Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letní noc

Kapitola první. Blíží se půlnoc, sedím na zahradní terase pod skálou a vychutnávám si nádhernou, pozdně letní noc. Jednu z mála, jíž nás letošní léto obdařilo. Obloha je poseta hvězdami, pod dubovým stolem spokojeně oddychuje Joey a podobně si dnešní prodlouženou večerku užívá Lojza ležící pod nejbližším stromem. Na masivním tmavohnědém stole leží vedle hromady poznámek, mexické učebnice angličtiny a dvou chaoticky otevřených zpěvníků kytara. Vždy jsem toužil naučit se hrát jako táta. A přesto jsem se k pozvolnému plnění svého snu dostal až před třemi lety v indiánské vesničce Rio Manso.

Až na ruch ze sousední zahrady panuje uhrančivé ticho. Jakoby se celá naše milovaná vesnička na kraji čtyřicetitisícového města dobrovolně ponořila do stavu snění, pokorně a poslušně, s bláhovým cílem labužnicky si vychutnat i poslední okamžiky povedeného dne. Zaposlouchávám se do hlasitého ticha nočního lesa. Podobně krásnou osamělost, či naopak těžko popsatelný pocit jednoty se vším kolem, jsem pociťoval právě první noc po příjezdu do osady Chinanteků ztracené v mexické džungli.

A tak víc než na cokoli jiného myslím před svým dalším odletem do Mexika na vzdělávací centrum pro chudé indiánské děti, Cecachi. Byť jsem tam nahlédl naposledy před dvěmi lety, jistě se tam toho změnilo pomálu. V džungli čas plyne tak nějak pomaleji. Javier, můj osobní učitel hry na kytaru a flétnu, jistě dál zdokonaluje své svěřence ve hře na nejrůznější hudební nástroje a basketbalu. A s nostalgií vzpomíná na naše šachové partie. Otec Isidro, španělský misionář, jistě dál drží opratě celého institutu pevně ve svých rukou a ve svých téměř osmdesáti letech plánuje další strategická vylepšení, jež by pomohla i dalším lidem z chudého regionu. Italská sestra Maria dál mistrně ovládá prostor skromně vybavené kuchyně a umě pěstuje dobrou náladu, v níž se i noví dobrovolníci z nejrůznějších koutů země musí cítit jako doma. Jen otec Mario, ten další krásný člověk který mne do Cecachi přivezl vůbec poprvé, musí svou domovinu opustit a stěhovat se konat dobro zase v jiném, podobném zařízení. Alespoň takové jsou poslední zprávy staré jen pár týdnů.

Ano, nejen v Cecachi mám díky předchozímu dobrovolničení spoustu přátel, na které těžko někdy zapomenu a kteří asi sotva zapomenou na mne. Silná přátelství mne pojí i s několika jedinci v horské vesničce Huasca de Ocampo. S přibližujícím se odletem mám stále méně jasno, zda-li své přátele osobně navštívit. Vidět se s nimi na pár hodin, padnout si kolem krku, prohodit pár zdvořilostních frází bez možnosti dostat se k opravdovému ... a zase se muset loučit. Možná definitivně. Huasca ani Rio Manso nejsou oblasti, do kterých bych se mohl pravidelně navracet z pracovních důvodů.

A moji přátelé přitom už vědí, že se za oceán chystám za pár dní znovu. Dokáží pochopit, když zvolím cestu menší citové trýzně? Nevyloží si to špatně jako nedostatek zájmu? Jejich srdečnost, pohostinnost, péče a bezelstnost jejich přátelství pro mne bývaly drogou, jež mi zde, v naší Evropské kultuře schází. I já jsem ovšem odkojen "naším světem", zahleděn do vlastních záležitostí, snažíc se jednat racionálně, držet emoce pod pokličkou.

Vrátit se na místa, jež bývala i mým domovem, k lidem, kteří mne, bílého Evropana z druhého konce planety, pojali za člena svých rodin. Enedina, Ivonne, Galdino, Erik, Reyna, Mariela ... o indiánské komunitě a salesijánském internátu ani nemluvě. Vrátit se s nostalgií mezi tyto lidi a zjistit, že ač jsem zůstal v jejich srdcích, součástí jejich životů a každodenní reality již dávno nejsem. Že život znamená pohyb a čas vyměřený našemu dočasnému sdílení životního prostoru, již dávno uplynul. A není návratu. Že je čas, pohnout se zase dál. Získat si přátele na úplně jiném místě Mexika. A jednou i je muset opustit ...

Vzrušené hlasy z blízké zahrady začaly pomalu utichat. I Joey jakoby si toho všiml a slastně se olízl ze sna. Teprve teď se rozhostilo to pravé, nepopsatelně mocné ticho. Jedna z mála teplých nocí letošního roku vstoupila do své nejpůsobivější fáze.

Je krásné, mít se kam vracet.

---

 

 

 

 

 

www.UNITED-VISION.org

Autor: Filip Šena | neděle 4.9.2011 21:35 | karma článku: 9,98 | přečteno: 2562x
  • Další články autora

Filip Šena

Bod zlomu, aneb konec dobrý, všechno dobré

Ačkoli naše intenzivní propagační snahy přilákaly na úvodní hodiny pouze tři desítky mexických studentů (potřebovali jsme jich dvakrát tolik), atraktivní konverzační výuková metoda si rychle získala jejich důvěru. Stačily dvě výukové lekce (celkem 5h u dospělých a 3h u dětí) a nadšení a vděční obyvatelé Papantly začali kurzy angličtiny s českými dobrovolníky United Vision doporučovat všude ve svém okolí.

13.8.2012 v 13:42 | Karma: 8,13 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

Ačkoli je Veracruz považován za jeden z nebezpečnějších států mexické federace a čas od času jsme v ulicích Coatepecu skutečně narazili na po zuby ozbrojené příslušníky armády, žádné zvýšené bezpečnostní riziko jsme nepociťovali. Tím víc nás ale zaskočila informace, že přímo v centru Papantly proběhla přestřelka jen pár dní před naším příjezdem.

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03 | Přečteno: 3380x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

Během pětihodinové jízdy z Coatepecu do Papantly Imelda vyřizovala jednu SMSku za druhou. V úhrnu jich mohlo být klidně ke třicítce.

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92 | Přečteno: 2856x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

V centru říše Totonaků, aneb první problémy v kultovní Papantle

Kapitola třiatřicátá. Když jsem před měsícem kolegům oznámil, že Imelda navrhuje pro poslední část pilotní fáze česko-mexického rozvojového projektu United Vision kultovní a světoznámou Papantlu, zavládlo nadšení.

21.2.2012 v 20:51 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

Kapitola dvaatřicátá. Probudila mne velmi hlasitá hudba. Rozmrzele jsem se vydal ke dveřím, abych zjistil, co se to v sedm hodin ráno děje. Nešlo ale o nic zvláštního, to si jen soused trochu přivstal.

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38 | Přečteno: 3393x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3052x
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz

Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION.