32) Rozlučky a loučení (4.) – „doma“ v La Lomě

Vzhledem k tomu, že v La Lomě, kde jsem bydlel, již kurz víceméně nefungoval, necítil jsem se tam poslední týdny nejlépe. Pouze jsem konzumoval a žádné hodnoty nepřinášel. O to „snazší“ pro mne loučení bylo.

Podekovani Ene ... filippo

Pro Ene a Inés jsem nechal zasklít poděkování za podporu pilotní části projektu CommUNITY inspiration – sklidila velký úspěch. Věřím, že si je vystaví ve svých krámcích. Zdála se mi dostatečně representativní.

Pro Ene jsem navíc potřeboval osobní dárek. Vzhledem k tomu, že jsme společně pravidelně sledovali v TV Simpsonovi, zakoupil jsem jí na památku povedený obraz hipízáckého Homera. Snad jí potěšil a bude jí v dobrém připomínat „ztraceného syna“.

Vztah s paní domu byl vůbec poučný a zajímavý. Tato osamělá rozvedená žena v letech, jež nemůže mít děti, do mne patrně vkládala naděje, jež jsem nemohl vyplnit. Vzhledem k tomu, že jsem si v rámci vlastní bezpečnosti hlídal zdravý odstup a nezávislost, určitě jsem se jí mnohdy nezdál dostatečně „vděčný“ a „náklonný“. Jde o silnou ženu, která dovede „válčit“. I já jsem silný muž. Občas to skřípalo. Nakonec jsem ale, myslím, porozuměl, proč tomu tak bylo. Není zlá, jen nešťastná.

Ještě deset minut před mým odjezdem se Ene tvářila v pohodě. Skála. Silná žena, jež život zocelil a naučil. Říkal jsem si, že je to tak fajn, bude to lehčí pro všechny. Když pro mne ale Inés přijela a nastal čas opravdového loučení, cosi se zlomilo a proudy slz nebraly konce. Po dvou a půl měsíčním soužití.


S třesoucím se hlasem mi předala zlaté náušnice, dárek pro maminku. Vycítil jsem, že pro ni musely mít obrovskou cenu. Jako by chtěla vyjádřit hodnotu „mateřství“, nejvyšší pocty ženy, toho, čeho se jí osobně nikdy nedostalo.

Já, adoptivní syn, obdržel, bůhvíproč, troje ponožky a dívčí zápisníček ...

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------


NOVINKY A FOTKY přímo z Mexika (galerie: studenti, čeští podporovatelé, příroda a okolí):


http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration


Všeobecné informace o projektu:


www.communityinspiration.com


VIDEA (nejen) z výuky


http://www.youtube.com/user/FILIPPOsenaCI


Starší články (chronologický vývoj projektu) lze nalézt na pravé straně pod kontaktem v „seznam rubrik“ ...


NOVINKA: CI vydalo první publikaci: Bezpečnostní manuál pro oblast LATINSKÉ AMERIKY


http://www.communityinspiration.com/prirucka.htm



 


Autor: Filip Šena | středa 4.2.2009 4:39 | karma článku: 8,99 | přečteno: 971x
  • Další články autora

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38