Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nudíte se? Nekupujte si medvídka mývala..

Kupte si raději knížku Rudolfa Vrby: Utekl jsem z Osvětimi - ta by vás aspoň na chvilku mohla 'zabavit' a 'rozptýlit'.. Teda pokud máte aspoň průměrně vyvinutou vnímavost a tak... (Článek je naprosto nevajíčkový..)  

(Tento spisek volně navazuje na článek Kristýny Obermajerové 'Vzpomínky na Osvětim'. Původně vůbec na nic navazovat neměl, nosím ho v hlavě už delší dobu, ale holt mě holka předběhla.. Sakra! I když v souvislosti s tématem si mocným způsobem uvědomuji, že jde o zanedbatelnou prkotinu..)

I kdyby ta knížka stála pár tisíc, dal bych je.. Ale nebojte se - nestojí. Přijdete jen o několik desítek korun, což byste do sebe snad investovat mohli, ne? Fakt..kupte si to. Nebudete litovat. Vždycky, když vám pak bude připadat život nesnesitelnej a k nežití, stačí pár stránek a...mraky se rozestoupí. Finanční problémy? Neshody se sousedy? Neposlušné dítko? Nebo snad potíže se spaním? Vše je proti popisovaným věcem rázem úsměvné.. (Že se vám vylámaly masážní kolíčky ze značkových Adidasek a výrobce reklamaci odmítl? Ha ha ha..)

Měl jsem až výčitky, když jsem si četl pohodlně usazen v zahradním křesílku s hrnkem kávy na stole a cigaretkou v ruce..přišlo mi to jaksi nepatřičné. Přečíst si pár stránek, jít se projet na kole, večer nějaký to pivko.. Dva rozdílné světy vzdálené od sebe necelých sedmdesát let. Hodnoty, měřítka a kritéria JEJICH tam a tehdy a ty naše dnes. I sama smrt se náhle jeví o poznání snesitelnější, méně děsivá a méně nepředstavitelná. Protože je přirozená (jakkoliv s tím nemusíme souhlasit a zdá se nám to být nepřirozené..). Naproti tomu věci obsažené v knize jsou tak extremně nepřirozené. Je to peklo.. 

Walter Rosenberg (alias Rudolf Vrba) to napsal poutavě, protože bez kudrlinek, bez snahy psát 'na efekt' a v tom je právě největší síla a působivost knihy.. Nemá smysl z ní citovat, protože bych jí asi musel opsat celou. Snad jen část Vrbova vysvětlení, proč knihu (téměř dvacet let po válce) vůbec napsal.. Nejprve totiž uveřejnil pět článků o holocaustu v Daily Heraldu a:

"..Můj život a práce v Londýně pokračovaly dobře. Jedním z nově získaných návyků bylo, že jsem nechával každé ráno před odchodem do práce na prahu domu prázdnou lahev od mléka. Do ní jsem vložil papír a na něm pro mlékaře napsal, kolik vajec, másla, mléka, smetany budu ten den potřebovat. Každou sobotu zaťukal mlékař na dveře a přečetl mi, kolik mu dlužím, já mu dal šek a on se vrátil do své dodávky o třech kolech. Byl to malý, zdvořilý člověk, který silně kulhal. Jedno sobotní ráno, krátce potom, co vyšly v Daily Heraldu mé články, mi řekl: 'Omlouvám se pane, ale neměl byste chvilku? Chtěl bych si s vámi soukromě promluvit.' Pozval jsem ho dál a on přešel okamžitě k věci. 'Jde o vaše články v Daily Heraldu,' řekl. 'Chtěl bych vám říct, že se mi strašně nelíbily. Vypadá to, jakoby chtěly vyvolat nenávist k Němcům. Řeknu vám to na rovinu: připadá mi, že jste přišel z Československa, abyste kazil naše vztahy s Němci. Šíříte o nich lži.' Jeho otevřenost mě překvapila a zeptal jsem se: 'Proč si myslíte, že jsem lhal?' Řekl jsem to klidně, a to ho odzbrojilo. 'Prosím vás, nemyslete si, že jsem jedním z těch fašistů..proti Němcům jsem bojoval, přišel jsem o nohu. ... Dneska už přece není třeba dělat proti nim propagandu. Můžete mi věřit, že si o Němcích hitlerovské éry nedělám žádné iluze. Ale to, co říkáte ve svých článcích, je zlomyslné a neuvěřitelné.' 'Proč si myslíte, že je to neuvěřitelné?' Chvíli mlčel, a pak řekl: 'Něco vám o sobě povím. Mám ženu, která je hodná, ale..dost jednoduchá. Skoro by se dalo říct, že je hloupá.' Nechápal jsem, co mi to chce říct a on asi uviděl na mé tváři otázku.. 'Moje žena je, jaká je. Ale zkuste jí říct, že někdo chce ublížit našim třem dětem! Vezme sekeru, vezme kuchyňský nůž a mohli by si něco zkusit! Jen přes její mrtvolu! A to je, jak říkám, hloupá. A vy mi teď chcete říct, že všichni ti chytří Židi z celé Evropy vzali své děti za ruce a odvedli je náckům do těch hnusných plynových komor, stovky mil daleko? Tomu přece nemůžu věřit!' Nakonec už křičel. Došlo mi to okamžitě. Ve svých článcích jsem vcelku postihl, co se Židům v Osvětimi vlastně stalo. Nepodařilo se mi ale dobře vysvětlit, jak se to mohlo vůbec stát. Uvědomil jsem si, že budu muset napsat knihu, ve které bych myslícím lidem vysvětlil.. Že tedy budu muset popsat všechno, co je na míle vzdáleno zkušenosti a představám mého londýnského mlékaře."

