Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejlepší káva na D1

Piju kávu, mám rád kávu a dokáži ocenit kvalitní espresso. A taky jezdím po našich dálnicích a  často dostanu místo kávy břečku.Já vím, nejsme kávový národ, ale vždy když pokorně zakoupím a vypiji tu hnusnou věc, cítím se okraden.  

Nedávno jsem narazil na dvacátém kilometru před Prahou na malý pit stop café s několika místy k sezení a čistou toaletou. A kávou. Už dlouho jsem nepil tak dobrou kávu, horká, vyvážená chuť, příjemná kofeinová euforie, ze které jde cítit kvalitní pražení. Odpočívadlo provozuje soukromník, tedy člověk - živnostník, tedy chlap, který tam zároveň pracuje.

Nevím kolik kávy se vypije za jeden den na všech benzínkách na dálnici, ale bude to asi slušné číslo. Tady na skromném pit stopu s tou nejlepší kávou na dálnici zastavují především Rumuni nebo Moldavci, kteří jedou do Prahy na stavbu. Pozdraví, zaplatí 10 korun za toaletu, dají si kávu a jedou dál. Zastavují Slováci, zapíjet dobré obchody, s vlastním řidičem, samozřejmě. Občas zastaví Češi. Většinou močí venku, nebo se s pánem handrkují o desetikorunu a nikdy si nic nekoupí.  V české společnosti je dlouhodobě zakořeněná jakási nedůvěra k soukromníkům, milujeme řetězce, jsme omámeni velkými společnostmi, je v tom jakási maloměšťácká, bolševická úcta k honosným heslům a názvům...JEDNOTA...SSM...KAUFLAND...RVHP….SHELL…. Ale je v tom také spousta jiných věcí. Ubývající počet českých soukromníků v maloobchodě je také výsledkem naší hamižnosti a lenosti, ve kterých to vlastnostech nás podporuje nevybíravá reklama. Utvrzuje nás například v tom, že většina z nás je hloupá [ Impuls] a lakomá [ Lidl].  Stejně jako jsme kdysi sloužili systému, kterému jsme nevěřili, tak dnes kupujeme cokoliv,  jen když je to levné, protože složenky se neptaj. Ostatně jako v každé době.

Jsme hladoví a nenasytní, neschopni přemýšlet koho a jak svým nákupem podpoříme.

 U soukromníků si stěžujeme si na malý výběr, vyšší ceny nebo osobní nesympatii. Ale vždyť má máslo o deset korun dražší než v Kauflandu a má ošklivé zrzavé vousy a posledně se na mně ani jednou neusmál. 

Stěžujeme si a tak navštěvujeme řetězce, kde utrácíme své těžce vydělané peníze za brak, který je nám však prodáván s náležitou pompou. Jsme indoktrinování pocitem, že někdo pečuje o naše blaho, ať už to jsou nebo byli soudruzi ve straně, demokratičtí politici nebo nákupčí velkých firem. Ti všichni se o nás postarají, o naše hladové krky a ubohé životy, jejímž jediným smyslem je něco levně a výhodně pořídit.

Klišé. Samé klišé. Já vím, složenky se neptaj. Nasrat. Třicet let relativně demokratické společnosti nic nezměnilo na naší maloměšťácké vychcanosti. Demoralizace pokračuje. Za komunismu jsme se naučili jak ze vším vyjebat, v kapitalistické hře na konzum, výhodné nákupy a nekonečný růst jsme ale my, tím, s kým je vyjebáváno. I když to tak zatím nevypadá.

Rakovina hnusné vychytralosti a neustálé nutnosti shánět něco levnějšího se dál a dál šíří napříč všemi sociálními vrstvami.

Jsme schopni jet přes půl města pro padesát plechovek kondenzovaného mléka jen pro to, že je v akci, zatímco třeba vedle v ulici se soukromník snaží  marně prodat svoje zboží, ať už je to krám s potravinami, kavárna či hospoda.

Je to jako kdyby se nám milimetr po milimetru vypařovaly koule a místo něj nám na hlavě rostl rudý želatinový hřebínek. Ale měli jsme vlastně kdy nějaké?

V dnešní ekonomické totalitě jsou čeští solitérní podnikatelé, soukromníci v maloobchodě disidenty naší  doby.

Svou leností a lhostejností okrádáme hlavně sami sebe. Těmito dnes opěvovanými vlastnostmi přispíváme také k absolutní nadvládě řetězců nad našimi životy, ať už to zní jako klišé nebo ne.

 O dobrý nebo špatný kafe tady vlastně vůbec nejde. 

Jde o naši mysl napadenou parazitem nedůvěry v občanskou společnost, chorobou zbožného uctívání neosobních spasitelů.,jsme zavirováni hamižností vydávající se za pragmatičnost a chytrost.

A vládci našich životů dnem i nocí myslí jen na naše dobro, se svými  kněžími posedávají v kožených kolečkových křeslech kdesi v krajině velehor,  inhalují koňské dávky kyslíku a plánují ten nejlepší nákup našeho života, zatímco my, ukolébáni ikejáckým pohodlím, s plnými břichy spokojeně usínáme.

  

Autor: Filip Rychly | úterý 5.2.2019 23:19 | karma článku: 22,64 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Filip Rychly

Amici miei

Moji milí přátelé mne dokáží vždy potěšit. Kochám se potají jejich rošťáckými názory a řinčící Pravdou, jež si hýčkají a pečlivě střeží jako nový osobní automobil nebo koženou sedací soupravu.

8.10.2021 v 17:40 | Karma: 6,23 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Listopadový uragán

“Oj Duběnko” posteskl si Hrabal ve svém Listopadovém uragánu, “dnes se cítím nějak wetterkrank...” A měl tím na mysli jakousi tesknotu na srdci, pocit smutku a zároveň naděje, kterou cítil v listopadových dnech roku 1989.

30.11.2020 v 11:27 | Karma: 4,56 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Náš podíl

Je osmého března. Projíždím kolem Vltavy a na Výtoni míjím ženu v roušce. První vlaštovka. V předtuše příštích dnů vidím páry vystrašených očí, další promarněné šance na sebezdokonalení a marnost naší touhy po naplnění.

8.7.2020 v 22:49 | Karma: 4,99 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Pravda se skrývá v metru

Již dlouho ze všech stran slýchám, že pravda neexistuje. Všechno je relativní, všechno je subjektivní, všechno se dá zpochybnit. Před nedávnem jsem jel po dlouhé době metrem a kdo by to byl řekl - zjevila se mi tam Pravda.

19.12.2019 v 17:51 | Karma: 12,12 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Varhany

Chrám Svatého Mikuláše v šest večer na začátku října je zaplněn ani ne z jedné třetiny. Pravidelné varhaní koncerty zde navštěvují hlavně turisté - jsou tady Asiaté, Rusové, Izraelci - ti vlastně ne, Španělé a Američané....

15.10.2019 v 9:43 | Karma: 9,04 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 466x
Mám rád literaturu i aktuální dění.

Seznam rubrik