25) Seznamte se s mexickými žáky (1.) - Galdino

Pomalu se blíží ukončení první fáze pilotního projektu. Poslední dva týdny docházka trpěla zkouškovým obdobím na střední škole a především pak obdobím zpracovávání kukuřice. Co má nohy, musí na pole.

My friend Galdino ...filippo

Ve dvou kurzech jsem učil zhruba po 3 až 4 nejvěrnějších žácích, nejlepší skupina se scházela dál zhruba ve dvojnásobném počtu.

Výše uvedené naštěstí nemělo vliv na zdravé jádro zhruba 15ti studentů. Ti za necelé dva měsíce nechyběli snad na žádné hodině. Dalších cca 15 žáků dochází v poslední době nepravidelně. 2x ano, 1x ne. Díky bohu jde většinou o středoškoláky, kteří zameškané rychle dohání a ostatní tak nebrzdí.

Některé ze svých nejvěrnějších studentů bych vám rád představil.

Oni sami se prezentují v sekci PHOTOS, kde můžete zhlédnout jejich vyrobené obrázky a vzkazy členům mé vysílající komunity. Jsou vděční, uvědomují si, kdo jim umožnil participaci na kurzech CommUNITY inspiration.

To ovšem můžete vypozorovat z pečlivosti, s jakou vyráběli své vzkazy. Kliknete-li navíc na foto konkrétního žáka, zjistíte, jak na tom s angličtinou po zhruba 6ti týdnech výuky je. Za fotky většiny studentů jsem umístil jejich dobrovolný domácí úkol – představit čtenářům sebe a svoji rodinu. Chyby jsem pochopitelně neopravoval, aby jejich dílo odráželo skutečný stav jejich vědomostí.

http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration/albums/show.dml?id=637145


fotogalerie mexických studentů


GALDINO

Soudě dle rychlosti jakou tento mladý muž chápe novou látku, mám patrně co dočinění s géniem. Je to až neuvěřitelné. Před 6ti týdny uměl sotva pozdravit. Nyní mu na čtyřstránkovém domácím úkolu naleznu chybu jen výjimečně.


http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration/albums/showpic.dml?album=637145&picture=8697019


osobní stránka

http://www.youtube.com/watch?v=b8tBGFMOItQ


video


Galdino hledá práci. Je mu 28 let a dříve pracoval pro místní radnici. Tvrdí, že při náboru nových zaměstnanců až 90% firem požaduje angličtinu. Odtud jeho silná motivace a skvělé studijní výsledky.

Nyní prodává na trhu se svou babičkou textil. Včetně sobot a nedělí. Prý je to tak normální. Kdo nesežene zaměstnání (práce zde téměř není – vyjma příležitostí spojených s cestovním ruchem, a tedy angličtinou - , 90% absolventů škol prý končí bez ní), opatří si na vlastní pěst nějaký obchůdek či stánek. Na to tu není potřeba povolení. V Mexiku se nevyplácí dávky v nezaměstnanosti, každý se tedy musí uživit, jak umí.

Galdino je zde můj největší přítel. Je to neuvěřitelně skromný člověk, padli jsme si do oka. Svěřil se mi, že čeká na knížku ze Španělska o využití solární energie. Objednal si ji přes internet. Nemůže se dočkat, až dorazí.

Ptal se mne, jak moc se v Evropě zaobíráme ekologií. Vzhlíží k nám. Vylíčil mi svůj projekt – chtěl by zde navrhovat a konstruovat domy šetrné k životnímu prostředí, využívající alternativních energií. Myslí mu to. Zamýšlí se nad problémy, které přesahují hranice chápání většiny Mexičanů, kteří se musí zaobírat především uspokojováním základních životních potřeb. Když mi sofistikovaně líčil, co přesně by zde chtěl realizovat, zíral jsem. Chlapík, co prodává se svou babičkou na trhu textil, by se se svojí hlavou v Evropě rozhodně neztratil. Asi je pravda, že v nuzných podmínkách se rodí největší géniové.

Kdyby to nebyl tak skromný člověk, odhodlaný zůstat a postarat se o svoji rodinu, poradil bych mu, ať odjede do Evropy. Mohl by se uplatnit a realizovat. Obávám se, že zde pro svůj projekt nenajde příliš pochopení.


Rád bych se mýlil.



------------------------------------------------------------------------------------------


NOVINKY A FOTKY přímo z Mexika (galerie: studenti, čeští podporovatelé, příroda a okolí):


http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration


Všeobecné informace o projektu:


www.communityinspiration.com


VIDEA (nejen) z výuky


http://www.youtube.com/user/FILIPPOsenaCI


Starší články (chronologický vývoj projektu) lze nalézt na pravé straně pod kontaktem v „seznam rubrik“ ...


NOVINKA: CI vydalo první publikaci: Bezpečnostní manuál pro oblast LATINSKÉ AMERIKY


http://www.communityinspiration.com/prirucka.htm


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Šena | pátek 16.1.2009 5:03 | karma článku: 11,75 | přečteno: 1044x
  • Další články autora

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38