Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Happy Socks

Být dnes krásným, inteligentním a úspěšným je příjemné a okouzlující, ostatně jako ve všech dobách, dnes ale díky civilizaci postkonzumní, ještě svůdnější a pohodlnější.  

Již dlouhou dobu žijeme ve městech, ať větších či menších, pracujeme v korporacích či menších firmách, ti odvážnější podnikají, máme dost velký příjem na to, abychom si mohli života dostatečně užívat, jíst jen jídlo s příběhem a pít vybraná vína, o víkendu se projet na kole přírodou, chodit do divadla a na koncerty, mít pohodlné boty a slušivý, bílý límeček.

Fascinuje nás možnost cestovat, bereme evropské metropole útokem, zahlcujeme svůj cloud stovkami fotek starobylých chrámů, impozantních budov, exotických pláží a vybraného jídla. Jsme lovci zážitků, v elegantním kufříku máme jen tři trička a sedm párů Happy Socks, abychom mohli každý den rozzářit veselými barvami a rozbít tak černobílou všednost života.

Jsme v Madridu,  Římě, Lisabonu, Rize, Berlíně a Amsterdamu. Znovu a znovu procházíme uličkami starého města,  jsou všude úzké, temné a spletité, se selfie tyčí se prodíráme davem spoluturistů skrz nejslavnější náměstí, navštěvujeme muzea a prohlížíme si obrazy starých mistrů i dynamické a emotivní pokusy modernistů, snažíme se narvat do objektivu kostely a chrámy a když se to nepodaří, lovíme snímky jejich tajemných a ohromujících interiérů, jakoby se v těch starých zdech opravdu někde skrýval. Náš Bůh.

Jsme tak posedlí focením a sdílením, že už si přestáváme uvědomovat opravdový smysl cestování, jež tkví v zastavení se, splynutí s atmosférou místa, v setkání s lidmi, v metru, taxíku, v hospodě na periferii. V každé metropoli nachodíme desítky kilometrů a nafotíme stovky fotek, doma si potom dáme na lednici další magnetku, jako poslední důkaz toho, že jsme tam opravdu byli. Nějaký večer si uděláme čas, abychom vytřídili fotky a z pětiset snímků udělali třistapadesát osm, v chmurných, všedních večerech si je potom možná někdy znovu prohlídneme a znovu oživíme vzpomínku, jež nás vzruší a oblaží.

Cestuji, tedy jsem, fanatické nakupování nepotřebných věcí již necháváme těm méně vyspělým, již nejsme prázdní konzumenti zboží, nyní chceme zážitky, ve skafandru svého starého těla teď měníme jeviště svého života jako mávnutím kouzelného proutku, jsme ve světových metropolích, jsme ve velehorách jsme na pláži u Tichého oceánu.

Ano, jsou mezi námi také opravdoví cestovatelé, jako jsou mezi záplavou influencerů také opravdoví spisovatelé. Většina z nás, postkonzumentů, již ale nehodlá snášet nepohodlí nebo hlad nebo obyčejnost, a tak je autencitita a opravdovost cestovatelských zážitků zaměňována za uniformní a sterilní “zážitky”, zanechávající v našich nitrech asi takovou stopu jako post na sociální síti.

Honba za pseudozážitky nás ale jednou omrzí stejně jako nekonečné nákupy spotřebního zboží. Stejně jako nás opouští záliba nákupu v supermarketech a rádi nakupujeme u menších obchodníků, budeme v budoucnu cestovat méně, ale intenzivnějí, budeme méně fotit mobilem a více se setkávat s lidmi, budeme se snažit, aby nás návštěva chrámů a muzeí vnitřně obohatila. Budeme toužit znovu vyprázdnit a naplnit živou mízou svá nitra přeplněná trilionem požitků, vjemů a sdílených informací. Možná.

Zde je na místě abych použil citaci z knihy Rudolfa Hynka u roku 1926: 

“Jakkoli správná a  v jádru vznešená, chová demokracie jako vše na světě vedle jasu i hluboké stíny. Tím, že do šíře jde, usilujíc získati masy co nejširší, nutně ovlivňuje jejich chápání, přetváří jejich myšlení a přizpůsobuje k obrazu svému, čehož následek, že myšlenková hloubka, jakost, obsah rozmělňuje se, rozbředá a oplošťuje, až posléze vzdělání, vědomosti, znalosti, mínění, se stává pouhým zevním nátěrem, módním přímo artiklem jako boty, prádlo, kravata.

Toť onen extrémní rys západní kultury, charakterizovaný nejlépe, nejlépe studovatelný na oněch návštěvnících nejkrásnějších historických i uměleckých památek evropských, jimž dobrá valuta dolarová umožňuje shlédnout tyto poklady, které zanechávají nitro jejich, duši, bez nejmenšího vlivu, bez sebe menšího dotyku”

 

“ Demokratizace je však jedinou možností k celkovému povznesení lidstva. Cestou osobní zodpovědnosti, osobní zkušenosti i zážitků, uskutečňuje konečný vzmach lidstva k výšinám, k nimž ale nížinami, rozvratem a zkázou cesta vede jediná. Západ jistě je na správné cestě: ve věčném rytmu zániku a vzniku, kosmického to zákona, dojde i on jednou cíle svého, jímž bude nebývalé povznesení úrovně lidské.”

 

Trochu už se nudím. Každodenní úmorná práce mi sice zaručuje  statisícovou mzdu, ale ty všední reálie každodenního života už nedokáže rozzářit přepychová večeře, koncert ani pitka s přáteli. Jako kdybych se s ostatními lidmi míjel a i když je mi skoro čtyřicet, jsem inteligentní a krásný, životní partner se mi stále vyhýbá. Ležím v posteli s notebookem, sjíždím maily a fotky “přátel” na sociálních sítích. Trochu taky pracuji. Zrak mi zabloudí do kouta, kde leží zmuchlané, desetibarevné ponožky. Do mailu mi ťukla zpráva - z Bookingu. Mimořádná nabídka na letenku do Dublinu.  Paráda, dnes už Velký Bratr ví i jak se cítím, ne jen co dělám. Za dvě minuty s představou irských krčem a lahodné whiskey spokojeně usínám.

 

Autor: Filip Rychly | sobota 5.5.2018 10:57 | karma článku: 8,65 | přečteno: 227x
  • Další články autora

Filip Rychly

Amici miei

Moji milí přátelé mne dokáží vždy potěšit. Kochám se potají jejich rošťáckými názory a řinčící Pravdou, jež si hýčkají a pečlivě střeží jako nový osobní automobil nebo koženou sedací soupravu.

8.10.2021 v 17:40 | Karma: 6,23 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Listopadový uragán

“Oj Duběnko” posteskl si Hrabal ve svém Listopadovém uragánu, “dnes se cítím nějak wetterkrank...” A měl tím na mysli jakousi tesknotu na srdci, pocit smutku a zároveň naděje, kterou cítil v listopadových dnech roku 1989.

30.11.2020 v 11:27 | Karma: 4,56 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Náš podíl

Je osmého března. Projíždím kolem Vltavy a na Výtoni míjím ženu v roušce. První vlaštovka. V předtuše příštích dnů vidím páry vystrašených očí, další promarněné šance na sebezdokonalení a marnost naší touhy po naplnění.

8.7.2020 v 22:49 | Karma: 4,99 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Pravda se skrývá v metru

Již dlouho ze všech stran slýchám, že pravda neexistuje. Všechno je relativní, všechno je subjektivní, všechno se dá zpochybnit. Před nedávnem jsem jel po dlouhé době metrem a kdo by to byl řekl - zjevila se mi tam Pravda.

19.12.2019 v 17:51 | Karma: 12,12 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Varhany

Chrám Svatého Mikuláše v šest večer na začátku října je zaplněn ani ne z jedné třetiny. Pravidelné varhaní koncerty zde navštěvují hlavně turisté - jsou tady Asiaté, Rusové, Izraelci - ti vlastně ne, Španělé a Američané....

15.10.2019 v 9:43 | Karma: 9,04 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 466x
Mám rád literaturu i aktuální dění.

Seznam rubrik