Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důstojnost a krása žen - pokračování

Druhá část pojednává o tom, proč některé ženy, církev odsuzuje? Kristus je miluje a přitahuje? Odpouštěl a proměňoval jejich životy kdysi i nyní. Jak můžeme pomoci ženám opravdu žít, být šťastnými a naplněnými?

„Přišla ke mně nemocná zubožená prostitutka. Neměla peníze na jídlo ani domov pro sebe a svou holčičku. V slzách mi prozradila, že svojí  dcerku pronajímá mužům k perverzním sexuálním praktikám. Za hodinu zneužívání vydělá víc, než kolik by sama dostala za celou noc. Potřebovala peníze na drogy. Stěží jsem dokázal poslouchat její nechutný příběh do konce. Také proto, že na mně naložila právní zodpovědnost. Moji povinností bylo, udat ji na policii. Nenapadlo mně nic smysluplnějšího, než abych té ženě řekl: "Uvažovala jste někdy o tom, vyhledat pomoc v církvi?"  Na její úžas ve tváři do smrti nezapomenu . "V církvi, co bych tam proboha dělala" -  vykřikla.  "Už tak je mi ze mně nanic. S nimi bych na tom byla ještě hůř“. (YANSEY, Philip. Nekončící milost.)

Na tom příběhu zaráží, jak Ježíš takové ženy přitahoval, kdežto křesťané je odpuzují a tvrdě odsuzují. Pán Ježíš vyhledával společenství s takovými lidmi. Oni se k němu hrnuli. Nedával jim peníze, ani chléb často. A přece přitahoval jako magnet. Miloval je. Ještě, než prožili proměnu života. A někteří nechtěli prožít a on je přesto miloval a oni to vycítili. Zdá se, že nevěřící jsou velmi citliví na faleš, i na upřímnou lásku. Neřekl, že dělají dobře, ale odpustil jim.  Učil je důstojně žít. Proměňoval jejich životy. Myslíte, že je možné najít odpověď na ten problém: „Proč církev často nepřitahuje, naopak odpuzuje“? Klademe si někdy otázky tohoto typu?

Myslím, že jsme si vytvořili dokonalou stupnici hříchů.  Máme falešný smysl pro spravedlnost. Někde nahoře naší pomyslné stupnice jsou sexuální neřesti jiných osob, dole je naše zlost, nenávist, nevraživost, pomluvy, závist, které jsou stejně tak odporné před Bohem, jako prostituce, nebo vražda. Často hodnotíme jiné osoby v kontextu tohoto pomyslného žebříčku. A tento postoj narušuje naše vztahy, odsuzujeme  a pohrdáme těmi jinými.  Zapomínáme, že vlastně všichni jsme na „stejné lodi“. Tak nás všechny vnímá Bůh (podle Písma). Přesto vůči nám Ježíš také uplatňuje svojí milost a odpuštění.

Možná, že dokonce jako věřící, jako církev, pohrdáme ženami na Ostravské, nebo E 55. Ale pro koho tam stojí? Pro muže, kteří využívají jejich služeb. Kteří je zotročují.  Je to docela hanebné. Muži tam nemusí stát, mají zajištěnou intimitu. Často ženy zneužijí, jsou předmětem jejich vtipů a urážek. Využijí, zaplatí a zahodí, někdy s pohrdáním a posměchem.

Je moc dobré a důležité posilovat naše vztahy v manželství. Ať lidé, kteří vidí do našich životů, zatouží stejně takto žít. Ať ví, že Ježíš nám manželům pomáhá s manželkami důstojně žít. Jsou naše manželky spokojené? Prožívají dost lásky, porozumění a odpuštění z naší strany? Dokážeme jim pomoci, aby se mohly ještě více rozvíjet a být spokojené a naplněné. Ve všech třech oblastech: Fysické, duchovní i emoční. Zdá se, že i dnes pro každou ženu důstojně žít, znamená naplnit vlastnosti ženského srdce. Jeden moudrý autor napsal, že „srdce muže naplňují 3 základní touhy: prožít dobrodružství, vyhrát boj a milovat ženu. Žena touží po tom: být součástí dobrodružství, být chráněna a milována mužem“.  A v tom my muži máme velkou úlohu. Být věrní, chránit je a milovat, jako Kristus. Myslím, že tehdy žena může opravdu žít a dokáže neuvěřitelné věci.

Ale to neznamená, že samotná žena nemůže důstojně žít. Zřejmě to má těžší, anebo naopak lehčí. Ale stejně tak potřebuje zázemí, společenství, lásku a ochranu.

Díky za ty ženy, které ve společnosti a církví dokázaly tak velmi mnoho. Měly vliv, jako Marie i Marie matka Ježíšova, Jana a Zuzana (uvedené v první části článku). Dokážou unést mnohé a nerezignují, ani tam, kde to muži již dávno zabalili a vycouvali.

Dík za ty, které působí ve společnosti, zmírňují bídu a bolest tohoto světa. Díky za ty,  které byly a jsou věrnými, milujícími matkami a manželkami.

Autor: Tadeáš Firla | pátek 1.2.2019 23:52 | karma článku: 12,89 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Proč prožívám pokoj a zároveň znepokojení a obavy?

Navzdory stále přebývajícímu mezi námi Covidu, v prostředí rozporuplných informací, které se neustále šíří mezi lidmi a v mediálním prostoru, prožívám pokoj ve svém srdci.

14.12.2021 v 2:14 | Karma: 7,25 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Pan Okamura dělá několik kroků napřed?

Tak jsem si v těch několika předvolebních debatách všiml opět zvlášť velmi agilního, houževnatého politika p. Okamury. Je zajímavé, jak přesně a promyšleně cílí na své voliče.

7.10.2021 v 2:05 | Karma: 12,36 | Přečteno: 566x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Mám rád lidi sedící kolem mne v restauraci?

Včera večer jsme se vydali na společnou večeři do polského Cieszyna s manželkou, mladší dcerou a jejím manželem, kteří přijeli k nám ze Spojených států. Zahrádka restaurace byla plná, atmosféra pokojná, naplněná radostí.

9.8.2021 v 0:52 | Karma: 10,51 | Přečteno: 651x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Světlo svítí neustále

Včera jsem napsal článek o světle na konci tunelu v naší společnosti. Dnes jsem si uvědomil, že nevyjadřuje zcela moje chápání světla komplexně. Rád bych ho doplnil ještě osobním přesvědčením a pohledem na život.

31.7.2021 v 11:59 | Karma: 7,85 | Přečteno: 154x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Kde je světlo na konci tunelu?

Myslím, že pan ministr zdravotnictví Vojtěch je slušným a normálním člověkem. Jak si radí ve službě pro nás občany? Dovolím si připomenout několik vyjádření p. ministra, protože se týkají nás všech.

30.7.2021 v 16:51 | Karma: 25,57 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik