9) Brzdí nás výslovnost.

V pátek proběhlo druhé vyučování v rámci kurzu rozvojového vzdělávání CommUNITY inspiration v mexické vesničce La Loma. Místě které se mi stalo dočasným domovem. S paní domácí jež mi poskytuje azyl a prostory k výuce jsme se dohodli, že začátek o hodinu posuneme, aby stačili dorazit všichni. V 5h ale stojím v učebně sám ... Smutně překvapen. Nechápu.

Takto vypadala "ucebna" den pred zahajenim kurzu ... filippo

Po dalších dvaceti minutách jsme tři. Já a dvě dospělé ženy. Děti nikde. Vzpomněl jsem si, co jsem nadšeně psal svým přátelům den předtím a přemýšlel nad teorií zakřiknutí a počítání zajíců až po honu ... Bál jsem se, že to vzdaly u prvního domácího úkolu.

V půl šesté naštěstí dorazily. I s úkoly. Opět nás bylo zhruba 15. To jest o 50% víc, než-li byl původní plán. Postup je pomalejší. Brzdí nás výslovnost. Nevěřil bych, že to pro španělsky mluvící studenty může být takový problém. Jsou hlásky, které ze sebe nedostanou. Slova, které stačí českým studentům říci 2x se tady musí zopakovat 10x ... Někomu to jde lépe, někdo je na tom ale opravdu zle.


Pracovali jsme poctivě, zářící dětské tváře mi dávaly zapomenout na znepokojení pomalejším postupem vpřed. V půl osmé jsem navrhl, zda-li bychom mohli výuku o půl hodiny protáhnout. Nahradit tak zpožděný začátek. Souhlasily do jednoho. Paráda, baví je to. To je důležité zjištění.



Když jsme pak s Ene, paní domácí, uklidili „učebnu“ (v podstatě skladiště haraburdí), měl jsem toho opět „plný brejle“. Ale krásný pocit mne, stejně jako posledních pár dní od odstartování kurzu, hřál u srdce. Jak se ale ukázalo záhy, nemělo to být na dlouho ...


Na neděli jsem nabídl extra hodiny výuky pro nové zájemce o vstup do kurzů. Pro ty, co se nestačili přihlásit v prvním týdnu. Rozhodl jsem se velkoryse obětovat neděli určenou k zaslouženému odpočinku. Místo nahlášených pěti však dorazili pouze žáci tři. Účast přitom v sobotu přislíbili. O den později již dané slovo neplatí ... Pocítil jsem zklamání.



Je asi opravdu nutné být připraven na to, že ne všechno, co se tu řekne, je myšleno seriózně. Jak říká Tomáš, je třeba procesy „tropikalizovat“. Přizpůsobit zdejším specifickým podmínkám a mentalitě lidí ... Na středoevropské pojetí „slibu“ zde zapomeňte.



Vítejte v Mexiku ... Skutečné problémy ale měly teprve přijít ...


 

 

http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration

www.communityinspiration.com

 

Autor: Filip Šena | sobota 6.12.2008 7:56 | karma článku: 8,99 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38