Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

59) Výlet do civilizace

Bílý muž se vydal na pracovní setkání s kolegy do Mexico City. Příliš se mu z džungle nechtělo. Bylo to prvně, co od svého lednového příjezdu opouštěl vesničku Rio Manso a indiánský internát Cecachi.

Hodina kytary v Cecachifilippo

Pár dětí se o jeho cestě dozvědělo a již v průběhu týdne se smutně ptalo, zda-li se ještě vůbec vrátí. Hlavní město je pro některé nepředstavitelně daleko. S dospělými studenty z kurzu za řekou to nebylo jiné. I lidé z vesnice, které neučí, se jej dotazují, zda-li se mu tu líbí, jestli se těší domů k mamince a jestli by tu nechtěl zůstat déle. A především zda-li plánuje se vrátit. Za velmi krátkou dobu jej přijali mezi sebe. Stal se jedním z nich.

Čtvrteční večerní výuka skončila o hodinu dříve. Bílý muž musel být odvezen zaprášeným automobilem do sousedního města, odkud mu ve 22h jel přímý autobus do třicetimiliónové metropole.



Cesta noční džunglí mu připomněla atmosféru lednového příjezdu s Franciskou a otcem Máriem. Neobyčejně intenzivně a živě cítil palčivou chuť nejistoty a vzrušení, vlny emocí, jež mu před pár týdny roztřásly kolena. Přepadla ho melancholie.




Bylo mu divně. Bránil se, ale nemohl nevnímat, že je to jakási generálka. Že za měsíc tudy pošupajdí a již nebude návratu. Nabere kurz Evropa. Z krásně smutných pocitů hořkosladké nostalgie jej občas vytrhli rozzuření psi, jež pod rouškou noci na několika místech zběsile doráželi na jejich automobil.

Přijeli přesně v deset. Byl rád, že to stihli. Musel by čekat do druhého dne a vše by se bylo zkomplikovalo. Jakékoli odchylky od plánu řešíval nerad. Na poslední chvíli tedy zakoupil lístek a s pocitem úlevy sklouzl unaveně do sedačky. Čekala ho osmihodinová cesta. 


Spíše ze zvědavosti než dřívější potřeby zapnul svůj telefon. Po měsíci a půl se ocitl v dosahu sítě. Vodafone mu esemeskou suše připomenul, kolik ho bude stát případný kontakt s domovinou, obě mexické simkarty ohlásily nulový kredit. Během měsíce a půl mu zkrátka propadl. Žádné příznivější zprávy nedorazily. Nikdo další po bílém muži v poslední době nezatoužil.



Začalo mu být zima. Vyrazil nalehko jen v kraťasech a mikině, v posledních dnech bylo v džungli skutečně horko. Nepříjemný chlad se ho zmocňoval čím dál víc. Neochotně se mu vybavil úryvek z jejich vlastního bezpečnostního manuálu „Cestování autobusy je v Mexiku pohodlnější než-li v Evropě. Pozor si ale dejte na klimatizaci, se kterou to řidiči často přehánějí. V autobusech bývá velmi chladno“.




Když poté zkřehlý a nevyspalý vystoupil v pět hodin ráno v Mexico City, v nadmořské výšce přes 2.200 m., mohlo být pár stupňů nad nulou. Lidé chodili v čepicích a zimních bundách, on se tam nesmyslně klepal v kraťasech a sandálech. Byl rozmrzelý. Cítil se provinile. V bezpečnostním manuálu se totiž také píše „Při návštěvě větších měst se snažte vypadat jako místní, ne jako turisté. Na kraťasy a křiklavé barvy raději zapomeňte“. Co na tom, že v Mexiku pomáhal jako dobrovolník. Vypadal jako hloupý turista z Floridy. 


Zima a oblečení však nebyly jediným problémem. Těsně před odjezdem ze Cecachi bílého muže stihla velmi silná střevní infekce. To koneckonců zažil pokaždé, kdy indiánskou osadu opouštěl. Nechápal proč. Celých osm hodin v autobuse se však téměř nemohl pohnout, křeče v krajině břišní jej zafixovaly v jedné poloze. Byl mile překvapen, že během transportu musel vyhledat toaletu pouze dvakrát. Tím ale veškerá pozitiva končila.

V pět hodin ráno tedy bílý muž stanul na terminálu Tapo v nejlidnatějším městě světa. Hlava jej rozbrněla z nevyspání a vzpomínek na četná varování z bezpečnostního manuálu. Dva dny předtím byl v Oaxace na nádraží oloupen jeho mexický kamarád Javier a studenti z Rio Manso jej při loučení znejistili informací, že v předchozích dnech byli v hlavním městě zabiti dva Američané.


Bílý muž se rozhodl necestovat ranním metrem a raději strávit příští dvě hodiny v bezpečí terminálu. Zašel si zakoupit zpáteční jízdenku. 



Již brzy se měl přesvědčit, že jeho volba nebyla až tak šťastná, jak si myslel.

Autor: Filip Šena | neděle 26.7.2009 22:50 | karma článku: 11,44 | přečteno: 5038x
  • Další články autora

Filip Šena

Bod zlomu, aneb konec dobrý, všechno dobré

Ačkoli naše intenzivní propagační snahy přilákaly na úvodní hodiny pouze tři desítky mexických studentů (potřebovali jsme jich dvakrát tolik), atraktivní konverzační výuková metoda si rychle získala jejich důvěru. Stačily dvě výukové lekce (celkem 5h u dospělých a 3h u dětí) a nadšení a vděční obyvatelé Papantly začali kurzy angličtiny s českými dobrovolníky United Vision doporučovat všude ve svém okolí.

13.8.2012 v 13:42 | Karma: 8,13 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

Ačkoli je Veracruz považován za jeden z nebezpečnějších států mexické federace a čas od času jsme v ulicích Coatepecu skutečně narazili na po zuby ozbrojené příslušníky armády, žádné zvýšené bezpečnostní riziko jsme nepociťovali. Tím víc nás ale zaskočila informace, že přímo v centru Papantly proběhla přestřelka jen pár dní před naším příjezdem.

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03 | Přečteno: 3380x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

Během pětihodinové jízdy z Coatepecu do Papantly Imelda vyřizovala jednu SMSku za druhou. V úhrnu jich mohlo být klidně ke třicítce.

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92 | Přečteno: 2856x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

V centru říše Totonaků, aneb první problémy v kultovní Papantle

Kapitola třiatřicátá. Když jsem před měsícem kolegům oznámil, že Imelda navrhuje pro poslední část pilotní fáze česko-mexického rozvojového projektu United Vision kultovní a světoznámou Papantlu, zavládlo nadšení.

21.2.2012 v 20:51 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

Kapitola dvaatřicátá. Probudila mne velmi hlasitá hudba. Rozmrzele jsem se vydal ke dveřím, abych zjistil, co se to v sedm hodin ráno děje. Nešlo ale o nic zvláštního, to si jen soused trochu přivstal.

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38 | Přečteno: 3393x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3052x
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz

Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION.