Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bourat, nebo stavět zdi?

Někdy je potřeba zeď postavit, jindy zbořit. Jednu zbořenou a dvě stále stojící jsem viděl na vlastní oči. Stavíme zdi a někdy to s námi jde - ode zdi, ke zdi

Rozdělující zdi

NEMÁM RÁD ZDI MEZI LIDMI

Tak mně napadají "šílené" myšlenky, že se historie zajímavě opakuje na naších očích, na mnoha úrovních. Při pohledu na následující fotografie, se nemůžeme ubránit některým spojením i kontrastům zároveň. Všechny zdi na obrázcích jsem osobně viděl na vlastní oči (kromě té níže zmíněné mexické). 
V roce 1969 americký prezident Nixon v Berlíně, stoprocentně přemýšlel, co může udělat, aby zeď mezi západním a východním Berlínem byla zbořena. Když byla opravdu zbořena, tak jsme společně s Němci jásali.
V severním Belfastu jsme přibližně před patnácti léty, u zeleného plotu, oddělujícího občany stejné čtvrti od sebe, cítili tíseň a nejistotu. Na ulicích ležely kousky cihel a kamení, kterými po sobě lidé házeli. Na sloupech visely kytice na počest těch, kteří byli zabiti. Bylo by skvělé se dožít, když plot bude rozebrán a Belfast jednotný. 
V Betlémě, kde kdysi zazníval z nebe chvalozpěv: "Na zemi pokoj...", stojí několikametrová zeď a pokoj, na celém území Izraele je možná v nedohlednu. Mnohé zdi jsou politického původu, žel, že mnohé i náboženského. I náboženští lidé, nebo systémy si dovolují přilévat olej do ohně, znesvářit, oddělit, povyšovat se nad jiné. Je to bolestné a zraňující. Pak to jde  v životě často "od zdi, ke zdi". 
Současný prezident USA přemýšlí, jak vybudovat a nechat zaplatit zeď, oddělující Mexico od Spojených států. To je ten paradox dějin. Jeden z prezidentů, zeď, rozdělující Berlín chtěl zbořit, aby lidé mohli svobodně přicházet a odcházet. Současný chce zeď stavět, samozřejmě na jiném místě, aby lidem zabránil ve volném pohybu. Tyto snahy vetšinou mají své důsledky. Tam, kde jsou zdi, se většinou zavírá do vězení ty "neposlušné", nebo dokonce i střílí. Dobře si to ještě pamatuji. A mrazí z toho v zádech. 
Další "zídky" a ploty jsou budovány ve společnosti téměř každý den. Lidé se touží izolovat, schovat, oddělit od těch jiných, "špatných", neznámých. Historie se opakuje stále znova a znova. 
Při tom přemýšlení o zdech a plotech, mi stále někde v srdci zaznívaly moc pěkné a nadějné věty. Našel jsem je a dovolím si je zacitovat z Bible docela přesně:
"Ale v Kristu Ježíši jste se nyní vy, kdysi vzdálení, stali blízkými pro Kristovu prolitou krev. V něm je náš mír, on dvojí spojil v jedno, když zbořil zeď, která rozděluje a působí svár. Oba dva usmířil s Bohem v jednom těle, na kříži usmrtil jejich nepřátelství. Přišel a zvěstoval mír, mír vám, kteří jste dalecí, i těm, kteří jsou blízcí." Nezdá se vám, že to je síla? Přišel, zbořil a boří stále zdi, přináší pokoj mezi národy. To je naděje, to může být východisko pro naše vztahy, rodiny, společnost, rasy, možná i národy, záleží...no právě záleží na tom, abychom to chtěli a taky toužili po pokoji a smíření. Možná máte jinou alternativu, jiný návrh, jak přinést mezi nás pokoj. Sem s ním.
Občas se modlím i za ty rozdělené, znesvářené, oddělující se. Někdy se sám snažím přiblížit, pochopit, naslouchat, prosit za odpuštění. Někdy se mi podaří roztřískat zeď, jindy sám přiložím cihličku. Nemám rád zdi, ani ploty mezi lidmi. Jsem rád mezi lidmi...
Myslím, že dnes večer mohu jít klidně spát, navzdory tomu, že někde někdo zítra opět postaví zeď. Vkládám náš život do Božích a Kristových rukou.

 

 

 

 

Autor: Tadeáš Firla | sobota 19.1.2019 11:17 | karma článku: 7,89 | přečteno: 225x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Proč prožívám pokoj a zároveň znepokojení a obavy?

Navzdory stále přebývajícímu mezi námi Covidu, v prostředí rozporuplných informací, které se neustále šíří mezi lidmi a v mediálním prostoru, prožívám pokoj ve svém srdci.

14.12.2021 v 2:14 | Karma: 7,25 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Pan Okamura dělá několik kroků napřed?

Tak jsem si v těch několika předvolebních debatách všiml opět zvlášť velmi agilního, houževnatého politika p. Okamury. Je zajímavé, jak přesně a promyšleně cílí na své voliče.

7.10.2021 v 2:05 | Karma: 12,36 | Přečteno: 566x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Mám rád lidi sedící kolem mne v restauraci?

Včera večer jsme se vydali na společnou večeři do polského Cieszyna s manželkou, mladší dcerou a jejím manželem, kteří přijeli k nám ze Spojených států. Zahrádka restaurace byla plná, atmosféra pokojná, naplněná radostí.

9.8.2021 v 0:52 | Karma: 10,51 | Přečteno: 651x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Světlo svítí neustále

Včera jsem napsal článek o světle na konci tunelu v naší společnosti. Dnes jsem si uvědomil, že nevyjadřuje zcela moje chápání světla komplexně. Rád bych ho doplnil ještě osobním přesvědčením a pohledem na život.

31.7.2021 v 11:59 | Karma: 7,85 | Přečteno: 154x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Kde je světlo na konci tunelu?

Myslím, že pan ministr zdravotnictví Vojtěch je slušným a normálním člověkem. Jak si radí ve službě pro nás občany? Dovolím si připomenout několik vyjádření p. ministra, protože se týkají nás všech.

30.7.2021 v 16:51 | Karma: 25,57 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik