede své diváky k přemýšlení nad společenskými a historickými událostmi, které se nás Čechů bezprostředně týkají.

 

Za dobu své existence si DK utvořilo pevnou a stabilní diváckou obec. Na sociální síti www.facebook.com vznikla skupina „Žádám zachování Divadla Komedie“ podporující tuto pražskou scénu. V den, kdy Vám píši tento dopis, má zmíněná stránka kolem 5000 členů a každý den přibývají další.

 

Otevřeným dopisem Vás žádám, abyste celou situaci kolem grantové politiky HMP pečlivě zvážili a snažili se s ní nakládat s dostatečným citem a uvědoměním, které se kultuře ze strany politiků stále nedostává v odpovídající míře. V případě Divadla Komedie by snad stálo za úvahu dorovnat výši požadovaného příspěvku pro léta 2010 – 2013 (v roce 2010 jde o 17,5 mil. Kč). Ta totiž představuje dle dostupných informací naprosto seriózně vyčíslenou minimální podporu plánovaného rozvoje činnosti divadla a umožňuje mimo jiné návštěvníkům vidět představení za velmi přijatelné vstupné, které se v DK pohybuje v rozmezí 60 – 320 Kč! Vycházím i z postoje pana primátora Pavla Béma, který v minulém roce uvolnil z rozpočtu dalších více než 14 mil. Kč. Ty pak byly rozděleny mezi osm příjemců víceletých kulturních grantů (například Divadlo Archa, Semafor, Divadlo Bez zábradlí...).

 

 

Předem děkuji za Váš čas a za pozornost tomuto dopisu,

 

s pozdravem,

 

BcA. Zuzana Filípková

 

Mánesova 14, Praha 2

zuzana.filipkova@post.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Flajšmanová | sobota 12.12.2009 16:49 | karma článku: 8,69 | přečteno: 1140x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

Byl pozdní večer dubnový a já jsem loupala mrkev. Dostala jsem od kolegy nejlepší škrabku na světě, jak říká má oblíbená hrdinka televizní kuchařinka a nemohla jsem přestat loupat, dokud všechna mrkev nezmizela.

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Lucie Flajšmanová

Zločin a trest Lídy Baarové

Famme fatale meziválečného filmu zase přivedla do kin davy. 16 let po své smrti, kdy zemřela osamělá a zbavena svéprávnosti v rakouském Salzburgu.

9.4.2016 v 19:01 | Karma: 13,38 | Přečteno: 710x | Diskuse| Kultura

Lucie Flajšmanová

Život je pochyb a Bible je zákon

Život je pochyb „Jak často o sobě pochybuješ liško? zeptal se Malý princ.“ „Každý den, řekla liška.“ „Pochyb je život.“

13.3.2016 v 22:15 | Karma: 0 | Přečteno: 100x | Diskuse| Miniblogy

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

V kostelíčku na okraji velkoměsta bylo živo. Mladá paní farářová zrovna pohlavkovala své nezbedné děti a pan farář Kalich se vlídně pousmíval. Měl svou ženu rád, i když se zlobila. Měl ji rád dokonce i tehdy, když se zlobila na něj. Většinou si své prohřešky dlouho vyčítal, čímž ženu štval ještě víc. Ale dlouho se na něj zlobit nedokázala. Ačkoliv byli spolu již drahně let, jejich láska nevyprchala, čímž byli chtě nechtě příkladem širokému dalekému okolí.

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98 | Přečteno: 499x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Flajšmanová

Recenze populární divadelní inscenace

Včera jsem po dlouhé době viděla velmi dobrou divadelní inscenaci. Protože jsem už nějaký čas neobšťastnila své virtuální čtenáře ani coby recenzentka ani vypravěčka příběhů, pokusím se dnes o obojí.

15.10.2013 v 12:40 | Karma: 7,62 | Přečteno: 358x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 996x
Za každou depresí se skrývá humor! N. K.

Seznam rubrik