Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

5) Rozloučení. Sám mezi Indiány aneb „Drž se! A bojuj!“ ...

Po páteční schůzce s místním altruistickým milionářem jsme v pondělí dorazili do Huasky. Lovit společně indiánské studenty na kurz angličtiny. Já, půl-indiánka Rebe a Helen. Znovu se dvou hodinovým skluzem. Bloudili jsme v zácpách po Mexico City i Pachuce. Jak už taky jinak ...

Cast zajemcu o studium s CommUNITY inspiration a ja ... Ines

V centru vesničky jsme objevili krámek paní Ines. Na zdi se již skvěl transparent informující veřejnost o kurzu CommUNITY inspiration. Romantické pochodování městem s paní milionářovou se tedy nekonalo. Škoda, mohl to být zážitek. Obchůdek bude zřejmě sloužit jako učebna.


Jedná se o malé vetešnictví a sekáč s trefným názvem „todo de casi nuevo“ (vše téměř nové). Pod pojmem „malé“ si představte místnost, kam se vejde akorát dvanáct židlí a tabule. Vůbec mne nenapadlo, že by ve třídě nemusely být stolky ... že by si studenti mohli opisovat věci z tabule na klíně. V Česku nemyslitelné. Rebe si všimla mého trpkého výrazu a povzbudila mne slovy, že děti ve školách jsou na tom dost často hůř, že tohle bude pro studenty celkem luxusní zázemí ...


V obchůdku lze za mrzký peníz koupit snad všechno. Od šatů, přes boty, světlomety, korálky, cetky, až po použité časopisy a knihy. Oddíl literatury mne potěšil solidní intelektuální úrovní. Narazil jsem na Orwella, Wildea i Salingera. Již jsou moji ...


Setrvali jsme v krámku asi dvě hodiny. Čas od času se někdo přišel informovat, kterak to s tou angličtinou vlastně je. Chodili vesměs příjemní lidé. Mladí, staří, tlustí, tencí, muži, ženy, děti ... Začínal jsem z toho mít dobrý pocit. Na hořkou zkušenost našeho hostitele jsem pomalu zapomínal.


Dohodli jsme se, že druhý den zorganizujeme setkání všech zájemců o studium angličtiny a rozdělíme je do skupin dle jejich časových možností. Přivezl jsem si nakopírované materiály pro 30 studentů. Tři skupiny po deseti by byla značka ideál. Pokud neseženeme alespoň 18 studentů, tři skupiny po šesti, budeme muset putovat o komunitu dál a zkoušet štěstí jinde.


Odpoledne pokročilo a Rebe s Helen se musely vydat zpět na cestu do Mexico City. Zavezly mne k Ene. Tady zůstanu. Můj dočasný nový „domov“. Daleko od své rodiny, přátel a známých. Možná měsíc, možná půl roku. Nikdo neví, jak se věci vyvinou ... Bylo mi trochu úzko. Jako pokaždé, když něco nového začíná a člověk neví, jaké to bude ... Prvně v životě jsem se někde ocitl úplně sám. Široko daleko jediný Evropan mezi „Indiány“. Začátek nové životní etapy.


Přišlo rozloučení. Objali jsme se s Helen a vzájemně si popřáli hodně štěstí. Půl roku jsme společně dřeli na tom, abychom se dopracovali tohoto momentu. A nyní byl tady. Současně to byl okamžik, od kterého budeme bojovat již každý sám. Odděleně. Každý ve své vlastní indiánské komunitě. Několik stovek kilometrů vzdáleni, dvě dobrovolnická zrnka ztracena v převelikém Mexiku.


Zatímco jsem přijímal objetí a ujišťování, že všechno bude fajn, od Rebeky, Helen si ještě zašla promluvit se stromem. Požádat jej, ať tu nade mnou drží ochrannou ruku. Přišlo mi to úsměvné. Pak mi ale došlo, že budu vděčen za jakoukoli podporu.


Červený chevrolet se dal do pohybu. Poslední zamávání, poslední vzájemné pohledy říkající „drž se, kamaráde, však Ty to zvládneš“. Ještě chvíli jsem se díval tím směrem, kde auto zmizelo za zatáčkou ...


Zašel jsem se ubytovat. Vybalil část svých věcí na druhou, volnou postel v kůlně. Na půl roku se mi jich zdálo docela málo. První noc v novém azylu. Jaké to tu bude? A na jak dlouho?


Do spacáku jsem se soukal s krásně smutnými pocity nejistého, nezkušeného mladíka, který jakoby se nějakou náhodou ocitl úplně sám na jiné planetě ... V těch krásně smutných pocitech byla i část hrdosti. Uspokojivý pocit vlastní nevšednosti. Vážil jsem si sám sebe. A s lehkým chvěním nedočkavě vyhlížel nadcházející dny, které měly ukázat, byl-li ten pocit oprávněný ...


 

http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration

www.communityinspiration.com

 

Autor: Filip Šena | neděle 23.11.2008 2:38 | karma článku: 13,16 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Filip Šena

Bod zlomu, aneb konec dobrý, všechno dobré

Ačkoli naše intenzivní propagační snahy přilákaly na úvodní hodiny pouze tři desítky mexických studentů (potřebovali jsme jich dvakrát tolik), atraktivní konverzační výuková metoda si rychle získala jejich důvěru. Stačily dvě výukové lekce (celkem 5h u dospělých a 3h u dětí) a nadšení a vděční obyvatelé Papantly začali kurzy angličtiny s českými dobrovolníky United Vision doporučovat všude ve svém okolí.

13.8.2012 v 13:42 | Karma: 8,13 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

Ačkoli je Veracruz považován za jeden z nebezpečnějších států mexické federace a čas od času jsme v ulicích Coatepecu skutečně narazili na po zuby ozbrojené příslušníky armády, žádné zvýšené bezpečnostní riziko jsme nepociťovali. Tím víc nás ale zaskočila informace, že přímo v centru Papantly proběhla přestřelka jen pár dní před naším příjezdem.

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03 | Přečteno: 3380x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

Během pětihodinové jízdy z Coatepecu do Papantly Imelda vyřizovala jednu SMSku za druhou. V úhrnu jich mohlo být klidně ke třicítce.

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92 | Přečteno: 2856x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

V centru říše Totonaků, aneb první problémy v kultovní Papantle

Kapitola třiatřicátá. Když jsem před měsícem kolegům oznámil, že Imelda navrhuje pro poslední část pilotní fáze česko-mexického rozvojového projektu United Vision kultovní a světoznámou Papantlu, zavládlo nadšení.

21.2.2012 v 20:51 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

Kapitola dvaatřicátá. Probudila mne velmi hlasitá hudba. Rozmrzele jsem se vydal ke dveřím, abych zjistil, co se to v sedm hodin ráno děje. Nešlo ale o nic zvláštního, to si jen soused trochu přivstal.

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38 | Přečteno: 3393x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3052x
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz

Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION.