33) Závěrečný report z Huasky

V mexické vesničce Huasce de Ocampo (stát Hidalgo) jsem v období od října do prosince 2008 odučil v rámci kurzu anglického jazyka CommUNITY inspiration přibližně 170 hodin. Výuka probíhala ve 4 kurzech s dotací 2 x 2,5h týdně.

Vysledky kurzu ...filippo

Ačkoli jsme začínali zhruba s padesátkou studentů, závěrečným testem prošlo 17 žáků. Značná „úmrtnost“ byla způsobena zejména těmito faktory:

  • Pracovní vytíženost a školní povinnosti,
  • Nízký věk některých studentů,
  • Náročnost v otázce domácí přípravy (úkoly).


Obecně lze říci, že se nejlépe osvědčili studenti od 17ti let výše. Tito „žáci“ nemají jinou možnost přístupu ke studiu, a proto si příležitosti, kterou jim nabídl kurz CommUNITY inspiration, vážili. To se odrazilo v jejich téměř 100% docházce, vynaloženém úsilí, kvalitě vypracovávaných domácích úkolů i spolupráci s dobrovolníkem nad rámec výuky.

Naopak studenti mladší (až na světlé výjimky – Beatriz, Ana Gabriela) brali možnost studia angličtiny spíše jako zábavu, což se odráželo v jejich nižší motivaci.


stránka a finální test Beatriz


http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration/albums/showpic.dml?album=637145&picture=8697015


stránka a finální test Any Gabriely


http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration/albums/showpic.dml?album=637145&picture=8697014



Huasca de Ocampo

a) význam AJ

Huasca de Ocampo je pro své přírodní krásy místem vyhledávaným turisty (i zahraničními). Cestovní ruch patří k nejvýznamnějším odvětvím regionu. Mnoho místních lidí podniká v oblasti obchodu, provozují stánky s občerstvením, suvenýry či oblečením. V přilehlých oblastech se nacházejí turistická centra, ve kterých je znalost angličtiny základní podmínkou získání pracovního místa.

Mnoho obyvatel Huasky má zkušenost s životem v U.S.A. Ať již osobní či zprostředkovanou rodinnými příslušníky. I z toho důvodu je pro ně angličtina důležitá a atraktivní.

b) atraktivnost prostředí

V blízkém okolí Huasky se nachází hned několik přírodních skvostů. Ať již se jedná o vysoké skály kvádrových tvarů, Haciendy – působivé komplexy budov dřívější vrchnosti, impozantního údolí Peňa del Aire, jedinečného přírodního úkazu Prismas, několika lagun a rybích sádek či krásné horské vesničky v blízkosti vodopádů Chico de Mineral.

c) kulturní osobitost

Ačkoli v této oblasti nežije mnoho přímých potomků původních Indiánů (jen malá část místních si stále udržuje znalost původního jazyka), udržují se v Huasce pro Evropany zajímavé tradice mexického venkova.

d) pozice dobrovolníka

O dobrovolníka bylo po celou dobu pobytu ve všech směrech dobře postaráno. Místními byl přijat za vlastního a nesetkal se s žádným negativním zážitkem. Nový dobrovolník se navíc již bude těšit podpoře organizované skupiny studentů z pilotního projektu, případně místní radnice.

e) institucionální podpora

V Huasce operuje mikrofinanční instituce CrediComún, jež je příznivě nakloněna spolupráci s CommUNITY inspiration. Krom tohoto významného institucionálního supportu je možné se obrátit na organizaci Unidos por Huasca, jejíž vedení také podpořilo dobrovolníka v jeho misi.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

NOVINKY A FOTKY přímo z Mexika (galerie: studenti, čeští podporovatelé, příroda a okolí):

http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration

Všeobecné informace o projektu:

www.communityinspiration.com

VIDEA (nejen) z výuky

http://www.youtube.com/user/FILIPPOsenaCI

Starší články (chronologický vývoj projektu) lze nalézt na pravé straně pod kontaktem v „seznam rubrik“ ...

NOVINKA: CI vydalo první publikaci: Bezpečnostní manuál pro oblast LATINSKÉ AMERIKY

http://www.communityinspiration.com/prirucka.htm

 





Autor: Filip Šena | pátek 6.2.2009 5:09 | karma článku: 8,99 | přečteno: 956x
  • Další články autora

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38