Odpusťte poněkud delší citaci, ale bylo to nutné. Toto by měla být povinná četba a ne Babička.. Kupte si to... 

    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Fišer | středa 27.5.2009 14:05 | karma článku: 17,63 | přečteno: 987x
  • Další články autora

Petr Fišer

Fenomén Vlasta Beneš.

Tímto článkem bych se chtěl pokusit o zpopularizování originálních příspěvků pana Vlasty Beneše, jimiž proslouvá pod seriálem iDNES.cz "100 pohledů na Česko".

3.7.2016 v 12:16 | Karma: 26,08 | Přečteno: 2297x | Diskuse| Společnost

Petr Fišer

Hele, Svěrák!

Takovej ten pocit, když proti vám jde po ulici nějakej prošedivělej strejda a najednou si uvědomíte, že je to samotný mistr Svěrák..

27.6.2016 v 19:30 | Karma: 18,62 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Společnost

Petr Fišer

Pan demagog: Břetislav Olšer.

Bude-li zmíněný pan bloger-spisovatel pokračovat podobným stylem, jako ve svém posledním opusu ( http://olser.blog.idnes.cz/c/314150/Mili-blogeri-za-amnestii-spoluodpovida-vlada-ne-pouze-prezident.html ), má myslím slušnou šanci, že jednoho dne vstoupí do jazyka českého tento obrat: To je naprostý olšerismus!

5.1.2013 v 12:10 | Karma: 27,79 | Přečteno: 3201x | Diskuse| Společnost

Petr Fišer

Pátý přes devátý..

O pocitu štěstí, o špendlíku s takovou tou hlavičkou, o tom, kam bych s ním rád píchnul pí. Bobo a tak..

16.11.2012 v 11:53 | Karma: 14,42 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Společnost

Petr Fišer

Mám rád Jaroslava Duška, leč psát o něm jistě bude fuška..

..trocha poezie (tzv. 'nedělní chvilka') na úvod.. Jo a nemám na mysli bývalého předsedu železničních odborů...

11.11.2012 v 9:55 | Karma: 16,92 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:43

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Nejčastější nemocí z povolání zůstává covid. Postihuje hlavně zdravotníky

22. května 2024  11:35

Ačkoli nových případů covidu je minimum, například za úterý jich přibylo jen 14 a v nemocnicích...

Rus s modro-žlutými vlasy hlásil krádež, dostal pokutu za diskreditaci armády

21. května 2024  10:27,  aktualizováno  22.5 11:32

Komunikaci s policií už si asi příště rozmyslí pětadvacetiletý Stas Netěsov z Moskvy. Mladý Rus...

Zloděj ukradl kolo cyklistovi, který po pádu ztratil vědomí. Pomoc nezavolal

22. května 2024  11:29

Cyklistika je jeho celoživotní vášní. V noci z neděle na pondělí se Michal zrovna vracel z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 136
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3345x
petfis@tiscali.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy