Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

16) Jak jsem politikařil v zemi třetího světa

Politiku tu mám zakázanou. Jedna z prvních rad lidí poměrů znalých zněla: vyvaruj se v Mexiku debat na téma politika a náboženství. Pravice, nutnost ekonomických reforem a ateizmus, to jsou termíny, se kterými nemáš v Latinské Americe šanci zabodovat. Podobně jako „doma“ U Sršně, hospůdce „pátý cenový“ ...

Roberto ... filippo

Jak rád bych uposlechl! Španělsky toho o svých názorech na buddhismus či křesťanství stejně moc kloudného nevyplodím, velký Jirka Buldozer mne budil ze snů v době zásahu na Czechteku. Teď již jsem „dospělý“ a vím, že co nemůžeš změnit, tím nemá cenu ztrácet čas. A tím přesně politika je.


Ale co dělat, když se mne tu lidé sami ptají: „a co tam u vás? Máte demokracii? A jste všichni katolíci?“. Lhát se už nenaučím ani v sebeobraně. Na to jak s naší zemí zamávalo 40 let socialismu se Mexičané tváří ještě překvapivě soucitně a chápavě, nad tím že se někdo může nezamýšlet nad náboženskými otázkami jim ale většinou zůstává rozum stát.


Nicméně sám debaty ani na jedno z témat neiniciuji, naopak. Kdyby ze mne skutečnost, že se budu tvářit jako největší komunista a katolík k tomu mohlo udělat „ještě nenápadnějšího Mexikánce“, klidně bych na tuto pózu přistoupil.


Rebe i Tom mne varovali, že cokoli tu bude „smrdět politikou“, od toho se musí altruistický projekt CommUNITY inspiration rezolutně distancovat. Souhlasil jsem. Cesty osudu jsou někdy ovšem klikaté a nevyzpytatelné.


Na víkend mne vzal Roberto, sympatický spolupracovník Rebeky z místní mikrofinanční instituce, do půl miliónové Pachuky „mezi lidi“. Helloween party není pro „společenského ignoranta“ mého kalibru zrovna výhra, ale budiž. Už jsem si trošku povyrazit potřeboval. Huasca je přeci jen vesnička, kde se toho příliš neděje.


Ráno se mi zdálo poněkud rušné. Celá Robertova famílie na nohou. Nervózní atmosféra. Přesvědčil jsem se, že dát si 3 zlatavé moky u nás a v nadmořské výšce 2,500 m je rozdíl. Těšil jsem se na snídani, až si trošku zaplním žaludek. Bohužel na ní už ale nedošlo.


Roberto mne spěšně nasoukal do podivně vyzdobeného auta vysvětlujíc mi, že jedeme na sraz podpůrců jednoho politického kandidáta na post prezidenta místní samosprávy. Byl jím jeho otec! Volby jsou tu za týden a sobota byla posledním dnem, kdy bylo ještě možné pokračovat v kampani. Zhrozil jsem se. Zapletu se do politiky. Tom a Rebe mi to spočítají!


Přijeli jsme na místo srazu, kde na nás už netrpělivě čekalo dalších 10 aut vyzdobených žlutými vlaječkami. Navlíkli mne do žlutého trička a mohlo se vyrazit. Čekal jsem, že pojedeme na předvolební mítink do nějakého většího města, jak je to zvykem u nás. Ale kdepak!


Strategie byla odlišná. Museli jsme objet nejzapadlejší vesničky spadající do volebního okrsku. Jelo se krokem. Stav místních komunikací odpovídal jejich odříznutosti od světa. Nepotkávali jsme téměř žádné lidi. Devadesát procent času jsme strávili na polních cestách. Vesničkami jsme jenom projížděli a rozhazovali propagační materiály. Hitem bylo vyhazování letáků na ulici, přímo na zem. Troubilo se o 106. Čím víc povyku, tím lépe. Hladový a s žaludkem jako na vodě jsem toho začínal mít po dvou hodinách pomalu dost.


Na rozdíl ode mne si to všichni ostatní náramně užívali. Něco jako u nás nedělní fotbal. Vesnickou pralesní ligu. Když se mne začali vyptávat, jak se mi to líbí a jestli se náhodou nenudím, začínal jsem toho mít plné zuby. Blbá politika.


Roberto si patrně všiml mého rozpoložení, neboť mi počal slibovat „už jen jedna vesnička a hurá na oběd“. Jsme ale v Mexiku. Trvalo další dvě (!) hodiny, než-li se mé zbožné přání stalo skutkem. Spanilá jízda měla po více než-li 240 minutách konečně dospět ke svému závěru. Aby to ovšem nebylo tak snadné, vyfasoval jsem na poslední půl hodinu vlaječky a bojový úkol. Rozdávat je z okýnka automobilu potenciálním voličům na ulici.


S upřímnou nechutí v srdci a ironickým úsměvem na rtech jsem se zhostil svého úkolu. Rozdal jsem pět vlaječek. Myslím, že jsem mohl klidně trhnout rekord. Na jednoho potkaného občana připadalo zhruba dvacet vlaječek a deset triček. Snem všech aktivistů bylo upotřebit vše. Ni tričko, ni praporek na zmar.


Po příjezdu na základnu se konala merenda pro všechny zúčastněné. Dostal jsem svůj příděl. Zasloužený příděl. Pravá politická žranice. S muzikou a pivem, jak na Letné na prvního Máje.


Po prvních soustech se má nálada počala zlepšovat. Panovalo bujaré veselí. Stupňovalo se přímo úměrně zkonzumovanému množství alkoholu. Muzika vyhrávala. Coby jediný „bílý“ člen politického průvodu jsem byl znovu atrakcí. Nedůvěřivé, zkoumavé pohledy vesničanů. Většinu jsem si definitivně získal až žonglérským číslem s míčkem, lahví od piva a flaškou tequily.


Po navázání několika mezinárodních přátelství a objasnění cílů mé dobrovolnické mise v nedaleké Huasce, nastal čas rozloučení. Odpoledne pokročilo. Opouštěl jsem politické procesí jako „jejich člověk“. Vzali mne za svého. Zažongloval jsem a především rozdal pět vlaječek. A to se nezapomíná. Natožpak na surovém mexickém venkově.


Před odjezdem jsem ještě potřásl pravicí kandidátovi na prezidenta. Popřál mu hodně štěstí. Upřímně ale pochybuji o tom, že to s názvem své strany „PRD“, někam dotáhne.


No co, já udělal, co bylo v mých silách. Na mne případný neúspěch rozhodně svádět nemohou.


 

http://my.opera.com/Filippo-CommUNITYinspiration/blog/

www.communityinspiration.com

 


 


 

Autor: Filip Šena | pondělí 22.12.2008 7:39 | karma článku: 9,79 | přečteno: 1190x
  • Další články autora

Filip Šena

Bod zlomu, aneb konec dobrý, všechno dobré

Ačkoli naše intenzivní propagační snahy přilákaly na úvodní hodiny pouze tři desítky mexických studentů (potřebovali jsme jich dvakrát tolik), atraktivní konverzační výuková metoda si rychle získala jejich důvěru. Stačily dvě výukové lekce (celkem 5h u dospělých a 3h u dětí) a nadšení a vděční obyvatelé Papantly začali kurzy angličtiny s českými dobrovolníky United Vision doporučovat všude ve svém okolí.

13.8.2012 v 13:42 | Karma: 8,13 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Přestřelka a velká zmrzlina

Ačkoli je Veracruz považován za jeden z nebezpečnějších států mexické federace a čas od času jsme v ulicích Coatepecu skutečně narazili na po zuby ozbrojené příslušníky armády, žádné zvýšené bezpečnostní riziko jsme nepociťovali. Tím víc nás ale zaskočila informace, že přímo v centru Papantly proběhla přestřelka jen pár dní před naším příjezdem.

4.3.2012 v 20:55 | Karma: 10,03 | Přečteno: 3380x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Boj o pozice, jednání s radnicí

Během pětihodinové jízdy z Coatepecu do Papantly Imelda vyřizovala jednu SMSku za druhou. V úhrnu jich mohlo být klidně ke třicítce.

26.2.2012 v 20:01 | Karma: 8,92 | Přečteno: 2856x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

V centru říše Totonaků, aneb první problémy v kultovní Papantle

Kapitola třiatřicátá. Když jsem před měsícem kolegům oznámil, že Imelda navrhuje pro poslední část pilotní fáze česko-mexického rozvojového projektu United Vision kultovní a světoznámou Papantlu, zavládlo nadšení.

21.2.2012 v 20:51 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Cestování

Filip Šena

Podpořme mexické ženy

Kapitola dvaatřicátá. Probudila mne velmi hlasitá hudba. Rozmrzele jsem se vydal ke dveřím, abych zjistil, co se to v sedm hodin ráno děje. Nešlo ale o nic zvláštního, to si jen soused trochu přivstal.

12.2.2012 v 21:10 | Karma: 10,38 | Přečteno: 3393x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o vládou navrženou změnu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3052x
Spoluzakladatel rozvojového projektu UNITED VISION. Lektor cizích jazyků, aktuální projekt: www.anglictinaspepou.cz

Od září 2011 pilotní dobrovolnická mise v Mexiku, v barvách UNITED VISION.